Annonce
Østjylland

Mine fotos skal ikke stå alene

Henrik Kokborg sælger kurser og temadage til fagfolk, der arbejder med flygtninge og indvandrere. To gange om året rejser han til Mellemøsten for at finde længere ind i den kultur, nydanskerne kommer fra. Det er der kommet mange gode fotos ud af. Arkivfoto

Integrationskonsulent Henrik Kokborg, der to gange om året rejser til krigszoner i Mellemøsten, er en ekstremt dygtig fotograf. Men billederne skal ifølge ham selv helst suppleres med en snak om, hvad de forstiller.

Odder: "Og vi lader lige billedet tale for sig selv."

Der er ingen tvivl om, at motivet på mange af Henrik Kokborgs fotos fra Tyrkiet, Iran og Syrien fortæller en masse om de mennesker, han portrætterer - uden ord. Alligevel vil han helst supplere billederne med beretningen om, hvor de taget, hvem de forestiller, og hvad der sker for de mennesker, han udødeliggør på sin fotos. For vi skal ikke kun observere - vi skal lære.

Derfor er der også vedhæftet en lille forklaring ved mange af de 58 fotos, som lige nu hænger på gangen i VokseVærket i Vitapark, hvor hans egen virksomhed, Integrationsinfo også holder til.

- Forklaringerne er tilføjet, fordi jeg ikke kun vil vise opdateringer af under hvilke vilkår primært flygtninge i nærområderne lever. Jeg vil også fortælle om deres kultur på godt og ondt, siger den 50-årige konsulent, der lever af at undervise politiet, socialrådgivere, lærere og mange flere i, hvorfor der er grupper blandt flygtninge og indvandrere, hvor danskernes integrationsforsøg meget ofte slår fejl.

Annonce

Vi kan ikke have besøg af hele skoleklasser på Vokseværket. Men hvis nogen har lyst til at se og høre mere om mine rejser, laver jeg gerne en kombineret udstilling og fortælledag på institutioner rundt omkring.

Henrik Kokborg, aktuel udstiller af 58 fotos i Vokseværket Odder
Foto taget i januar 2017 i en flygtningelejr i det kurdiske område i det nordlige Irak: Denne familie er lige ankommet fra Mosul i Nordirak til en flygtningelejr i Kurdistan. Familien er sunniarabere og har levet under Islamisk Stats kontrol i over to år. De beskriver tiden under kalifatet som et stort mareridt med frygt, usikkerhed og sult. Faderen havde, før Islamisk Stat, forsørget familien ved at arbejde på en tankstation, men IS overtog tankstationen, og derfor mistede familien sin indtægt. Foto: Henrik Kokborg

Vi vil spejle os

Henrik Kokborg mener, at en af forklaringerne på, hvorfor vi ikke bliver dygtigere til at håndtere de mest udfordrende målgrupper, er vores forkærlighed for kun at se positive historier. Vi elsker at spejle os i dem.

- Det er selvfølgelig dejligt, når det lykkes at få eksempelvis flygtninge i arbejde. Men det er en kendsgerning, at kun 30 pct. af alle flygtninge og indvandrere faktisk kommer i arbejde. Et tal, som knap har rykket sig i årtier, siger konsulenten, der mener, at mange fagfolk mangler den helt basale forståelse for andre kulturer. For hvordan skal man få folk i arbejde, hvis man ikke ved, hvordan de tænker? Og hvad hjælper det at få andengenerationspigerne til at tage en studentereksamen, hvis de alligevel ikke må arbejde, når de bliver gift?

- Jeg vil ikke nedgøre det etablerede system, og jeg har stor respekt for de mennesker, der ved en masse om integrationsprojekter. Problemet er bare, at mange af projekterne er bygget op omkring en bestemt indsats, eksempelvis netop at få folk i jobs. Når noget så lykkes, lukkes projektet ned igen - uden at man har gjort noget for alle dem, der ikke er kommet i arbejde, siger Henrik Kokborg, der for år tilbage besluttede, at han ville grave et lag dybere og finde ind til indvandreres og flygtningenes værdier og normer. Både de gode og de uforståelige. Derfor er de to årlige rejser til Mellemøsten som en vitaminindsprøjtning for ham.

Billederne taler i høj grad for sig selv. Men Henrik Kokborg vil fortælle mere, end hvad man ser på fotoet. Derfor kan man under mange af billederne læse lidt om, hvad de forestiller. Foto: Henrik Kokborg

Parallelsamfund

- For mig at se findes der i dag nærmest to parallelsamfund i Danmark. Det danske og så det, som har udviklet sig i indvandrer- og flygtningemiljøet. Ved at søge tilbage til det, disse befolkningsgrupper kommer fra, forstår jeg langt nemmere, hvorfor de handler som de gør i Danmark. Ikke at jeg vil acceptere alt - men jeg kan jo kun motivere ved at forstå, siger Henrik Kokborg og bruger gerne den sidste taletid på noget, som han finder lige så vigtigt som at forsøge at forstå andre kulturer:

- Vi skal også huske at være lidt mere stolte over vores egen kultur - for den er jo heller ikke at fornægte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Aarhus For abonnenter

Alt optaget på Banegårdens parkering: 9 håndværkerbiler optager 10 P-pladser en hel dag

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];