Annonce
Navne

Mindeord: Jesper Stærmose

Jesper Stærmose. Privatfoto

John Stærmose, CEO hos Staermose Industry A/S, Odder, har indsendt følgende mindeord om sin far, Jesper Stærmose, Odder, der døde som 60-årig torsdag 7. september på Hospice Søholm efter knap et år med lungehindekræft:

Jesper Stærmose blev født i Odense og voksede op først i Hunderupkvarteret og senere på Kalørgården ved Korup vest for Odense. Han gik på Hørlykke Skole og senere på Herlufsholm kostskole og tog efterfølgende sin realeksamen fra Korup Skole.

Sidenhen gik Jesper i tømrerlære og læste umiddelbart videre til teknisk tegner.

Han arbejdede et halvt års tid, inden han flyttede til Søby ved Odder med sin hustru.

Jesper begyndte at studere til bygningskonstruktør i Horsens og afsluttede uddannelsen med topkarakter i 1981.

Han startede kort efter virksomheden Østjysk Genvarme. Under dette navn arbejdede han med at isolere ventiler på mange af de danske sygehuse. Under sit arbejde fik han øjnene op for, at der var et marked inden for produktion af isoleringskabinetter til pladevarmevekslere. Det blev startskuddet på det værksted, der blev bygget på privatadressen i Søby og skulle rumme produktionen af isoleringskabinetter.

Som tiden gik, udviklede virksomheden sig til en eksportsucces, og rammerne blev for små. Produktionen flyttede til større lokaler i Odders industrikvarter.

Som afslutning på Jespers karriere startede han i samarbejde med sin søn en afdeling inden for laserskæring og pladebearbejdning.

Som ung var Jesper en ivrig dressur- og springrytter, ligesom han elskede at sejle og rejse med familien.

Jespers sidste tid foregik mest i sommerhuset i Dyngby ved Odder, hvor han sammen med sin nærmeste familie og venner nød den sidste tid.

Jesper huskes som en flittig og arbejdsom person. Hans prioriterede altid familien over alt andet, og hans kærlighed til denne skabte et trygt hjem for dem, han holdt allermest af.

Hans ældste søn overtog forretningen til Jespers store tilfredsstillelse. Det mellemste barn er i dag arkitekt, og det yngste er softwareingeniør.

Jesper var meget stolt af sine børn, hvilket også understreger hans store kærlighed til familien.

Jesper efterlader sig en datter, to sønner, tre svigerbørn, to børnebørn og sin kone gennem 39 år.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce