x
Annonce
Navne

Millionstor hæder til Aarhus-professor for forskning i psykiske lidelser

Preben Bo Mortensen fra Aarhus modtager sammen med sin professorkollega Merete Nordentoft fra København en fornem pris for sin årelange indsats indenfor psykiatrien. Foto: Novo Nordisk Fonden
Preben Bo Mortensen fra Aarhus modtager sammen med sin professorkollega Merete Nordentoft fra København en fornem pris for sin årelange indsats indenfor psykiatrien.

Preben Bo Mortensen, professor på Aarhus Universitet, modtager sammen med Merete Nordentoft, professor på Københavns Universitet, Novo Nordisk Prisen 2020 for et banebrydende klinisk og epidemiologisk forskningsbidrag til dansk lægevidenskab.

Psykiske lidelser som skizofreni og bipolar lidelse er udbredte og ekstremt udfordrende for de mennesker, der er ramt af dem – og for deres familier og samfundet som helhed. Disse ofte langvarige kroniske tilstande fører i høj grad til invaliditet hos de mennesker, der har dem, og til store økonomiske omkostninger i samfund verden over.

For blot 20 år siden var der kun ganske lidt viden om den øgede selvmordsrisiko og den generelle komorbiditet, der er forbundet med disse lidelser, og som i så alvorlig grad påvirker menneskers livskvalitet og forøger deres dødelighed. I de seneste to årtier har lægerne Merete Nordentoft og Preben Bo Mortensen – både sammen og uafhængigt af hinanden – leveret banebrydende ny viden om selvmord og anden dødelighed forårsaget af skizofreni og andre alvorlige psykiske lidelser. Deres forskning har haft en markant international indflydelse på forståelsen af selvmord, selvmordsforebyggelse og nøgleårsager til alvorlige psykiske lidelsers udvikling.

Jørgen Frøkiær, formand for Komite for Novo Nordisk Prisen, siger i en pressemeddelelse:

"Merete Nordentoft og Preben Bo Mortensen har haft en enorm indflydelse på psykiatriområdet, og deres forskning har været med til at forbedre den psykiske sundhed, såvel i Danmark som i resten af verden. De har leveret banebrydende bidrag inden for psykiatrisk epidemiologi og omkring ætiologien og de langsigtede kliniske udfald af psykose, såvel som deres forskning om selvmord. Deres fremragende forskningssamarbejde har skabt videnskabelig synergi og flyttet forståelsen for disse voldsomt ødelæggende lidelser et stort skridt fremad, og som sådan er de forbilleder for dansk lægevidenskab".

Merete Nordentoft og Preben Bo Mortensen begyndte at samarbejde, da de begge var interesseret i at finde risikofaktorerne ved selvmord. Dette førte til en række skelsættende publikationer, og de har arbejdet tæt sammen gennem næsten 20 år. Deres tidlige resultater – som viste, at selvmord er mere sandsynligt, hvis personen har en fortid med psykisk sygdom – var grundlaget for nye vigtige, forebyggende strategier, der sigter mod at opdage psykiske lidelser på et tidligt stadie og sikre en optimal behandling.

Deres studier af selvmord og somatiske sygdommes dødelighed er baseret på landsdækkende registre og åbnede for et felt, der længe var blevet forsømt, men som nu er nøglen til psykisk sundhed, nemlig forholdet mellem somatiske sygdomme og psykisk sundhed. De har brugt registerbaserede kohorter til at tage fat på mange vigtige spørgsmål, herunder selvmordsdødelighed, generelle risikofaktorer og udviklingstendenser for alvorlige psykiske lidelser. Således er det nu veldokumenteret, at personer, der diagnosticeres med psykiske lidelser, forventes at leve 10–15 år kortere end den almindelige befolkning på grund af somatiske sygdomme og ydre årsager.

Preben Bo Mortensen modtog i 2000 betydelige bevillinger fra Danmarks Grundforskningsfond til at oprette Center for Registerforskning på Aarhus Universitet. I løbet af de seneste mere end 20 år har han udvidet sit internationale samarbejde og derved understreget, hvilket imponerende aktiv centret er blevet på international skala omkring udforskningen af komplekse psykiske lidelser. Han står for tiden i spidsen for verdens største undersøgelse inden for psykiatrisk genetik.

Novo Nordisk Prisen blev uddelt første gang i 1963 og gives som belønning for enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode. Tildelingen af prisen skal ske for en overvejende dansk indsats. Prisen uddeles af Komite for Novo Nordisk Prisen under Novo Nordisk Fonden. Prisen uddeles årligt og er på tre millioner kroner – heraf er 2,5 millioner kroner et rådighedsbeløb til forskningsformål inden for prismodtagerens fagområde, mens de 500.000 kroner er en personlig hæderspris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce