Annonce
Aarhus

I samspil med udvidelsen af Aros: Milliongave til ny Musikhuspark i Aarhus

Musikhusparken skal omdannes, for at der kan blive plads til Aros projektet "The Next Level". Nu støtter Foreningen Realdania projektet med 16 millioner kroner. Foto: Axel Schütt
Realdania støtter omdannelsen af den barokke have i Musikhusparken til et indbydende grønt samlingspunkt, hvor århusianerne kan mødes om kultur og natur.

AARHUS: Aarhus skal have en ny park foran Musikhuset. Og med en donation på 16 millioner kroner fra Foreningen Realdania er kommunen kommet et stort skridt nærmere, så man i efteråret vil indbyde til en arkitektkonkurrence om en ny park.

I forvejen har byrådet afsat 10 millioner kroner, så med i alt nu 26 mio. kr. kommer man et godt langt stykke mod budgettet på 42 millioner kroner, men der er fortsat brug for flere donationer, hvis projektet skal gennemføres.

At det er kommet på tale at omdanne Musikhusparken skyldes udbygningen af kunstmuseet Aros med projektet The Next Level.

Annonce

Det indebærer bl.a. et nyt underjordisk galleri og et kæmpeværk af den amerikanske kunstner James Turrel i form af en stor dome - med hul i midten, der skal opføres langt inde i Musikhusparken.

Præcist hvordan en ny Musikhuspark skal se ud afhænger af den kommende konkurrence og en borgerhøring. Men der er lavet en forundersøgelse, hvor forskellige interessenter som Musikhuset, Aros, Festugen og foreninger, der bruger parken, er blevet spurgt om deres ønsker.

Ny park med livskvalitet

Målet er at skabe en ny park som giver livskvalitet for brugerne og samtidig understøtter bynatur og biodiversitet i byer. Det hedder, at parken skal være et indbydende, grønt samlingssted, hvor århusianerne mødes om kultur og natur.

Musikhusparken bliver i dag oftest brugt om sommeren, og den indbyder ikke i så høj grad til, at man tager ophold eller bruger parken til aktiviteter.

- Musikhusparken skal være et grønt og frodigt frirum, hvor man kan slå sig ned, nyde bynaturen og hygge sig med venner og familie. Jeg er sikker på, det bliver et meget attraktivt og populært område på lige fod med Rådhusparken – ikke mindst om sommeren. Med en flot donation på hele 16 mio. kr. fra Realdania opnår vi en rigtig høj kvalitet i projektet, så der er noget at glæde sig til, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Samtidig skal der være plads til kulturevents som Spot Festival og Aarhus Festuge samt mere uformelle arrangementer og borgerdrevne aktiviteter.


Musikhusparken vil blive ”den grønne lunge” i Aarhus Midtby og samlingssted for byens sociale og kulturelle fællesskaber.

Morten Schmidt, arkitekt og partner, Schmidt Hammer Lassen


Annonce

Ren filantropi

Foreningen Realdania støtter omdannelsen af parken som ren filantropi.

Ifølge programchef Astrid Bruus Thomsen er der tale om en spændende udfordring rent fagligt, fordi den nye domen bliver et vilkår, man skal indrette sig efter.


Barokanlægget er vigtig at forholde sig til. Der er ingen tvivl om, at den er lidt af en udfordring - ligesom domen. Det vil være noget af det, som arkitekterne skal komme med gode svar på.

Astrid Bruus Thomsen, programchef, Foreningen Realdania


Den kommende dome "The Next Level" får en markant størrelse, som resten af Musikhusparken skal forholde sig til. Visualisering: SLA

Det kan betyde store forandringer i parken. Men hun vil ikke på forhånd konkludere, om den gamle barokhave skal fjernes helt eller delvist. Det kan man ikke vide på forhånd forud for arkitektkonkurrencen.

- Det vil afgøres efter en arkitektkonkurrence, men barokanlægget er vigtig at forholde sig til. Der er ingen tvivl om, at den er lidt af en udfordring - ligesom domen. Det vil være noget af det, som arkitekterne skal komme med gode svar på. Uanset om man ender med at ville beholde den, ændre den eller fjerne den, er det vigtigt, at det er tænkt godt igennem, siger Astrid Bruus Thomsen.

Domen med navnet "The Next Level" skal bygges i Musikhusparken, som en underjordisk udbygning af kunstmuseet Aros afsluttet med en stor bakke, der kan anvendes til at sidde og gå på. Visualisering: SHL

Donationen er alene givet til Musikhusparken, og det er en forudsætning fra kommunen, at Frederiks Allé forbliver gennemkørende vej og ikke skal omdannes til park.

- Men arkitekterne skal kikke hen over alléen, så Musikhusparken og Rådhusparken ses i en sammenhæng, siger programchefen.

Efter planen skal den nye musikhuspark indvies samtidig med Aros' Next Level Projekt i efteråret 2025.

Her ses domens størrelse i forhold til Musikhuset, Aros, Officersbygningen og Ridehuset. Visualisering: SLA
Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce