Annonce
Danmark

Milliardudspil præsenteret i Kolding: S vil redde intet mindre end planeten

Der var grønt, så langt øjet rakte, da, fra venstre, Jens Joel, Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Christian Rabjerg Madsen i Marielundskoven i Kolding fremlagde Socialdemokratiets oplæg til fremtidens klima-, miljø- og energipolitik. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Milliardinvesteringer er på bordet i Socialdemokraternes planer for en grønnere fremtid. Partiet har præsenteret sit katalog over klima-, miljø- og energipolitik, der kommer til at blive en del af partiets næste valgoplæg.

Annonce

Valgoplæg: En halv million el-biler på vejene, stop for dieselbiler, mere flaskepant, tre nye havvindmølleparker, 15 nye naturparker, 75.000 hektar urørt skov og en 20 milliarder kroners investering i en international fremtidsfond til fremme af grønne teknologiske løsninger på de stadig voksende klima- og energiproblemer, som i øvrigt også er tilsat en eksplosiv befolkningsforøgelse i nærmeste fremtid.

Eller sagt på en anden måde: Får Socialdemokratiet magt, som det har agt, skal Danmark med milliardinvesteringer sætte sig i spidsen for selve planeten jorden i bestræbelserne for at sikre dens fremtid.

Det var budskabet, da Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, flankeret af sin gruppenæstformand, Dan Jørgensen, klima- og energiordfører Jens Joel og miljøordfører Christian Rabjerg Madsen torsdag præsenterede den klima-, miljø- og energipolitik, der i årtier frem skal tage livtag med klimaforandringer, forureningsproblemer og befolkningsforøgelse.

Det skete på et pressemøde pakket ind i en symbolsk ramme, Marielundskoven i Kolding med den stille sø inde i midten, hvor naturen var grøn og fredfyldt, så langt øjet rakte.

- Danmark har en stærk tradition for at have en grøn førertrøje. Nu er tiden for at sætte nye, ambitiøse mål for Danmark, sagde Mette Frederiksen, da partiet præsenterede sit udspil, "Danmark skal igen være en grøn stormagt".

Vi er i gang med forhandlinger om det energiudspil, regeringen kom med i april. Jeg mener, at det, vi fremlægger nu, er noget mere ambitiøst. Faktisk hele vejen rundt.

Mette Frederiksen, S-formand
Annonce

International milliard-invstering

Udspillet rummer et helt katalog og initiativer, hvoraf en statslig investering på 20 milliarder kroner i oprettelsen af en international fond, "The Global Future Foundation", skiller sig opsigtsvækkende ud. Den skal med internationale investeringer i teknologisk udvikling bane vejen for en renere og sundere verden med vedvarende energi, bæredygtig fødevareproduktion og rent drikkevand.

De 20 milliarder kroner skal bruges på at investere i nye teknologier inden for vedvarende energi, lagring af energi, bæredygtig fødevareproduktion og rent drikkevand.

Fonden skal fungere politisk uafhængigt og på markedsvilkår. Den skal med tiden ikke bare give løsninger på påtrængende problemer, men også give et afkast, et udbytte, når investeringer munder ud i projekter og produktioner med og af teknologiske løsninger - uanset hvor i verden, de måtte udvikles.

- Det udbytte skal gå til os, den danske statskasse, sagde Mette Frederiksen.

Ifølge Dan Jørgensen er det ingen skidt forretning, at danske statskroner investeres i internationale projekter, selv om de måtte konkurrere med danske firmaer inden for grøn teknologi.

- Vi skal redde planeten. Problemerne er globale, og når de optræder et sted, har det følgevirkninger andre steder. I det store perspektiv er det i enhver danskers interesse at undgå tørke i Afrika og oversvømmelser i Asien, sagde han.

Annonce

Væk med afgifterne

Satsningen på en grøn bilpark med en halv million biler på el eller brint fra 2030 er voldsomt ambitiøs i betragtning af, at der i øjeblikket kun kører 12.000 af slagsen, erkender Jens Joel.

- Vi må erkende, at det er et sort hul for øjeblikket. Vi vil friholde de små og mellemstore elbiler for afgifter, men de er stadig dyre i anskaffelse, sådan som det er nu. Derfor vil vi i den forbindelse tilskynde kommunerne til at købe el-biler med et 10.000 kroners tilskud pr. bil, lige som vi vil lempe firmabilbeskatningen. Det vil gøre det efterfølgende brugtvognssalg af disse biltyper mere attraktivt og dermed få flere danskere til at køre i dem. Og dermed også gøre det danske marked mere interessant for producenterne, siger Jens Joel til avisen Danmark.

- Dertil kommer, at mange holder sig tilbage, fordi de er bange for ikke at kunne få ladet op. Derfor ligger der i udspillet også, at antallet af hurtige ladestandere skal forøges væsentligt, siger Mette Frederiksen.

Når Socialdemokratiet kører fire mand høj med formanden i spidsen til Kolding for at tale om biler, skove, plastikflasker, vindmøller, naturparker og grønne fonde, er det fordi udspillet har høj prioritet i partiets bestræbelser på at genvinde regeringsmagten.

Mette Frederiksen lagde således ikke skjul på, at udspillet bliver et omdrejningspunkt for partiet i den snarlige valgkamp op til det folketingsvalg, der kommer inden for de næste godt 13 måneder.

- Vi er i gang med forhandlinger om det energiudspil, regeringen kom med i april. Jeg mener, at det, vi fremlægger nu, er noget mere ambitiøst. Faktisk hele vejen rundt. Vi har måltal på alt, f.eks. tre havvindemølleparker mod regeringens ene, og vi har det grønne element med på alle tænkelige områder, i produktionen, i transporsektoren, i naturen, i bygningsmassen. Det er et komplet og ambitiøst politisk udspil, siger hun til avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce