Annonce
Mindeord

Mindeord: Han var en professor med sans for de enkle glæder

Professor på Aarhus Universitet, dr.oecon. Jens Genefke er død, 83 år gammel. Arkivfoto

Professor emeritus Poul Rind Christensen, direktør Bent Engelbrecht og professor emeritus Steen Hildebrandt skriver mindeord om professor på Aarhus Universitet, dr.oecon. Jens Genefke, Balle, der døde 28. maj, 83 år gammel:

Det er med sorg og vemod, vi erfarer, at Jens Genefke er død, knap 84 år gammel. Med sorg, fordi vi ved, at Jens' appetit på livet ikke var slukket. Med vemod, fordi vi har delt og nu mindes så mange inspirerende og muntre stunder med Jens.

Jens var en praktisk teoretiker. Både i sin forskning og undervisning i ledelse var han optaget af, hvorledes teoretisk og praktisk viden kan berige hinanden. Det kom bl.a. til udtryk i undervisningen, hvor han engagerede og udfordrede de studerende med situationsbestemte ledelses-dilemmaer. Jens var en inspirerende underviser, som mange vil mindes med glæde. Derfor så han det nok også som den største hædersbevisning, da de studerende tildelte ham "Årets Pegepind" for fremragende undervisning i 1998.

Jens var en ildsjæl. Da han havde fået sin doktorgrad i 1975 på en afhandling om planlægningssystemer og samordning i 28 danske virksomheder, tog han til manges overraskelse et halvt års orlov for at hjælpe Dansk Flygtningehjælp med at skabe ro omkring de 200 uledsagede vietnamesiske flygtningebørn, som netop da kom til Danmark og blev installeret på Livø.

Jens var en inspirator. Et par år efter, at han blev professor i driftsøkonomi i (1986), tog han orlov igen for at tiltræde en stilling som professor i erhvervsøkonomi ved Grønlands Universitet i Nuuk. Han bidrog til opbygningen af dette nye fagområde på universitetet. Han trivedes i det spirende miljø, hvor der var en nær kontakt med erhvervslivet og befolkningen. Landets storladne natur gjorde et stort indtryk. Da han kom tilbage til professoratet på Aarhus Universitet, blev han igen en faglig og social inspirationskilde, som kolleger og studerende samledes omkring.

Vi mindes ikke mindst de mange møder i M-gruppen, som blev stiftet omkring årtusindeskiftet. M stod dels for Management, som var det faglige tyngdepunkt. Men M stod også for Mandegruppen med tyngdepunkt i det sociale samvær. Mødet mellem vores forskellige faglige profiler, interesser og erfaringer på M-feltet førte til mange inspirerende møder. Vi lærte Jens at kende som en skarpsindig og konstruktiv bidragyder til disse møder. Det var imidlertid ikke mindst gennem det sociale samvær og de mange samtaler mand-til-mand, som man siger, at humoren og de mellemmenneskelige indsigter fik tyngde.

Vi lærte også Jens at kende som en mand med benene på jorden. En af den slags, som ikke hænger på træerne. Han var lun, kunne godt lide at være lidt på tværs, for enighed gør dum, som han engang sagde. På en fælles tur til Paris blev det f.eks. klart, at Jens ikke var til storbyens lys og glimmer. Han var mand for de enkle glæder: De årlige motorcykelture til Kielerkanalen med hans elskede Ulla, hvor de fandt et helle; livet på landet og glæden ved at bruge hænderne på ombygning af gården, da de flyttede til Glatved og Katholms skove på Djursland. Jens var til poesi under nattehimlens stjerner og en hjemmelavet sild med tilbehør og ikke mindst den gode, ramsaltede samtale, som vi nød med ham i fulde drag.

Vi vil savne Jens og mindes ham med dyb respekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce