Annonce
Aarhus

Million-regn over byparaplyen

Her er folkene bag paraplyen Dripdrop. Bagest fra venstre Anders Geert (investor), Thomas Riisgaard Hansen (investor), Bo Wase (investor), Jesper Aggerholm (investor), Niels T. Sørensen (medejer), Mads Erichsen (medejer), Martin Oliver Mikaelsen (investor), Lars Dahl (medejer). Forrest medejer Mattias Edström og idémand og medejer Andreas Søgaard. Pr-foto

For mange paraplyer bliver ikke leveret tilbage. Det skal nyt system gøre op med.

AARHUS: Det har regnet med penge over den århusianske byparaply fra virksomheden Abrella, så nu er den klar til at blive slået op på en ny måde. Den skal ikke længere betales af annoncører, men af brugerne.

- For mange af paraplyerne bliver ikke leveret tilbage af lånerne, så dermed er projektet ikke så bæredygtigt, som vi gerne vil have, siger Andreas Søgaard, der satte den gratis paraply i søen i 2013.

Det begyndte i Aarhus, og Andreas Søgaard var inspireret af forhold i Taiwan. De er der stadig, og paraplyerne bliver betalt af de reklamer, som firmaer betaler for at have på skærmen mod regnvejr. De er gratis at låne og skal blot sættes tilbage i et af de stativer, der står rundt i byen.

Ideen har bredt sig til Silkeborg, Horsens, Herning, Viborg og Randers. Den er også ført ud i livet i Norge, Sverige, Finland og Schweiz.

Annonce

Paraplyerne

Abrella, der ligger i Aarhus, lancerer til april systemet Dripdrop, der er en låneparaply.

Med det nuværende system skifter alle paraplyerne hænder cirka 70.000 gange om året.

900 millioner paraplyer bliver fremstillet om året i hele verden. Mange er af en kvalitet, så de hurtigt kasseres. Dripdrops paraplyer holder i længere tid. De bliver lavet i Kina. I den samme by er der 1000 paraplyfabrikanter, og 90 procent af verdens paraplyer laves her.

Millioner til udvikling

- Efter fire år har vi erfaringer med brugernes adfærd og konkluderer, at systemet er bedst for alle, hvis brugerne betaler for at låne paraplyen i stedet for, at salget af reklamer skal betale, siger Andreas Søgaard.

Derfor har han udviklet Dripdrop, som paraplyerne nu hedder.

- En større gruppe af investorer har lagt et millionbeløb i udviklingen, og til april åbner det nye system 50 steder, fortæller Andreas Søgaard.

Blandt investorerne er Anders Geert, der var med til at skabe de første bycykler i Danmark.

Dripdrop kræver, at man opretter en app på sin mobiltelefon. Den frigør paraplyen fra de holdere, som de sidder i. Derefter er paraplyen gratis i to timer. Beholder man den længere, koster det fem kroner om dagen. Når app'en oprettes, opgiver man samtidig sit kontonummer, og derfra trækkes pengene, hvis paraplyen ikke er leveret tilbage efter to timer.

- Det er målet, at Dripdrop skal overtage markedet for byparaplyen, og derved skal reklamesalget udgå. Den skal lanceres i flere storbyer i Europa og senere på verdensplan, oplyser Andreas Søgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce