Annonce
Aarhus

Milliarder i spil: Men flere penge til sundhed redder ikke nødvendigvis hospital i Skejby

De ansatte på Aarhus Universitetshospitalet følger tæt med i arbejdet med at forme sundhedsvæsenets økonomi i 2020. Håbet er, at supersygehuset får en solid håndsrækning. Arkivfoto
Regeringen vil give sundhedsvæsenet et løft. Men ifølge fællestillidsrepræsentant skal der mere end et generelt løft til at redde økonomien under hospitalet i Skejby. Supersygehuset har brug for en særlig pengeindsprøjtning.

AARHUS: Den endelige udformning af en ny aftale om det danske sundhedsvæsens økonomi kan få afgørende betydning for Aarhus Universitetshospital.

Regeringen og de tre støttepartier har meddelt, at de vil give til sundhedsvæsenet et løft.

Det er sket i forbindelse med de økonomiforhandlinger, som regeringen har indledt med Danske Regioner.

Det giver grund til svag optimisme hos Gitte Anna Madsen, fællestillidsrepræsentant for yngre læger Aarhus Universitetshospital. Men hun har et meget afgørende forbehold.

- Det handler meget om det konkrete indhold af en aftale om et løft til sundhedsområdet. Et generelt løft er ikke nok til at bringe AUH ud af problemerne. Vi har brug for en løsning, der målrettet løfter hospitalet ud af de økonomiske udfordringer. Eksempelvis fjerner et generelt løft ikke det sparekrav på 425 millioner kroner, som tynger os i indeværende år og de kommende tre år, understreger Gitte Anna Madsen, fællestillidsrepræsentant for yngre læger Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Et generelt løft er ikke nok til at bringe AUH ud af problemerne. Vi har brug for en løsning, der målrettet løfter hospitalet ud af de økonomiske udfordringer.

Gitte Anna Madsen, fællestillidsrepræsentant for yngre læger

Presset og pengene

I Dansk Sygeplejeråd er der en tro på flere penge til Aarhus Universitetshospital.

I sygeplejerådets midtjyske kreds følger næstformand Gert Petersen udviklingen på universitetshospitalet.

Næstformanden forklarer, at personalet er presset til det yderste.

- De ny aftale skal ændre ved det forhold, at hospitalet og resten af sundhedsvæsenet grundlæggende er underfinansieret. Desuden er der brug for en ny måde at styre økonomien. Den skal være styret af behovet for personale og ydelser - ikke en ramme, som ledelse og ansatte skal fungere indenfor. Det står klart, at den model ikke fungerer, vurderer Gert Petersen.

Aarhus Universitetshospital har i år et budget på 7,4 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce