Annonce
Mindeord

Mindeord: Den Gamle By har mistet en særlig kvinde

Anki van Dassen, projekt- og frivilligkoordinator i Den Gamle By, er død efter få års kræftsygdom, 54 år gammel. Foto: Den Gamle By

Mette Dimes Høeberg, Berit Guldmann Andersen og Martin Brandt Djupdræt har på vegne af kollegerne i Den Gamle By skrevet mindeord om projekt- og frivilligkoordinator Anki van Dassen, der er død, 54 år gammel:

Den Gamle By har mistet projekt- og frivilligkoordinator Anki van Dassen, da hun 5. november 2019 afgik ved døden efter få års kræftsygdom, kun 54 år gammel. Anki var midt i sit livs gerning og døde alt for ung. Hun efterlader sig en søn, to døtre og sin mand Allan Leth Frandsen, vicedirektør i Den Gamle By. Vores dybfølte tanker går til dem og den øvrige familie.

Anki stammede fra Holstebro og var uddannet cand. mag. i fransk og engelsk fra Aarhus Universitet. Inden hun i 2006 blev ansat i Den Gamle By, arbejdede hun som gymnasielærer i Grenaa og Horsens.

Anki begyndte i Den Gamle By som omviser, hvor hun især havde stort held med at vække gymnasieelevers interesse for historie – en aldersgruppe, det ellers kan være vanskelig at engagere. Det førte til, at Anki begyndte at arbejde målrettet med en sag, som stod hendes hjerte nær.

Hun ønskede, at børn og unge med psykiske handicap og nedsat sansemæssig funktion skulle have mulighed for at blive overrasket, forundret og fascineret af historien. For denne gruppe er mulighederne for museumsbesøg få. Det kræver nemlig en særlig indsats for dem at deltage i aktiviteter uden for deres normale rammer, og det kræver særlige ressourcer, forudsætninger og opmærksomhed hos museerne. Med en stærk teoretisk fundering arbejdede Anki fokuseret på formidling til disse børn og unge og kæmpede for stærke og vedkommende oplæg for alle. Dermed opfandt Anki en helt ny måde at være museum på for denne særlige gruppe børn og unge.

Gennem de seneste år har projektet "Inklusion – Viden og oplevelser for alle" sat yderligere fokus på dette. Det var Ankis særlige arbejdsmetode og evne til at skabe det inkluderende rum, der har været til glæde og gavn for samarbejdspartnere i skole- og museumsmiljøet. Sanselighed, tydelig rammesætning, overskuelighed og konkrete oplevelser har været mantra. Som Anki udtrykte det: "Ved at inkludere eleverne i historien bliver elever med et lavt abstraktionsniveau hjulpet til at foretage det abstraktionsskift, der gør fortiden tilgængelig. Alle har ret til at forstå og lære om vores historie".

Tit var det Anki selv, der trak i dragt fra 1927 eller 1864 og nænsomt guidede en lille børnegruppe igennem et "Besøg hos tante Johanne" eller pandekagebagning på det gamle støbejernskomfur.

Kort før hendes død indstillede International Association of Children in Museums Den Gamle By til prisen Children in Museums Award 2019. Det skete bl.a. på baggrund af det vigtige arbejde, som Anki over årene har bidraget til på museet.

Desuden blev Anki i efteråret 2019 af flere kolleger uden for Den Gamle By indstillet til Nordisk Center for Kulturarvspædagogiks internationale pædagogiske pris for sit arbejde med formidling. Ankis tilgang til undervisning inspirerede mange, og hun delte generøst ud af sin viden, hvilket også fremgår af en af indstillingerne til den pædagogiske pris: "Noget af det fineste, man som museumsunderviser kan bidrage til, er at være med til at løfte den samlede sektor ved at dele sin viden, sin praksis og inspirere kolleger til at gå nye veje. Anki van Dassen er i høj grad sådan et museumsmenneske".

Ud over arbejdet med museumsundervisning har Anki siden 2013 også varetaget rollen som frivilligkoordinator for museets frivillige. Siden Anki overtog området, er antallet af frivillige fordoblet til knap 300. Anki har omhyggeligt og med stor passion opbygget en frivilligorganisation, som rummer både børn, voksne – unge som ældre – og en række fagspecifikke frivilliglaug. Anki var dygtig til at matche den frivilliges interesser, viden og kompetencer med museets opgaver og behov, hvilket har bidraget til en meget dedikeret og helt fantastisk gruppe af frivillige kolleger. Ankis evne til at inkludere andre mennesker er i høj grad kommet til udtryk også i hendes arbejde med frivillige, hvor hun med omsorg, næstekærlighed og myndighed har knyttet frivilligorganisationen tæt til museets opgaver og øvrige medarbejdere.

På det personlige plan har museets medarbejdere mistet en højt skattet kollega og ven. Anki var en lydhør, omsorgsfuld og festlig kvinde, og hun vil blive stærkt savnet af sine kolleger og de samarbejdspartnere, som hun har arbejdet med. Tak, Anki, for din insisteren på at åbne Den Gamle By for flere, for din generøse måde at dele din viden, og for din helt fantastiske varme og livfulde måde at være kollega på.

Annonce
Anki van Dassen, projekt- og frivilligkoordinator i Den Gamle By, er død efter få års kræftsygdom, 54 år gammel. Foto: Den Gamle By
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Islændinge pillede brodden af Århus

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Annonce