Annonce
Udland

Militante dræber 20 soldater i Mali

Joe Penney/Reuters
Militante har angrebet militærlejr i et område af Mali, hvor grupper med bånd til al-Qaeda holder til.

20 soldater fra Malis hær blev søndag dræbt, da deres militærlejr blev angrebet af militante islamister.

Det oplyser hæren i en meddelelse.

Ud over de 20 dræbte blev fem soldater såret i angrebet mod lejren, der lå tæt ved grænsen til Mauretanien.

Fire militante er ligeledes dræbt, meddeler hæren.

Området er kendt som tilholdssted for grupper med tilknytning til det jihadistiske netværk al-Qaeda.

- Terroristerne ankom på motorcykler, siger en lokal embedsmand, der af hensyn til sin sikkerhed ikke ønsker at oplyse sit navn.

Embedsmænd i Mali betegner gerningsmændene som "terrorister" - en udbredt betegnelse for de militante islamistiske grupper, der har været aktive i Mali i de seneste otte års tid.

En indbygger i byen Soloko, hvor angrebet fandt sted, fortæller, at over 100 militante stod bag angrebet. De ankom klokken fem om morgenen og afskar flugtvejene.

De militante plyndrede den militære lejr for våben og køretøjer, inden de stak af, fortæller indbyggeren.

- De tog alle deres døde med sig. De rørte ikke nogen i landsbyen.

Hæren meddeler, at den er i færd med at finkæmme området for at finde frem til gerningsmændene.

Mali har kæmpet hårdt for at stoppe et islamistisk oprør, der begyndte i den nordlige del af landet i slutningen af 2012.

Tusinder af soldater og civile er blevet dræbt i de otte år, oprøret har raset.

Både Frankrig, FN og de fem lande, der ligger i den såkaldte Sahel-region i det vestlige Afrika, har et stort antal soldater i området for at bekæmpe grupperne.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce