Annonce
Aarhus

Minister: Der skal styr på forurening fra krydstogtskibe

Stadig flere krydstogtskibe lægger til kaj i Aarhus. Nu vil miljøministeren have undersøgt forureningen. Foto: Kim Haugaard

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er bekymret for luftforureningen i Aarhus og andre havne med mange krydstogtskibe.

AARHUS: Der skal styr på forureningen fra krydstogtskibe, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Som et led i regeringens klimaudspil vil han have kortlagt luftforureningen fra krydstogtskibe i Aarhus og København. Samtidig tager ministeren initiativ til nyt krydstogtssamarbejde, der skal mindske forureningen.

Krydstogtskibe ankommer som flydende byer i Aarhus, København og andre store havne. Når de ligger til kaj køer dieselmotorerne videre for at forsyne de enorme skibe med strøm til lys og varmt vand.

Aarhus fik i 2010 besøg af tre krydstogtskibe. Det steg i 2017 til 36 skibe med 83.000 passagerer. I år har der allerede været 41 skibe, mens der i København ankommer mere end 300 krydstogtskibe om året.

Annonce

Snyd med brændstof

Ifølge Dansk Center for Miljø og Energi (DCE) på Aarhus Universitet er svovlindholdet i luften over Danmark mere end halveret, siden skærpede svovlregler trådt i kraft i Nord- Østersøen 1. januar 2015.Siden reglerne trådte i kraft, har Miljøstyrelsen anmeldt 30 rederier til politiet for overtrædelse af svovlreglerne, heraf ni i 2018.

Den økonomiske gevinst ved at snyde er stor. Ekstraomkostningerne til brændstof afhænger af skibets størrelse og fart, men vil være på mellem en halv til en million kroner for en tur fra den engelske kanal til Østersøen og retur.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Grønnere turisme

- Krydstogtturismen er godt for byerne og Danmark. Men de enorme skibe forurener luften - også mens de ligger i havn. Det behøver man bare trække vejret ind i nærheden af et skib for at konstatere. Vi skal vide, hvor omfattende den luftforurening er, og derfor har jeg bestilt en kortlægning, fortæller Jakob Ellemann-Jensen.

Hidtil har staten ikke lavet undersøgelser af forureningens omfang. Dog har den uafhængige miljøorganisation Det Økologiske Råd lavet deres egen undersøgelse, som vi tidligere har omtalt.

Foruden en kortlægning vil Miljø- og Fødevareministeriet tage initiativ til et nyt fireårigt internationalt samarbejde mellem myndigheder, havne, turistorganisationer med videre. Det skal blandt andet kigge på, om vi kan fremme grønnere krydstogtturisme i Østersøen og i de danske farvande og dermed mindre forurening fra krydstogtskibene.

- Skibene forurener ikke kun i havnene, hvor de lægger til. Luftforurening skader miljøet i hele det område, hvor skibene sejler. I Danmark er det især i de indre farvande fra Djursland til København, og vi ønsker derfor at igangsætte et samarbejde med Sverige og andre Østersø-lande om at nedbringe forureningen fra krydstogtskibe, tilføjer Jakob Ellemann-Jensen.

Initiativet er en del af regeringens klima- og luftudspil, "Sammen om en grønnere fremtid".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce