Annonce
Navne

Mindeord for mangeårig formand for Samsø Festival og Samsø Vindenergi

Einar Ellegaard Mortensen, Ballen på Samsø, er død, 67 år. Her er han fotograferet ved Samsø Festivals generalforsamling i november 2020. Foto: Jens Øster Mortensen
Annonce

Mindeord: Claus Mortensen, København NV, har på vegne af familien sendt følgende mindeord om sin far, Einar Ellegaard Mortensen, Ballen på Samsø, der er død, 67 år:

Mangeårig formand for Samsø Festival og Samsø Vindenergi samt daglig leder af Vandforsyningernes Fælleskontor på Samsø Einar Ellegaard Mortensen er sovet stille ind på sygehuset i Tranebjerg efter kort tids sygdom.

Samsø har hermed mistet en ægte samsing og ukuelig ildsjæl, der efterlader et stort indtryk og aftryk på og udenfor øen. Dette er en hyldest til et menneske, som ikke ønskede at lade sig hylde.

Einar voksede op i Onsbjerg som førstefødte af fire og barn af vognmand og pedel Knud Ove Mortensen og Valborg Mortensen.

De helt unge år gik med at køre mælk med Frank Bissø, aviser for Århus Stiftstidende og spille fodbold i OGU. At Einar fik tilkaldenavnet ”Sports Einar” har familien grint en del af senere.

Aftenerne og nætterne blev blandt andet brugt på at arrangere Diskotek 68 på Onsbjerg Hotel hvor Einar var pladevender og koncert-medarrangør. Måske fik Einar her interessen for musikevents, som han senere skulle bruge rigtig meget tid på.

Efter endt skolegang på Onsbjerg Skole og Realskolen i Tranebjerg gik Einar i lære som smed. Efter endt værnepligt hos Telegrafisterne i Næstved tog han arbejde hos entreprenør Kremmer Jensen. Her nåede han at fejre 28-årsjubilæum, før han i 1999 blev daglig leder af det nyoprettede Samsø Vandforsynings Fælleskontor.

Einar mødte sin kærlighed på Ballen Badehotel i 1977, hvor Janne fra Fyn var i køkkenet. De nåede at være gift i 40 år, og hjemmet på Ballenvej var altid åbent for venner og familien - og ikke mindst venner af sønnerne Thomas og Claus.

Mens Janne stod for husholdningen, sørgede Einar for, at drivhuset leverede tomater og agurker, og for, at der både blev installeret solceller og solvarme på taget. Der skulle ske noget hele tiden.

Annonce

Et foreningsliv med vand, vind, varme og musik

Einar har igennem hele sit voksne liv engageret sig i foreningslivet. I midt-firserne som medinitiativtager til og formand for Samsø Vindenergi, der stod for konstruktionen af Samsø Møllen. Etableringen af fjernvarmen i Brundby og Ballen samt driften af vandværket i Ballen var Einar også engageret i.

Foruden at være formand for Samsø Vindenergi i mere end 35 år, var han også bestyrelsesmæssigt engageret i årtier i Samsø Havvind, Samsø Energi- og Miljøkontor og senere i Samsø Energiakademi.

Einar deltog i Samsø Festival første gang i 1991 som vagt, men som det ofte gik, når han engagerede sig, blev han mere og mere involveret, og efter få år sad han i bestyrelsen og var formand i 22 år. Men det var ikke mange koncerter, Einar selv oplevede i forbindelse med festivalen. Derimod var hans drivkraft en stor skabertrang, selve organiseringen, ansvaret og ikke mindst de mange mennesker i og omkring festivalen.

Utallige weekender, hverdagsaftener og de tre ugers sommerferie er brugt på planlægningsmøder, store og små byggeprojekter og socialt samvær på festivalkontorerne i Onsbjerg, Tranebjerg og på den lille festivalplads nord for Ballen.

Festivalåret blev afsluttet ved generalforsamlingen i november, hvor overskuddet fra sommerens festival skulle uddeles til gavn for idræt og kulturlivet på Samsø. Mere end 2,7 mio kroner er blevet uddelt til initiativer til gode for andre samske foreninger i årenes løb.

Udenfor Samsø var han i 2003 med til at starte og sidde i bestyrelsen for brancheforeningen for danske festivaler, FestivalDanmark, det senere "Dansk Live – Interesseorganisationen for Festivaler & Spillesteder i Danmark". Netværket til andre festival var ligeledes stærkt til det sidste; ikke mindst til kollegaer i Harboøre Musikfestival og ”storebroren” Skanderborg Festival – begge festivaler, som blev besøgt hvert år af Einar og Janne.

Utallige hilsner fra den danske festivalfamilie, samsinger og andre i hans netværk viser, at Einar var vellidt af mange for sin empati, varme, ordentlighed og sine kompetencer og engagement igennem mange år. Alt sammen noget, som lever videre i familien, i de projekter han engagerede sig i, og ikke mindst i uge 29 i forbindelse med Danmarks Hyggeligste Festival.

Æret være Einars minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce