Annonce
Aarhus

Million-regn over byparaplyen

Her er folkene bag paraplyen Dripdrop. Bagest fra venstre Anders Geert (investor), Thomas Riisgaard Hansen (investor), Bo Wase (investor), Jesper Aggerholm (investor), Niels T. Sørensen (medejer), Mads Erichsen (medejer), Martin Oliver Mikaelsen (investor), Lars Dahl (medejer). Forrest medejer Mattias Edström og idémand og medejer Andreas Søgaard. Pr-foto

For mange paraplyer bliver ikke leveret tilbage. Det skal nyt system gøre op med.

AARHUS: Det har regnet med penge over den århusianske byparaply fra virksomheden Abrella, så nu er den klar til at blive slået op på en ny måde. Den skal ikke længere betales af annoncører, men af brugerne.

- For mange af paraplyerne bliver ikke leveret tilbage af lånerne, så dermed er projektet ikke så bæredygtigt, som vi gerne vil have, siger Andreas Søgaard, der satte den gratis paraply i søen i 2013.

Det begyndte i Aarhus, og Andreas Søgaard var inspireret af forhold i Taiwan. De er der stadig, og paraplyerne bliver betalt af de reklamer, som firmaer betaler for at have på skærmen mod regnvejr. De er gratis at låne og skal blot sættes tilbage i et af de stativer, der står rundt i byen.

Ideen har bredt sig til Silkeborg, Horsens, Herning, Viborg og Randers. Den er også ført ud i livet i Norge, Sverige, Finland og Schweiz.

Annonce

Paraplyerne

Abrella, der ligger i Aarhus, lancerer til april systemet Dripdrop, der er en låneparaply.

Med det nuværende system skifter alle paraplyerne hænder cirka 70.000 gange om året.

900 millioner paraplyer bliver fremstillet om året i hele verden. Mange er af en kvalitet, så de hurtigt kasseres. Dripdrops paraplyer holder i længere tid. De bliver lavet i Kina. I den samme by er der 1000 paraplyfabrikanter, og 90 procent af verdens paraplyer laves her.

Millioner til udvikling

- Efter fire år har vi erfaringer med brugernes adfærd og konkluderer, at systemet er bedst for alle, hvis brugerne betaler for at låne paraplyen i stedet for, at salget af reklamer skal betale, siger Andreas Søgaard.

Derfor har han udviklet Dripdrop, som paraplyerne nu hedder.

- En større gruppe af investorer har lagt et millionbeløb i udviklingen, og til april åbner det nye system 50 steder, fortæller Andreas Søgaard.

Blandt investorerne er Anders Geert, der var med til at skabe de første bycykler i Danmark.

Dripdrop kræver, at man opretter en app på sin mobiltelefon. Den frigør paraplyen fra de holdere, som de sidder i. Derefter er paraplyen gratis i to timer. Beholder man den længere, koster det fem kroner om dagen. Når app'en oprettes, opgiver man samtidig sit kontonummer, og derfra trækkes pengene, hvis paraplyen ikke er leveret tilbage efter to timer.

- Det er målet, at Dripdrop skal overtage markedet for byparaplyen, og derved skal reklamesalget udgå. Den skal lanceres i flere storbyer i Europa og senere på verdensplan, oplyser Andreas Søgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce