Annonce
Aarhus

I samspil med udvidelsen af Aros: Milliongave til ny Musikhuspark i Aarhus

Musikhusparken skal omdannes, for at der kan blive plads til Aros projektet "The Next Level". Nu støtter Foreningen Realdania projektet med 16 millioner kroner. Foto: Axel Schütt
Realdania støtter omdannelsen af den barokke have i Musikhusparken til et indbydende grønt samlingspunkt, hvor århusianerne kan mødes om kultur og natur.

AARHUS: Aarhus skal have en ny park foran Musikhuset. Og med en donation på 16 millioner kroner fra Foreningen Realdania er kommunen kommet et stort skridt nærmere, så man i efteråret vil indbyde til en arkitektkonkurrence om en ny park.

I forvejen har byrådet afsat 10 millioner kroner, så med i alt nu 26 mio. kr. kommer man et godt langt stykke mod budgettet på 42 millioner kroner, men der er fortsat brug for flere donationer, hvis projektet skal gennemføres.

At det er kommet på tale at omdanne Musikhusparken skyldes udbygningen af kunstmuseet Aros med projektet The Next Level.

Annonce

Det indebærer bl.a. et nyt underjordisk galleri og et kæmpeværk af den amerikanske kunstner James Turrel i form af en stor dome - med hul i midten, der skal opføres langt inde i Musikhusparken.

Præcist hvordan en ny Musikhuspark skal se ud afhænger af den kommende konkurrence og en borgerhøring. Men der er lavet en forundersøgelse, hvor forskellige interessenter som Musikhuset, Aros, Festugen og foreninger, der bruger parken, er blevet spurgt om deres ønsker.

Ny park med livskvalitet

Målet er at skabe en ny park som giver livskvalitet for brugerne og samtidig understøtter bynatur og biodiversitet i byer. Det hedder, at parken skal være et indbydende, grønt samlingssted, hvor århusianerne mødes om kultur og natur.

Musikhusparken bliver i dag oftest brugt om sommeren, og den indbyder ikke i så høj grad til, at man tager ophold eller bruger parken til aktiviteter.

- Musikhusparken skal være et grønt og frodigt frirum, hvor man kan slå sig ned, nyde bynaturen og hygge sig med venner og familie. Jeg er sikker på, det bliver et meget attraktivt og populært område på lige fod med Rådhusparken – ikke mindst om sommeren. Med en flot donation på hele 16 mio. kr. fra Realdania opnår vi en rigtig høj kvalitet i projektet, så der er noget at glæde sig til, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Samtidig skal der være plads til kulturevents som Spot Festival og Aarhus Festuge samt mere uformelle arrangementer og borgerdrevne aktiviteter.


Musikhusparken vil blive ”den grønne lunge” i Aarhus Midtby og samlingssted for byens sociale og kulturelle fællesskaber.

Morten Schmidt, arkitekt og partner, Schmidt Hammer Lassen


Annonce

Ren filantropi

Foreningen Realdania støtter omdannelsen af parken som ren filantropi.

Ifølge programchef Astrid Bruus Thomsen er der tale om en spændende udfordring rent fagligt, fordi den nye domen bliver et vilkår, man skal indrette sig efter.


Barokanlægget er vigtig at forholde sig til. Der er ingen tvivl om, at den er lidt af en udfordring - ligesom domen. Det vil være noget af det, som arkitekterne skal komme med gode svar på.

Astrid Bruus Thomsen, programchef, Foreningen Realdania


Den kommende dome "The Next Level" får en markant størrelse, som resten af Musikhusparken skal forholde sig til. Visualisering: SLA

Det kan betyde store forandringer i parken. Men hun vil ikke på forhånd konkludere, om den gamle barokhave skal fjernes helt eller delvist. Det kan man ikke vide på forhånd forud for arkitektkonkurrencen.

- Det vil afgøres efter en arkitektkonkurrence, men barokanlægget er vigtig at forholde sig til. Der er ingen tvivl om, at den er lidt af en udfordring - ligesom domen. Det vil være noget af det, som arkitekterne skal komme med gode svar på. Uanset om man ender med at ville beholde den, ændre den eller fjerne den, er det vigtigt, at det er tænkt godt igennem, siger Astrid Bruus Thomsen.

Domen med navnet "The Next Level" skal bygges i Musikhusparken, som en underjordisk udbygning af kunstmuseet Aros afsluttet med en stor bakke, der kan anvendes til at sidde og gå på. Visualisering: SHL

Donationen er alene givet til Musikhusparken, og det er en forudsætning fra kommunen, at Frederiks Allé forbliver gennemkørende vej og ikke skal omdannes til park.

- Men arkitekterne skal kikke hen over alléen, så Musikhusparken og Rådhusparken ses i en sammenhæng, siger programchefen.

Efter planen skal den nye musikhuspark indvies samtidig med Aros' Next Level Projekt i efteråret 2025.

Her ses domens størrelse i forhold til Musikhuset, Aros, Officersbygningen og Ridehuset. Visualisering: SLA
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Det kontantløse samfund: Der skal også være plads til den hjemløse i banken

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce