Annonce
Aarhus

Mindfulness hjælper veteraner

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) taler her med veteranerne Thorbjørn Forsberg, Michael Nyrup Thornqvist og Peter Suarez Bjørndal. Lotte Heise var også med til mødet om mindfulness for veteraner på Aarhus Universitet. Foto: Flemming Krogh

En gruppe veteraner har lavet åndedræts- og koncentrationsøvelser i et projekt på Aarhus Universitet. Med et ualmindeligt godt resultat. Forsvarsministeren er imponeret.

»Mindfulness-træningen her på universitetet har rykket mig mere end mange timers psykologsamtaler. Vi har fået nogle helt konkrete værktøjer, vi kan bruge. For eksempel lukker jeg øjnene, trækker vejret og giver mig selv en lille pause flere gange om dagen. Det kommer jeg nok til resten af mit liv,« mener Michael Nyrup Thornqvist, der er en af de 12 veteraner, der har gennemført det videnskabeligt dokumenterede mindfulness program, MBSR.

Annonce

I går mødtes han og to af sine veteran-kolleger med forsvarsminister Nicolai Wammen. De tre veteraner er fuldstændig enige om, at meditation og yoga har hjulpet dem i høj grad.

Mindfulness

Betyder: at huske.
Er den neutrale og nærværende måde at forholde sig til det, din krop, følelser og omgivelser møder.
Er et koncept, der oprindeligt stammer fra buddhismen. Vi bruger det især i Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress.
Veteraner
I Region Midtjylland er der 6.740 veteraner. 1.249 af dem bor i Aarhus.
Næsten hver femte danske veteran har fået psykiske eller fysiske skader efter at have været i krig. Det svarer til, at der i regionen er 1.348 veteraner, der har brug for hjælp.

»Vi har tidligere talt med en række tilfældige psykologer. Men her kunne vi fortælle vores historie og blive forstået af nogen, som kender vores univers. Vi har fået en god hjælp og har i bedste fald kunnet smide noget af medicinen,« sagde Peter Suarez Bjørndal til ministeren.

Thorbjørn Forsberg supplerede:

»Da vi pressede, var der ingen tid fra et irritationsmoment til vrede. Nu har vi lært at slappe af et øjeblik, så vi har fået et sekund mere til at tænke os om. En af de rigtig gode ting ved dette projekt er fællesskabet, den fælles forståelse. Vi har jo ikke noget veteranhjem endnu i Aarhus, det kommer heldigvis,« sagde han.

Nicolai Wammen var imponeret over de gode resultater og lovede at arbejde på at lave flere tilbud af samme slags som projektet på Aarhus Universitets afdeling for Funktionelle Lidelser.

»I skal være med til at bestemme, hvordan sådan et tilbud skal se ud. I ved det bedre end jeg,« sagde han til veteranerne og de tre kvinder bag: overlæge og seniorforsker Lone Fjorback, psykolog og mindfulnessinstruktør Tua Preuss og hjerneforsker Karen Johanne Pallesen.

Det er billigere

De mener, det er vigtigt at træne hjernen - ligesom soldater træner resten af kroppen - så de er klar til at håndtere det enorme pres i forbindelse med en udsendelse.

Lone Fjorback redegjorde for forskning af resultaterne med mindfulness til folk med Bodily Distress Syndrom - en stresset krop. Forskningen viser blandt andet, at det er dyrere at behandle denne lidelse, end det er at behandle kræft. Og at man sparer 10.000 kroner i gennemsnit på behandlingen, når man bruger mindfulness.

»Man kan få rigtig meget mindfulness for de penge. Vi kan have 15 deltagere på et hold med to uddannede. Det er noget mere effektivt, end når de har samtaler med psykiatere og psykologer enkeltvis,« påpegede Lone Fjorback, der er leder af Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet.

Tua Preuss fortalte om deltagere, der synes, at projektet er det bedste, der er sket i deres liv og påpegede, at alene det at møde op var en stor overvindelse for mange. Flere af dem var utrygge ved at være sammen med andre eller ved at køre bil, i bus eller med tog. Alligevel kom de alle hver gang.

Pengene er der

Ministeren lovede at finde nogle penge til mere mindfulness, som også har vist gode resultater i USA. Det bliver ikke vanskeligt, for han var 4. september med til at bevilge en pulje til netop formål som dette.

Parterne bag forsvarsforlige afsatte 25 millioner kroner til anlæg - veteranhjem - og cirka tre millioner kroner til forskning i hele landet. De enkelte kommuner skal søge penge til deres veteranhjem og øvrige projekter.

Nicolai Wammen ønsker også at putte flere penge i puljen til veteranernes familier og pårørende. Så de kan komme på kurser, i samtalegrupper og på sommerlejre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce