x
Annonce
Mindeord

Mindeord: Den Gamle By har mistet en særlig kvinde

Anki van Dassen, projekt- og frivilligkoordinator i Den Gamle By, er død efter få års kræftsygdom, 54 år gammel. Foto: Den Gamle By

Mette Dimes Høeberg, Berit Guldmann Andersen og Martin Brandt Djupdræt har på vegne af kollegerne i Den Gamle By skrevet mindeord om projekt- og frivilligkoordinator Anki van Dassen, der er død, 54 år gammel:

Den Gamle By har mistet projekt- og frivilligkoordinator Anki van Dassen, da hun 5. november 2019 afgik ved døden efter få års kræftsygdom, kun 54 år gammel. Anki var midt i sit livs gerning og døde alt for ung. Hun efterlader sig en søn, to døtre og sin mand Allan Leth Frandsen, vicedirektør i Den Gamle By. Vores dybfølte tanker går til dem og den øvrige familie.

Anki stammede fra Holstebro og var uddannet cand. mag. i fransk og engelsk fra Aarhus Universitet. Inden hun i 2006 blev ansat i Den Gamle By, arbejdede hun som gymnasielærer i Grenaa og Horsens.

Anki begyndte i Den Gamle By som omviser, hvor hun især havde stort held med at vække gymnasieelevers interesse for historie – en aldersgruppe, det ellers kan være vanskelig at engagere. Det førte til, at Anki begyndte at arbejde målrettet med en sag, som stod hendes hjerte nær.

Hun ønskede, at børn og unge med psykiske handicap og nedsat sansemæssig funktion skulle have mulighed for at blive overrasket, forundret og fascineret af historien. For denne gruppe er mulighederne for museumsbesøg få. Det kræver nemlig en særlig indsats for dem at deltage i aktiviteter uden for deres normale rammer, og det kræver særlige ressourcer, forudsætninger og opmærksomhed hos museerne. Med en stærk teoretisk fundering arbejdede Anki fokuseret på formidling til disse børn og unge og kæmpede for stærke og vedkommende oplæg for alle. Dermed opfandt Anki en helt ny måde at være museum på for denne særlige gruppe børn og unge.

Gennem de seneste år har projektet "Inklusion – Viden og oplevelser for alle" sat yderligere fokus på dette. Det var Ankis særlige arbejdsmetode og evne til at skabe det inkluderende rum, der har været til glæde og gavn for samarbejdspartnere i skole- og museumsmiljøet. Sanselighed, tydelig rammesætning, overskuelighed og konkrete oplevelser har været mantra. Som Anki udtrykte det: "Ved at inkludere eleverne i historien bliver elever med et lavt abstraktionsniveau hjulpet til at foretage det abstraktionsskift, der gør fortiden tilgængelig. Alle har ret til at forstå og lære om vores historie".

Tit var det Anki selv, der trak i dragt fra 1927 eller 1864 og nænsomt guidede en lille børnegruppe igennem et "Besøg hos tante Johanne" eller pandekagebagning på det gamle støbejernskomfur.

Kort før hendes død indstillede International Association of Children in Museums Den Gamle By til prisen Children in Museums Award 2019. Det skete bl.a. på baggrund af det vigtige arbejde, som Anki over årene har bidraget til på museet.

Desuden blev Anki i efteråret 2019 af flere kolleger uden for Den Gamle By indstillet til Nordisk Center for Kulturarvspædagogiks internationale pædagogiske pris for sit arbejde med formidling. Ankis tilgang til undervisning inspirerede mange, og hun delte generøst ud af sin viden, hvilket også fremgår af en af indstillingerne til den pædagogiske pris: "Noget af det fineste, man som museumsunderviser kan bidrage til, er at være med til at løfte den samlede sektor ved at dele sin viden, sin praksis og inspirere kolleger til at gå nye veje. Anki van Dassen er i høj grad sådan et museumsmenneske".

Ud over arbejdet med museumsundervisning har Anki siden 2013 også varetaget rollen som frivilligkoordinator for museets frivillige. Siden Anki overtog området, er antallet af frivillige fordoblet til knap 300. Anki har omhyggeligt og med stor passion opbygget en frivilligorganisation, som rummer både børn, voksne – unge som ældre – og en række fagspecifikke frivilliglaug. Anki var dygtig til at matche den frivilliges interesser, viden og kompetencer med museets opgaver og behov, hvilket har bidraget til en meget dedikeret og helt fantastisk gruppe af frivillige kolleger. Ankis evne til at inkludere andre mennesker er i høj grad kommet til udtryk også i hendes arbejde med frivillige, hvor hun med omsorg, næstekærlighed og myndighed har knyttet frivilligorganisationen tæt til museets opgaver og øvrige medarbejdere.

På det personlige plan har museets medarbejdere mistet en højt skattet kollega og ven. Anki var en lydhør, omsorgsfuld og festlig kvinde, og hun vil blive stærkt savnet af sine kolleger og de samarbejdspartnere, som hun har arbejdet med. Tak, Anki, for din insisteren på at åbne Den Gamle By for flere, for din generøse måde at dele din viden, og for din helt fantastiske varme og livfulde måde at være kollega på.

Anki van Dassen, projekt- og frivilligkoordinator i Den Gamle By, er død efter få års kræftsygdom, 54 år gammel. Foto: Den Gamle By
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce