Annonce
Østjylland

Mine fotos skal ikke stå alene

Henrik Kokborg sælger kurser og temadage til fagfolk, der arbejder med flygtninge og indvandrere. To gange om året rejser han til Mellemøsten for at finde længere ind i den kultur, nydanskerne kommer fra. Det er der kommet mange gode fotos ud af. Arkivfoto

Integrationskonsulent Henrik Kokborg, der to gange om året rejser til krigszoner i Mellemøsten, er en ekstremt dygtig fotograf. Men billederne skal ifølge ham selv helst suppleres med en snak om, hvad de forstiller.

Odder: "Og vi lader lige billedet tale for sig selv."

Der er ingen tvivl om, at motivet på mange af Henrik Kokborgs fotos fra Tyrkiet, Iran og Syrien fortæller en masse om de mennesker, han portrætterer - uden ord. Alligevel vil han helst supplere billederne med beretningen om, hvor de taget, hvem de forestiller, og hvad der sker for de mennesker, han udødeliggør på sin fotos. For vi skal ikke kun observere - vi skal lære.

Derfor er der også vedhæftet en lille forklaring ved mange af de 58 fotos, som lige nu hænger på gangen i VokseVærket i Vitapark, hvor hans egen virksomhed, Integrationsinfo også holder til.

- Forklaringerne er tilføjet, fordi jeg ikke kun vil vise opdateringer af under hvilke vilkår primært flygtninge i nærområderne lever. Jeg vil også fortælle om deres kultur på godt og ondt, siger den 50-årige konsulent, der lever af at undervise politiet, socialrådgivere, lærere og mange flere i, hvorfor der er grupper blandt flygtninge og indvandrere, hvor danskernes integrationsforsøg meget ofte slår fejl.

Vi kan ikke have besøg af hele skoleklasser på Vokseværket. Men hvis nogen har lyst til at se og høre mere om mine rejser, laver jeg gerne en kombineret udstilling og fortælledag på institutioner rundt omkring.

Henrik Kokborg, aktuel udstiller af 58 fotos i Vokseværket Odder
Foto taget i januar 2017 i en flygtningelejr i det kurdiske område i det nordlige Irak: Denne familie er lige ankommet fra Mosul i Nordirak til en flygtningelejr i Kurdistan. Familien er sunniarabere og har levet under Islamisk Stats kontrol i over to år. De beskriver tiden under kalifatet som et stort mareridt med frygt, usikkerhed og sult. Faderen havde, før Islamisk Stat, forsørget familien ved at arbejde på en tankstation, men IS overtog tankstationen, og derfor mistede familien sin indtægt. Foto: Henrik Kokborg

Vi vil spejle os

Henrik Kokborg mener, at en af forklaringerne på, hvorfor vi ikke bliver dygtigere til at håndtere de mest udfordrende målgrupper, er vores forkærlighed for kun at se positive historier. Vi elsker at spejle os i dem.

- Det er selvfølgelig dejligt, når det lykkes at få eksempelvis flygtninge i arbejde. Men det er en kendsgerning, at kun 30 pct. af alle flygtninge og indvandrere faktisk kommer i arbejde. Et tal, som knap har rykket sig i årtier, siger konsulenten, der mener, at mange fagfolk mangler den helt basale forståelse for andre kulturer. For hvordan skal man få folk i arbejde, hvis man ikke ved, hvordan de tænker? Og hvad hjælper det at få andengenerationspigerne til at tage en studentereksamen, hvis de alligevel ikke må arbejde, når de bliver gift?

- Jeg vil ikke nedgøre det etablerede system, og jeg har stor respekt for de mennesker, der ved en masse om integrationsprojekter. Problemet er bare, at mange af projekterne er bygget op omkring en bestemt indsats, eksempelvis netop at få folk i jobs. Når noget så lykkes, lukkes projektet ned igen - uden at man har gjort noget for alle dem, der ikke er kommet i arbejde, siger Henrik Kokborg, der for år tilbage besluttede, at han ville grave et lag dybere og finde ind til indvandreres og flygtningenes værdier og normer. Både de gode og de uforståelige. Derfor er de to årlige rejser til Mellemøsten som en vitaminindsprøjtning for ham.

Billederne taler i høj grad for sig selv. Men Henrik Kokborg vil fortælle mere, end hvad man ser på fotoet. Derfor kan man under mange af billederne læse lidt om, hvad de forestiller. Foto: Henrik Kokborg
Annonce

Parallelsamfund

- For mig at se findes der i dag nærmest to parallelsamfund i Danmark. Det danske og så det, som har udviklet sig i indvandrer- og flygtningemiljøet. Ved at søge tilbage til det, disse befolkningsgrupper kommer fra, forstår jeg langt nemmere, hvorfor de handler som de gør i Danmark. Ikke at jeg vil acceptere alt - men jeg kan jo kun motivere ved at forstå, siger Henrik Kokborg og bruger gerne den sidste taletid på noget, som han finder lige så vigtigt som at forsøge at forstå andre kulturer:

- Vi skal også huske at være lidt mere stolte over vores egen kultur - for den er jo heller ikke at fornægte.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce