Annonce
Aarhus

Mindfulness hjælper veteraner

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) taler her med veteranerne Thorbjørn Forsberg, Michael Nyrup Thornqvist og Peter Suarez Bjørndal. Lotte Heise var også med til mødet om mindfulness for veteraner på Aarhus Universitet. Foto: Flemming Krogh

En gruppe veteraner har lavet åndedræts- og koncentrationsøvelser i et projekt på Aarhus Universitet. Med et ualmindeligt godt resultat. Forsvarsministeren er imponeret.

»Mindfulness-træningen her på universitetet har rykket mig mere end mange timers psykologsamtaler. Vi har fået nogle helt konkrete værktøjer, vi kan bruge. For eksempel lukker jeg øjnene, trækker vejret og giver mig selv en lille pause flere gange om dagen. Det kommer jeg nok til resten af mit liv,« mener Michael Nyrup Thornqvist, der er en af de 12 veteraner, der har gennemført det videnskabeligt dokumenterede mindfulness program, MBSR.

I går mødtes han og to af sine veteran-kolleger med forsvarsminister Nicolai Wammen. De tre veteraner er fuldstændig enige om, at meditation og yoga har hjulpet dem i høj grad.

Mindfulness

Betyder: at huske.
Er den neutrale og nærværende måde at forholde sig til det, din krop, følelser og omgivelser møder.
Er et koncept, der oprindeligt stammer fra buddhismen. Vi bruger det især i Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress.
Veteraner
I Region Midtjylland er der 6.740 veteraner. 1.249 af dem bor i Aarhus.
Næsten hver femte danske veteran har fået psykiske eller fysiske skader efter at have været i krig. Det svarer til, at der i regionen er 1.348 veteraner, der har brug for hjælp.

»Vi har tidligere talt med en række tilfældige psykologer. Men her kunne vi fortælle vores historie og blive forstået af nogen, som kender vores univers. Vi har fået en god hjælp og har i bedste fald kunnet smide noget af medicinen,« sagde Peter Suarez Bjørndal til ministeren.

Annonce

Thorbjørn Forsberg supplerede:

»Da vi pressede, var der ingen tid fra et irritationsmoment til vrede. Nu har vi lært at slappe af et øjeblik, så vi har fået et sekund mere til at tænke os om. En af de rigtig gode ting ved dette projekt er fællesskabet, den fælles forståelse. Vi har jo ikke noget veteranhjem endnu i Aarhus, det kommer heldigvis,« sagde han.

Nicolai Wammen var imponeret over de gode resultater og lovede at arbejde på at lave flere tilbud af samme slags som projektet på Aarhus Universitets afdeling for Funktionelle Lidelser.

»I skal være med til at bestemme, hvordan sådan et tilbud skal se ud. I ved det bedre end jeg,« sagde han til veteranerne og de tre kvinder bag: overlæge og seniorforsker Lone Fjorback, psykolog og mindfulnessinstruktør Tua Preuss og hjerneforsker Karen Johanne Pallesen.

Det er billigere

De mener, det er vigtigt at træne hjernen - ligesom soldater træner resten af kroppen - så de er klar til at håndtere det enorme pres i forbindelse med en udsendelse.

Lone Fjorback redegjorde for forskning af resultaterne med mindfulness til folk med Bodily Distress Syndrom - en stresset krop. Forskningen viser blandt andet, at det er dyrere at behandle denne lidelse, end det er at behandle kræft. Og at man sparer 10.000 kroner i gennemsnit på behandlingen, når man bruger mindfulness.

»Man kan få rigtig meget mindfulness for de penge. Vi kan have 15 deltagere på et hold med to uddannede. Det er noget mere effektivt, end når de har samtaler med psykiatere og psykologer enkeltvis,« påpegede Lone Fjorback, der er leder af Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet.

Tua Preuss fortalte om deltagere, der synes, at projektet er det bedste, der er sket i deres liv og påpegede, at alene det at møde op var en stor overvindelse for mange. Flere af dem var utrygge ved at være sammen med andre eller ved at køre bil, i bus eller med tog. Alligevel kom de alle hver gang.

Annonce

Pengene er der

Ministeren lovede at finde nogle penge til mere mindfulness, som også har vist gode resultater i USA. Det bliver ikke vanskeligt, for han var 4. september med til at bevilge en pulje til netop formål som dette.

Parterne bag forsvarsforlige afsatte 25 millioner kroner til anlæg - veteranhjem - og cirka tre millioner kroner til forskning i hele landet. De enkelte kommuner skal søge penge til deres veteranhjem og øvrige projekter.

Nicolai Wammen ønsker også at putte flere penge i puljen til veteranernes familier og pårørende. Så de kan komme på kurser, i samtalegrupper og på sommerlejre.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Gammel daghøjskoleelev taler af erfaring: I skyller barnet ud med badevandet

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce