Annonce
Navne

Millionbevilling til angreb på Parkinsons

Professor Daniel Otzen har modtaget en millionbevilling til forskning i Parkinsons sygdom. Foto: Jesper Rais, AU

Daniel Otzen, professor på Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) på Aarhus Universitet, har modtaget 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til at udvikle nye og bedre metoder til at diagnosticere og forebygge Parkinsons sygdom.

Bevillingen fra Lundbeckfonden går til et nyt forskningscenter, CytoPad (Targeting Cytotoxic Oligomers in Parkinson’s Disease), og som navnet antyder, handler det om at angribe celledræbende oligomerer i parkinsonisme.

I parkinsonisme går hjernens nerveceller langsomt til grunde, og der er stærke indicier for, at denne celledød hænger sammen med, at proteinet alpha-synuclein (aSN) klumper sig sammen. Undervejs i processen dannes nogle mindre molekyler, oligomerer, som er cellegifte, der kan beskadige og i sidste ende dræbe nerveceller.

I CytoPad vil otte forskerhold fra Danmark og Indien samarbejde om at udvikle både proteiner, peptider og småmolekyler til at binde og uskadeliggøre disse oligomerer. I den forbindelse vil de bl.a. bruge antistoffer fra lamaer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce