Annonce
Aarhus

Slut med at sidde i kø på E45: Nyt udspil om udvidelse af motorvejene er vigtig for arbejdspladser i Østjylland

Regeringen og DF har afsat 112 milliarder kroner til en investeringsplan i infrastrukturen i Danmark. Der skal udvides flere motorveje for blandt andet at give bedre sammenhængskraft i Danmark, lyder det. Foto: Vibeke Volder/Scanpix
Der går for meget tid med kødannelser på E45. Derfor er den nye investeringsplan til 112 milliarder med udvidelser af motorveje i Østjylland afgørende for vækst og erhvervslivet i området, mener formand for Business Region Aarhus.

ØSTJYLLAND: Det skal være slut med at sidde i kø på E45.

Flere strækninger i Østjylland skal nemlig udvides for at gøre transporten til og fra arbejde mere effektiv. Det fremgår i investeringsplanen for infrastrukturen i Danmark, som regeringen og DF netop har fremlagt.

Og det er en vigtig investering, mener Jan Petersen (S), formand for Business Region Aarhus og borgmester i Norddjurs Kommune.

- Der bliver spildt meget tid på at sidde i kø på E45. Kødannelse er vores største problem i forhold til trafikafvikling i Østjylland, fordi mange skal ind forbi motorvejen. Derfor er det afgørende, at man nu investerer i bedre infrastruktur, siger han.

Jan Petersen er desuden glad for, at planerne gælder hele E45 - altså til og med Randers - så man ikke kun investerer i brudstykker af motorvejen. Han tror, det vil få en positiv effekt på Østjyllands erhvervsliv.

- Hvis man skal etablere sig som virksomhed eller vækste yderligere, ser man ofte på, hvordan mobiliteten i området er. Hvis det er vanskeligt, og der opstår mange kødannelser, så kigger virksomheder mod andre steder, hvor mobiliteten er bedre end i Østjylland. Derfor er det afgørende for væksten i erhvervslivet i Østjylland, at man udvider flere veje, siger han.

Annonce

Der bliver spildt meget tid på at sidde i kø på E45. Kødannelse er vores største problem i forhold til trafikafvikling i Østjylland, fordi mange skal ind forbi motorvejen. Derfor er det afgørende, at man nu investerer i bedre infrastruktur.

Jan Petersen, formand for Business Region Aarhus.

Reserveret penge

Jan Petersen er ikke den eneste, som er positiv over for den nye investeringsplan. Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus, glæder sig ligeledes over udvidelsen af E45.

- Det er tydeligt, at infrastrukturen i og omkring Aarhus er presset, og der er mange projekter, hvor der er behov for udbygninger og forbedringer. Det er derfor positivt, at regeringen og Dansk Folkeparti har prioriteret en fortsættelse af udvidelsen af E45, hvor trafikken stiger nærmest dag for dag, lyder det fra rådmanden.

Begge fremhæver desuden vigtigheden i, at der bliver set på strækningen fra Aarhus og Viborg, som på nuværende tidspunkt er presset.

- Det er stærkt tiltrængt, lyder det fra rådmanden.

Også fra Konservatives århusianske folketingskandidat Mona Juul er der begejstring for den nye plan.

- Det er godt med en udvidelse af E45 i Østjylland. Det gør en kæmpe forskel for alle i hverdagen. Også godt med fokus på støjbekæmpelse, fordi vi ved det kan have konsekvenser at bo tæt på støjplagede områder. Og så naturligvis utrolig spændende at prioritere midler til at undersøge kattegatforbindelse. Men vi mangler fortsat Marselistunnelen. Det skal på dagsordenen, lyder det fra Mona Juul.

Nu skal der ses på tidsplaner og diskuteres deltajer, men både folketingskandidaten, formanden og rådmanden glæder sig over, at der er reserveret penge til at investere i de fremtidige projekter.

FAKTA

  • Aarhus S til Aarhus N: Aftaleparterne er enige om at afsætte 1.467 milioner kroner til udvidelse af Østjyske Motorvej fra Aarhus S til Aarhus N fra fire til seks spor. Projektet igangsættes i 2021.
  • Aarhus - Viborg: Aftaleparterne er enige om at afsætte 800 milioner kroner til kapacitetsforbedringer på Rute 26 mellem Aarhus og Viborg. Det konkrete projekt vil afvente resultaterne af analysen. Projektet igangsættes i 2022.

  • Aarhus - Randers: I en ny flerårig plan for perioden 2030 og frem i 2030 fortsættes udbygning af E45 nord for Aarhus op mod Randers. Der gennemføres aktuelt VVM-undersøgelse af E45 mellem Aarhus N og Randers N, som forventes færdig i 2020.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce