Annonce
Mindeord

Mindeord: Samsøs passionerede filmmand er død

Gårdejer og filmmand Holger Kristian Berthelsen, Onsbjerg på Samsø, er død, 87 år gammel. Privatfoto

Jens Øster-Mortensen, fotojournalist på Samsø, har indsendt mindeord om gårdejer og filmmand Holger Kristian Berthelsen, Onsbjerg, der er død, 87 år gammel:

En af Samsøs ildsjæle er ikke mere. Holger Berthelsen er gået til de evige filmmarker, og dermed har øens mistet den mand, der i høj grad var med til at redde biografen på Samsø fra en lukning.

Biografens mangeårige formand var en ildsjæl, når det drejede sig om øens biograf, der i stumfilmens tidsalder hed Palmebiografen. Igennem mange år var det Holger Berthelsen, der var biografens ihærdige arbejdsmand, og det var da også ham, der var med til at renovere biografen og indføre den digitale tidsalder i øens eneste biograf. Salen blev pillet fra hinanden og blev vendt 180 grader og dermed opstod en tip-top moderne biografsal, der udover det fine look også er med på noderne, når det gælder nye film.

I 2015 var de to skuespillere, Viggo Mortensen og Ghita Nørby, på biografbesøg i forbindelse med lanceringen af den argentinske film "Jauja – en anderledes western" med Viggo Mortensen og Ghita Nørby i hovedrollerne. Her var de med i biografen ved visningen af filmen, og her var Holger Berthelsen selvfølgelig også med. Her fik Samsøs gamle filmkæmpe snakket med de to skuespillere og fik i øvrigt overrakt et æresdiplom af Ghita Nørby og Viggo Mortensen i forbindelse med skuespillernes besøg i biografen.

Holger Berthelsen drev i en lang årrække fødegården i Onsbjerg, og han efterlader hustruen Anna Gretha.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce