Annonce
Mindeord

Mindeord: Erik Christensen, fhv. spiller og træner i AGF

Erik Christensen var medlem af AGF i 70 år. Arkivfoto: Hans Petersen

Ole Hall, sportslig administrator i AGF, har sendt følgende mindeord om fhv. spiller og træner i AGF Erik Christensen:

Med sorg har AGF modtaget meddelelse om, at klubbens forhenværende spiller og træner Erik Christensen er død, 82 år.

Han var født i Vejle, og at han som 13-årig kom til Aarhus, var lidt af en tilfældighed. Hans far, der var bødker, stod uden arbejde, og en dag, da Erik sad på Vejle Bibliotek, hvor han ofte kom for at læse sporten i Jyllands-Posten, slog han tilfældigt op under stillingsannoncerne og faldt over en annonce, der lød: ”Aarhus Flæskehal søger bødker til omgående ansættelse”. Kort tid efter havde faderen nyt job, og familien flyttede til Aarhus og ind i en helt nybygget lejlighed på Vilhelm Bergsøes Vej.

Erik Christensen blev straks medlem af AGF, og i foråret 1957 fulgte debuten som højre back på AGF’s stærke guldalderhold, hvor han sammen med bl.a. sin storebror Kaj, der var højre wing, var med til at vinde pokalfinalen 2-0 over Esbjerg. Desværre pådrog Erik sig kort tid efter en alvorlig knæskade, der holdt ham ude et år, og herefter havde han svært ved at komme på førsteholdet. Hans Gregersen havde overtaget pladsen og spillede meget stærkt, og de næste par sæsoner fik Erik Christensen kun få kampe.

Men i 1960 gjorde han comeback og var med i hele denne successæson, hvor AGF vandt pokalfinalen over Frem Saxkøbing og det danske mesterskab.

Efter at have slået Frederikstad og Legia Warszawa havde AGF i foråret 1961 nået kvartfinalen i Europa Cup’en, hvor storklubben Benfica var modstanderen. Som optakt til kampen fik AGF’s ungarske træner Geza Toldi arrangeret en uges træningslejr hos selveste Real Madrid, der ovenikøbet dækkede omkostningerne for opholdet. Træningslejren blev afsluttet med en træningskamp mod Real Madrid. Her spillede Erik Christensen over for datidens bedste og hurtigste venstre wing, Francisco Gento, i en kamp, som Real vandt 3-1 i overværelse af 60.000 tilskuere.

Fra Madrid rejste AGF til Lissabon til den første kvartfinalekamp mod Europas dengang stærkeste hold, Benfica. 65.000 tilskuere så portugiserne vinde 3-1, bl.a. på et meget tvivlsom straffespark dømt mod Aage Rou, der ellers aldrig begik frispark. Erik Christensen kom ikke med i returkampen i Aarhus, da han ugen inden i en kamp stødte sammen med B 1903’s Kaj Lerby og pådrog sig endnu en knæskade, så hjemmekampen med 22.000 tilskuere måtte han overvære på en båre fra sidelinjen.

Skaden var så alvorlig og langvarig, at den satte en stopper for hans lovende fodboldkarriere. I årene der fulgte, spillede han på andetholdet, inden han i 1969 blev træner for AGF’s ynglingehold, som samme sæson vandt det danske mesterskab. Mesterskabet blev atter vundet i 1972, og hans hold slog året efter Ajax Amsterdam i finalen i en stor turnering i Holland.

Fra 1975-76 stod Erik Christensen i spidsen for Fuglebakkens førstehold, inden han i 1977 overtog trænerjobbet i AGF, der netop var rykket op i den bedste række efter flere sæsoner i 2. division. Det stærke hold med bl.a. Frank Olsen, Kurt Ross og John Stampe vandt bronze i 1978, ét point efter Esbjerg på andenpladsen, og AGF deltog dermed for første gang i 14 år i Europa Cup’en i 1979, den sidste sæson Erik var AGF-træner.

Efter en overraskende samlet sejr over polske Stal Mielec mødte AGF i runden efter FC Bayern München med verdensstjerner som Breitner, Hoeness, Augenthaler og Rummenigge. Op til kampen fik Erik Christensen på sin arbejdsplads Barnow Tømmerhandel besøg af den nye landstræner Sepp Piontek, der gav gode råd og informationer om de stærke tyske modstandere.

FC Bayern var dog, som for de fleste hold, en for stor mundfuld for AGF, og tyskerne vandt 2-1, men et udsolgt Aarhus Stadion med 22.000 tilskuere gav AGF et overskud på cirka en million kroner omregnet til i dag.

Fra 1980 var Erik Christensen træner i bl.a. IHF, inden han i 1990’erne fungerede som scout for AGF’s træner Peter Rudbæk.

Erik Christensen var medlem af AGF i 70 år og vil blive husket for sin store kærlighed til AGF og som den sidste, der i AGF har været både ungdomsspiller, førsteholdsspiller med et mesterskab og sejre i to pokalfinaler, ungdomstræner og træner for førsteholdet.

Et langt liv med AGF er slut.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce