Annonce
Debat

Mindre nypuritanisme og mere frigørelse, tak!

Almaz Mengesha, medlem af Aarhus Byråd (V).

Bemærkede du også den 23-årige rapper Tessas frimodige nytårstale, hvor hun i et friskt og bramfrit sprog slog et slag for kvindens totale seksuelle frigørelse? I DR Deadline revsede hun det undertrykkende kvindesyn, som hun stadig mener eksisterer i dagens samfund, og blæste til fornyet kamp for kvindens ret til at dyrke sex med ”hvem jeg vil, hvordan jeg vil og hvornår jeg vil”, uden at blive stemplet som et overset og forsømt barn i en misforstået jagt på kærligheden.

Store dele af den feministiske bevægelse omfavnede straks Tessas nytårstale, men ikke den universitetsstuderende Asta Selloane Sekamane. Hun betegner sig selv som intersektionel feminist, en gren af feminisme, der også kaldes for ”brun feminisme”. Kritikken fra Sekamane gik blandt andet på, at hvide Tessa ikke brugte sin privilegerede position til at tale den brune kvindes sag, men som Sekamane selv undskylder Tessa: ”så overrasker det mig ikke, at Tessa ikke ved bedre. Hun kommer jo fra en ghetto på Vestegnen”. Jeg vil lade denne stigmatiserende kliché tale for sig selv.


I stedet for at udskamme og afskrive hinandens synspunkter som værende banale, idiotiske eller forældede, skal vi arbejde hen mod en gensidig respekt for hinandens holdninger.

Almaz Mengesha, medlem af Aarhus Byråd (V).


Få dage efter Tessas tale blev sendefladerne ryddet med nyheden om tv-værten Jes Dorph-Petersens afskedigelse fra TV2. Han blev det seneste skud på stammen af #Metoo-sager i Danmark, og traditionen tro blev det starten på endnu en krig om holdninger på de sociale medier.

De polariserede fronter blev hurtigt trukket op og æteren blev fyldt med nedladende ytringer og skældsord om modparten. På den ene side stod en nydannet støttegruppe for Jes Dorph-Petersen, hvis medlemmer i ufiltrerede vendinger lod os forstå, at kvinderne, der anklagede Dorph, blandt andet var ”konfliktsky kællinger” og ”betonlebber”. På den anden side stod en anden gruppe, ofte med en akademisk baggrund, der ikke var i tvivl om, at Dorph både er en krænker og en voldtægtsmand. De forstod i øvrigt slet ikke, hvad en 40-årig mand ville med en 22-årig kvinde, og dette uanset hvad kvinden selv gerne ville. Støttegruppens medlemmer beskrev de i farverige hashtags som: #pøblerne, #boomere og #idiotermedinternet.

Filosoffen Sokrates, som nogen i dag nok ville afskrive som en ”#dinosaur”, gik i 400-tallet rundt i Athens gader og talte med både høj og lav. Han mente, visdommen fandtes i en reflekteret samtale mellem mennesker. Det er Sokrates’ refleksion, jeg savner i den betændte debat i dag.

Vi har set hvilke konsekvenser det har, når samtaler kortsluttes og den splittelse, det kan skabe i en hel nation. USA er et meget konkret og skræmmende eksempel, hvor konsekvenserne stadig kan ses. Hvorfor var der så mange millioner mennesker, der kvitterede for Trumps hadske tale mod kvinder og minoritetsgrupper? Fungerede Hillary Clinton i virkeligheden som en utilsigtet fødselshjælper på Proud Boys og QAnon bevægelsen, da hun stemplede Trumps vælgere som ynkelige?

Almaz Mengesha til bloggerportræt Foto: Axel Schütt

Kvindesagen er for vigtig til, at den skal lide under samme splittelse. Her på Kvindernes Internationale Kampdag bør vi stille hinanden spørgsmålet; hvordan får vi skabt et debatklima på tværs af etniciteter, sociale lag og køn, hvor alle tør deltage i kampen mod seksuel chikane? I stedet for at udskamme og afskrive hinandens synspunkter som værende banale, idiotiske eller forældede, skal vi arbejde hen mod en gensidig respekt for hinandens holdninger.

Af respekt for den frigørelseskamp kvinder før os har taget, er vi nødt til at turde invitere alle ind, høj som lav, og tage de svære samtaler. Kun i en reflekteret samtale kan vi skabe den nødvendige forståelse i samfundet for, hvorfor kvinderne først fortæller deres historier i dag, og hvorfor det nu skræmmer nogle mænd at ansætte kvinder eller blot være i enerum med dem.

Så kære medsøstre, lad os ikke begrænse hinandens seksuelle frihed med misforståede klicheer og nypuritanisme. Lad os i stedet blæse til kamp for, at Tessa med en vidunderlig samtykkelov i hånden kan give den gas både med sin praktikant og chef. For vi kvinder ønsker jo ikke at bekæmpe det modsatte køn, vi ønsker at bekæmpe en undertrykkende adfærd. Glædelig 8. marts!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce