Annonce
Navne

Mindeord over H.P.: - Han var i stand til at kalde det bedste frem i alle

H.P. Møller Andersen, Aarhus, er død, 77 år gammel. Privatfoto

MINDEORD: Adrian Redmond har på familiens vegne sendt følgende mindeord om tv-producer og tidl. leder af Århus Filmværksted Hans Peter (H.P.) Møller Andersen, Aarhus, der er død fredag d. 4. juni efter flere års svær sygdom, 77 år gammel:

H.P. gjorde et stort indtryk på alle, der kendte ham. Han troede på det bedste i alle mennesker, og igennem såvel sit arbejde og sit privatliv var han ofte i stand til at fremkalde det bedste i alle. Til trods for et svært sygdomsforløb gennem de senere år, bestod hans livsstyrke og vilje nærmest uforandret.

Hans Peter Møller Andersen blev født 13. august 1943 og voksede op i Virum sammen med sine forældre, bagermester Peter Møller Andersen og Astrid Møller Andersen. Han havde en søster Elsebeth, der døde i 2019.

Annonce

Som ung begyndt H.P. at læse medicin i København, men valgte senere at finde en anden vej i livet. I 70'erne komme han ind i filmbranchen, først som producerassistent, senere som produktions- og indspilningsleder på flere spillefilm, instrueret bl.a. af Finn Karlson, Esben Højlund Carlsen, Annelise Reenberg, Ole Ege og Frits Raben.

DR-Derude og Dus med dyrene

Derefter blev han produktionsleder hos Danmarks Radio i Aarhus under provinschef Gerhard Nielsen - og blev uddannet som TV-producer. Han lavede bl.a. programmer som "Landet rundt", "DR-Derude" og "Dus med dyrene".

Med sin baggrund i spillefilmsbranchen stod H.P. aparte fra de fleste af sine journalistkollegaer i DR-TV, således at han hurtig udviklede den kunstneriske stil, der prægede hans programproduktion i mange år.

Længe før den danske filmbranche og tv-mediet fandt fælles kunstnerisk fodslag havde H.P. formået at beherske filmmediets udtryksmidler og fortællestil igennem sine mange udsendelser for provinsenhedens naturredaktion, DR-Derude. Således mestrede H.P. filmens mange udtryksmidler – billedfortællinger, lyd og musik, interviews og ikonografi – i programmer der var samtidig poetisk og journalistisk vedkommende.

Annonce

Kærlighed til Grønland

Det var hos DR-Derude, at H.P. i 1987 først stiftede bekendtskab med Grønland, Arktis og Inuitverdenen, da han producerede ”Fanger og Fangstdyr”, en dokumentarfilm om 80’ernes sælskindskrise i Grønland. Det var begyndelsen på et kærlighedsforhold til Grønland, der bestod resten af hans liv.

Filmen dokumenterede H.P.'s evne til at forholde sig til et meget kompliceret stofområde og blev godt modtaget af såvel anmelderne som af flere beslutningstagere i Grønland, hvilket førte til, at han i 1989 fik orlov fra DR for at tilbringe fire år som direktør for Grønlands fjernsyn, KNR-TV, hvor det lykkedes ham at etablere den første daglige landsdækkende grønlandske TV-avis, som i dag kører videre under grønlandsk ledelse.

Efter en kort retur til Danmarks Radio blev han i 1997 igen hentet til Grønland, dengang som direktør for Hjemmestyrets informationskontor, Tusagassivik, under regeringsledelse af hhv. Jonathan Motzfeldt og Lars Emil Johansen. Her blev journalistens og filmmagerens evner taget i brug for at fremme Hjemmestyrets kommunikation med såvel den grønlandske befolkning som Danmark og det internationale samfund – en opgave, der skulle have stor betydning for Grønlands veje mod selvstændighed.

Annonce

Leder af Århus Filmværksted

Tilbage i Danmarks Radio i 2002 fik H.P. ansvaret for DR Vinduet og DR Talenter, hvor man bl.a. viste græsrodsfilm og film produceret af filmværkstederne i København og Aarhus. Han arbejdede siden som konsulent og underviste med eget firma og fik efteruddannelse i videojournalistik produktion.

I 2008 blev H.P. tilbudt at overtage jobbet som leder af Århus Filmværksted - en stilling, som han varetog til kontraktens udløb i juni 2013. Her var han med til at fostre mange nye unge talenter i dansk film.

Efter mange års arbejde, ofte med lange perioder hjemmefra, var det meningen, at H.P. skulle tilbringe sit otium hjemme med familien på Sjællandsgade, hvorfra han fortsat ville dyrke lidt freelancearbejde, samtidig med at han skulle nyde et nyt liv som bedsteforælder afbrudt af hyppige lystfisketur og dage på jagt – to af H.P.'s livslange passioner.

Annonce

Livskraft

Men sådan skulle det ikke gå. Kort inden han gik på pension, blev han diagnosticeret med kræft, hvorefter der fulgte flere års undersøgelser, operationer og behandlinger. Siden 2017 har han været afhængig af dialyse flere gange om ugen, hvilket satte en praktisk stop for hans rejser og fritidsliv.

Under sygdomsforløbet udviste H.P. en stor livskraft og vilje til at få det bedste ud af livet – hvilket han i høj grad formåede indtil april måned 2021. Han døde hjemme på Sjællandsgade i Aarhus fredag 4. juni, omgivet af sin familie.

Alle der kendte H.P. vil være berørt af hans død, ikke mindst fordi vi i så mange år allesammen var berørt af hans tilstedeværelse her på jorden. Han gjorde et stort indtryk og han viste overfor os alle en kærlighed og medmenneskelighed – i såvel de glade tider som i livets svære stunder.

Hans Peter Møller Andersen efterlader sin kone Karin, børnene Kathrine, Anders og Mads samt flere børnebørn.

Æret være hans minde!

Vi bringer gerne nekrologer og mindeord i avisen

Skriv til navne@stiften.dk, hvis du har et mindeord, du gerne vil have bragt, eller en person, du gerne vil have skrevet en nekrolog om.

Denne service er gratis.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Århusiansk byrådskandidat fylder 50

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce