Annonce
Navne

Mindeord: En sand idrætslegende fra Nordbyen er gået bort

Skovbakkens Bent Jørgensen blev 86 år. Her er han fotograferet i forbindelse med sin 70-årsfødselsdag. Arkivfoto: Axel Schütt

Mindeord: Klaus Goeg, aktiv leder i Skovbakken/VSK, har sendt følgende mindeord om Bent Jørgensen, Søften, der er død, 86 år:

Skovbakkens Bent Jørgensen døde 25. marts.

Bent var vokset op på Trøjborg og var et kendt menneske i undervisningssektoren som lærer på Vorrevangskolen, seminarielektor på Aarhus Seminarium og som Idrætshøjskolens første forstander.

Her har han været en kompetent og stor inspirator for mange studerende. Mange af dem motiverede Bent samtidigt til aktivt at gå ind i træner- og lederarbejdet i foreningslivet.

Men der er nok mest fra sit aktive idrætsliv, de fleste kender Bent Jørgensen. Han spillede på Idrætsklubben Skovbakkens bedste hold i håndbold, fodbold og basketball. Mest markant var Bent dog i håndbold, hvor han som anfører førte Skovbakken frem til et DM i 1962 og bronze året efter.

Selv nåede han 12 landskampe, inden Bent selv stoppede landsholdskarrieren, da DHF ikke ville udbetale kompensation for tabt arbejdsfortjeneste ved landsholdsturene.

Annonce

Introducerede 2-dommersystemet

Både som aktiv og senere som træner på divisionsholdet kom Bent Jørgensens taktiske evner på håndboldbanen til sin ret.

- Den bedste landstræner, som Danmark aldrig fik, udtrykte BT's John Bjørklund det efter en 1. divisionskamp.

Utallige gange måtte Bent Jørgensen træde til som træner, når Skovbakken pludselig lå til nedrykning i den bedste række.

I slutningen af 1970'erne revolutionerede han håndboldspillet ved at introducere det offensive og boldjagtende forsvarsspil. Succesen blev dog hæmmet af konservatisme blandt dommere, som ifølge Bent ødelagde initiativet med deres ”standardfløjt”.

Kombinationen af hans evne og vilje til at udvikle håndboldspillet og et ønske om at hæve dommerstandarden fik Bent Jørgensen til at tage sagen i egen hånd og introducerede det 2-dommersystem, håndbolden i dag praktiserer globalt. Det blev første gang anvendt ved den traditionelle turnering for århusianske skoler en fastelavnsmandag for mere end 50 år siden i Annex-hallen. Bent var den ene dommer. Typisk gik han selv forrest.

Bent gik ofte forrest og gerne i modvind. I medvind fik andre plads i forreste række. Han var en fremragende igangsætter men besad samtidigt så mange talenter, at han hurtigt måtte i gang med nye projekter.

Annonce

Idrætshøjskolens første forstander

I starten af 1970'erne blev han Idrætshøjskolen i Aarhus' første forstander og skabte her retningen og fundamentet for skolens mission om at uddanne ledere til frivillige foreninger. Samme mission udfoldede han på Aarhus Seminarium, hvor kommende lærere fik rygsækken fyldt med praktiske og teoretiske kompetencer.

Foreningslivet var en stor livsglæde for Bent, ikke mindst i Idrætsklubben Skovbakken, hvor han var medlem hele livet. Han var æresmedlem og har betrådt stort set alle poster fra ungdomstræner til hovedformand.


Bent Jørgensen er en vigtig del af Nordbyens idrætshistorie. Nu har vi mistet en fantastisk historiefortæller, men også en unik inspirator, dynamisk igangsætter, leder, coach, anfører og samlingspunkt.

Fra mindeordet


Han var en stor nyder af klublivet – men en endnu større yder. Specielt håndboldafdelingen fik udbytte af Bents engagement. Men Bent havde også et vågent øje og fulgte interesseret de andre afdelinger i Skovbakken og var bl.a. initiativtager til oprettelsen af basketafdelingen, hvis 1. hold i dag hedder Bakken Bears.

De mere end 300 aktive i ældreidrætten i Skovbakken kan takke Bent og Helle Jørgensen for initiativet til at holde veteranerne i vigør. Sommetider kunne dommere og spillere fra andre klubber måske nok forledes til at tro, at Bent var lidt for ”gul” i hjertet, men Bent Jørgensen kæmpede også for idrætten uden for Skovbakken. For eksempel han var den person, der kunne samle de århusianske idrætsforeninger, da man ved kommunesammenlægningen i 1970 skulle vælge den første formand for det ny Idrætssamvirket. Her vandt han et kampvalg mod den senere borgmester og minister, Thorkild Simonsen.

Annonce

Et unikt idrætscenter blev skabt

Bent Jørgensen havde stor interesse for historie – specielt den lokalhistoriske på Trøjborg og ikke mindst Skovbakkens historie, som Bent kunne til mindste detalje og gerne delte.

Han fortalte med stor glæde og engagement – ikke mindst, hvordan beslutningen om Skovbakkens udflytning fra Risvangen og Trøjborg til det nye Idrætscenter i Vejlby Risskov blev taget i 1968 og eksekveret i 1969-70 sammen med etableringen af Idrætshøjskolen, der blev finansieret af Skovbakkens medlemmer.

I dette forløb kørte Bent Jørgensen et eksemplarisk parløb med Skovbakkens daværende hovedformand, N.P. Bager. Der blev skabt et unikt idrætscenter, hvor alle Skovbakkens og VIK's afdelinger kunne samles, og centrets mange faciliteter er i dag samlingssted for flere tusindes idrætsudfoldelser.

Bent Jørgensen er en vigtig del af Nordbyens idrætshistorie. Nu har vi mistet en fantastisk historiefortæller, men også en unik inspirator, dynamisk igangsætter, leder, coach, anfører og samlingspunkt. Måske bedst udtrykt af AGF's fodboldformand, Steffen Olesen: Skovbakken har mistet en legende.

Historien skal stadig fortælles. Nu ligger byrden på andre skuldre. Vi savner allerede Bent Jørgensens engagement og dynamik.

Æret være Bents minde.

(Der er i forbindelse med bisættelsen oprettet en Bent Jørgensen-fond til fordel for Skovbakkens håndboldafdeling. Der kan bidrages via mobilpay: 15259 (skriv fond).)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce