Annonce
Kultur

Millioner på vej til kulturen i Aarhus: Det går pengene til

Forslaget fra Kulturministeriet vækker naturligvis begejstring på Det Kongelige Bibliotek, det tidligere Statsbibliotek, som har afdelinger i såvel Aarhus som København. Arkivfoto: Flemming Krogh

I regeringens udspil til finansloven er der 400 mio. kroner til kulturlivet de kommende fire år. Pengene skal sikre bedre vilkår for de nationale kulturbærende institutioner, kulturel dannelse for børn og unge og en styrkelse af talentudviklingen på de kunstneriske uddannelser, lyder det fra kulturministeren. De falder på et tørt sted, mener kulturinstitutionerne.

Annonce

AARHUS: Kulturminister Mette Bock (LA) er taget til Kulturmødet på Mors med en god nyhed i håndtasken. Står det til hende er der i alt 400 mio. kroner på vej til kulturlivet.

Regeringen kom torsdag med et udspil om kulturen til finanslovsforslaget 2019, der betyder, at der afsættes 100 mio. kroner årligt i 2019-2022 for at styrke kulturen i hele landet.

- Kulturen er fundamentet for vores samfund - uden kunst, kulturel dannelse og åndelig føde vil Danmark være et fattigt samfund. Regeringens forslag til den kommende finanslov vil give kulturen i Danmark et økonomisk løft. Med en samlet bevilling på 400 mio. kr. over de kommende fire år tager vi nu hånd om nogle af de presserende udfordringer på kulturområdet, og samtidig får vi mulighed for at investere i en række nye indsatsområder, lyder det fra Mette Bock i en pressemeddelelse.

Blandt de lokale kulturinstitutioner, som avisen har talt med, er der glæde over, at regeringen nu ser ud til at ville sende penge i retning af kulturen.

De seneste tre år har de nemlig været nødt til at sende penge i den anden retning for at imødegå det omprioriteringsbidrag på 2 procent om året, som blev indført med virkning fra 2016.

- Det er rigtig glædeligt, at man tilfører kulturområdet 400 mio. kroner. De falder på et tørt sted, lyder det fra Anne Bjerrekær.

Hun har siden januar 2018 været direktør på Det Grønne Museum i Auning, der som det eneste af de fem statslige museer ligger i Jylland. De statslige museer bliver i udspillet tildelt i alt 33 mio. kroner.

- De statslige institutioner har været igennem en 2 procents omprioriteringsbidrags-spareøvelse, og det er noget, der virkelig kan mærkes i øjeblikket. Det allerbedste ville være, hvis man sløjfede de 2 procent, men når det nu ikke kan være anderledes, så er det første gang i lang tid, at der bliver tilført ekstra penge til kulturområdet, siger Anne Bjerrekær, der også på sine kollegers vegne glæder sig over den positive udmelding fra Kulturministeriet.

400 mio. kroner til kulturen

Regeringen har i sit finanslovsforslag for 2019 afsat 100 mio. kroner årligt til kulturlivet over en fire årig periode.


  • 97 mio. kroner til scenekunst:
  • Heraf 33 mio. kroner til en udviklingspulje for scenekunsten.
  • 52 mio. kroner til Det Kgl. Teater.
  • 12 mio. kroner til landsdelsscenerne (bl.a. Aarhus Teater)
  • 63 mio. kroner til statslige biblioteker (bl.a. det tidligere statsbibliotek i Aarhus)
  • De statlige museer får 33 mio. kroner (herunder Det Grønne Museum i Auning)
  • De kunstneriske uddannelser får 40 mio. kroner (herunder Det Jyske Musikkonservatorium og Den Danske Scenekunstskole, Aarhus)
  • 20 mio. kroner til forankring af kunst og kultur i udsatte boligområder.
  • 15 mio. kroner til landsdelsorkestrene. Herunder 3 mio. kroner til Aarhus Symfoniorkester.
  • Projektet for 4. klasser "Kend dit land" udbredes. Der afsættes 72,9 mio. kroner.
Annonce

Positivt, men...

De samme toner lyder fra Aarhus Teaters direktør Allan Aagaard, der dog også drypper lidt malurt i bægret.

- Det er selvfølgelig positivt, at man vil tilføre kulturområdet penge, men det virker også lidt som om, at man giver med den ene hånd og tager igen med den anden, siger han med en henvisning til det omdiskuterede omprioriteringsbidrag som siden 2016 er blevet forlænget til 2021.

Landsdelsscenerne, som Aarhus Teater er en af, står til at modtage i alt 12 mio. kroner.

En af de institutioner, som ser ud til at få tildelt et større beløb på 63 mio. kroner over en fireårig periode, er de statslige biblioteker.

Det vækker naturligvis begejstring hos Det Kongelige Bibliotek, som holder til i såvel Aarhus som København.

- Jeg er positivt overrasket. Jeg forventer at pengene, hvis det går efter kulturministerens plan, kommer til at blive brugt til en øget digitalisering. Vi har haft succes med at digitalisere Århus Stiftstidende og andre aviser, som vi har liggende i papirform. Det vil vi kunne gøre i højere grad i fremtiden til glæde for såvel forskere og studerende som almindelige borgere, lyder det fra Svend Larsen, direktør for Det Kongelige Bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ihler fik debut for drømmeklubben: - Da jeg var lille, drømte jeg om at spille sammen med Nando Rafael

Annonce