Annonce
Mindeord

Mindeord: For Jon Bahl var malerier som musik

Jon Bahl blev Odders Mr. Kunst. Privatfoto

Formanden for Odder Kunst Forening & Samling, Jørgen Søes Hejlsvig, der var personlig ven med Jon Bahl, Odder, har sendt disse mindeord om kunstkenderen, der er død, 80 år gammel:

Kunstkenderen og kunstsamleren Jon Bahl er død. For en måneds tid siden havde han sammen med hustruen, Edith Moeslund, en udstilling med parrets kunstsamling hos Odder Kunst i KunstVærket. Den blev en værdig mindeudstilling over et langt liv med intens interesse for kunsten.

John Bahl var ubestridt Odders Mr. Kunst med dyb indsigt i kunstens verden, og en fantastisk hukommelse gjorde ham til en helt uvurderlig del af først Odder Kunstforenings bestyrelse fra 1972, siden som denne forenings formand i 13 år. I 2008 blev han formand for den nyoprettede Odder Kunstsamling, som i 2016 fusionerede med Odder Kunstforening til Odder Kunst, også her var han aktiv i bestyrelsesarbejdet. Og naturligvis æresmedlem.

Jon var i flere år formand for Odder Kommunes Kunstudvalg, udpeget af Odder Byråd.

I 1964 blev han gift med Ditte, og det var et smerteligt tab, da hun døde i 2006. Allerede året efter blev han gift med lærer Edith Moeslund, og de fik 12 gode år sammen og havde bl.a. fælles interesser i kunsten. Ægteskabet blev meget oplivende og positivt for Edith, idet Jon med hendes egne ord "sendte nyt lys ind i hendes liv".

Interessen for kunst har Jon haft siden barndommen, og kunst var for ham uundværligt. For ham var malerier som musik, nogle melodier er nemme at synge, andre er svære eller umulige, og det er derfor vigtigt at have et åbent sind.

Overalt er det ildsjæle som Jon, der får det hele til at hænge sammen. I nogle år drev han sammen med en ven Galleri Boxen Horsens, hvor mange kendte kunstnere udstillede.

Nok var boksning Jons foretrukne sportsgren, men han gik også meget op i fodbold. I 1974 var han med til at starte bokseklubben i Odder og underviste i 25 år unge boksetalenter. Da han blev pensionist, blev han aktiv i hjælpetjenesten "Prikken over i’et".

Da kommunen involverede sig i Odderbanens tidligere godsbanegård, Pakhuset, gav Jon et nap med i byens nye kulturelle samlingssted, og han kom der ugentligt. I fire år var han medlem af Odder Byråd, valgt for de konservative. I næsten 50 år var han med i Odd Fellow Logen i Odder.

I min bog fra 2013, "Portræt af Ildsjælen Jon Bahl", kan der læses mere om den store personlighed, der er gået bort. Bogen kan lånes på biblioteket.

Ildsjælen, livskunstneren, kunstelskeren, kunstkenderen, kunstsamleren, underviseren, galleriejeren, bokseren, bassisten, netværkeren, fængselsbetjenten, blikkenslageren, byrådspolitikeren og svømmehalinspektøren i Odder efterlader et stort savn, og mine tanker går til Edith og familien, herunder hans adoptivdatter Michaela, der med mand og to sønner bor i Ryomgård.

I Odder Kunsts bestyrelse bliver savnet stort.

Æret være mindet om Jon Bahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce