Annonce
Aarhus

Minister bakker byrådet op: Bilister der smutter over for rødt i dødskryds skal blitzes

I krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs vej har to unge kvinder mistet livet, fordi bilister er kørt over for rødt lys. Derfor arbejder Transportministeriet på en ny teknologi, der kan fotografere rødkørsel.  Foto: Flemming Krogh
Både fartsyndere og bilister, der kører over for rødt, skal fanges af kameraer i kryds i Aarhus, mener rådmand med et enigt byråd bag sig. Ønsket flugter med regeringens planer om at forbedre trafiksikkerheden med mere automatik.

AARHUS: Hvorfor findes der i hele landet kun 11 steder, hvor man har opstillet de såkaldte stærekasser, når forsøget viser, at de banker farten effektivt ved ved at straffe fartsynderne med bøder?

Det eneste sted i Aarhus, der er stærekasser, er på Grenåvej, og de har en mærkbar effekt, konkluderer Vejdirektoratet i en undersøgelse.

Derfor undrer det Teknik- og Miljørådmand i Aarhus, Bünyamin Simsek (V), at der ikke  kommer flere stærekasser for eksempel i Aarhus Vest, hvor speederfoden jævnligt er for tung  hos bilister, som utallige politirazziaer har dokumenteret.

Annonce

- Jeg har bedt transportministeren om flere ATK-kameraer (automatisk trafikkontrol - også kaldet stærekasser, red.), fordi erfaringen er god. Hvis de står før krydset på Åby Ringvej i begge retninger vil bilisterne sænke farten, når de er på vej hen til krydset og dermed kan de lettere bremse for gult, forklarede Bünyamin Simsek (V) til avisen i starten af marts.

Vejdirektoratet vil gerne have flere stærekasser op, men Folketinget har hidtil prioriteret flere mobile fotovogne. Står det til transportminister Benny Engelbrecht og regeringen skal der imidlertid flere stationære ATK-kameraer ud at stå i hele landet.

I et svarbrev til den århusianske rådmand henviser transportministeren til evalueringen, der viser, at ATK er et effektivt værktøj.

"Derfor foreslår regeringen i vores udspil til infrastrukturplan, at vi i samarbejde med kommunerne udvider brugen af stærekasser i hele Danmark", skriver ministeren.

Det glæder Venstre-manden Bünyamin Simsek.

- Jeg vil tage kontakt med vores lokale folketingsmedlemmer, for at opfordre dem til at bakke forslaget op, siger han.

Kameraer mod rødkørsel

I november samlede rådmanden hele byrådet i en fælles appel til transportministeren om at hjælpe med trafiksikkerheden i "dødskrydset" ved Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej, hvor to unge kvinder har mistet livet på grund af kørsel over for rødt lys. Derfor glæder det rådmanden, at ministeren støtter forsøget med rødkørselskameraer og har sat arbejdet i gang.

Transportminister Benny Engelbrecht (tv) og teknisk rådmand Bünyamin Simsek (th) er begge utålmodige for at bekæmpe fartgale bilisters dødskørsel. Foto: Kim Haugaard

Ifølge transportministeren tager det lidt tid at udvikle kameraerne, fordi der er tale om en ny teknologi. Det tager bl.a. tid at købe udstyret ind, få det testet og kalibreret efter gældende standarder og sikret, at det kan kommunikere med IT-systemerne hos politiet og andre myndigheder.

"Jeg er ikke i tvivl om at arbejdsgruppen arbejder så hurtigt som muligt", svarer ministeren om dette forsøg, men han sætter ingen tidsplan på det.

Annonce

Bro-forslag droppes

Endelig har der været et forslag fremme om at etablere en bro over Åby Ringvej, hvor fodgængere og cyklister kan passere uden risiko for bilister, der kører over for rødt lys. Men en bro vil ifølge et notat fra Teknik og Miljø koste 50-60 mio. kr.

- Jeg har haft forslaget oppe til drøftelse i kommunens trafiksikkerhedsudvalg, hvor der er repræsentanter fra bl.a. politi, sygehus, FDM, Cyklistforbundet. Og her er der fuldstændig enighed om, at effekten ikke står mål med økonomien. Vi kan få mere trafiksikkerhed på anden vis for 50-60 mio. kr., derfor er en broløsning ikke en mulighed. Jeg gør i hvert fald ikke mere ved det. Men hvis andre partier vil, må de selv rejse forslaget i byrådet og anvise finansiering, siger rådmanden.

Annonce

Biler konfiskeres

Han glæder sig endelig over den nye lov, der siden 31. marts har givet politiet mulighed for at konfiskere biler ved vanvidskørsel. Der er allerede konfiskeret fire biler i Aarhus og Østjylland.

- Den lov er jeg meget tilfreds med, for den redder liv ved at tage ulykkesvåbenet fra dem, der kører råddent, kommenterer Bünyamin Simsek.

Indtil de kommende kameraer sættes op sætter rådmanden sin lid til, at Østjyllands Politi fastholder det høje kontroltryk i Aarhus Vest med jævnlige trafikrazziaer, nu med det nye værktøj at kunne konfiskere biler, hvis bilister kører vanvittigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Ny bødesag er pinlig for AGF: Direktøren må lære at styre temperamentet

Annonce