Annonce
forside

Minister klar til at handle på studie om pesticider og leukæmi

En undersøgelse viser en mulig sammenhæng mellem pesticider og børneleukæmi. Oppositionen råber efter forbud.

Foreløbige resultater i en igangværende international undersøgelse viser, at der kan være en sammenhæng mellem visse pesticider og børneleukæmi.

Det har fået miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal følge undersøgelsen.

Oppositionen ser dog gerne, at der bliver lavet et forbud med det samme.

- Min første reaktion på undersøgelsen var meget voldsom, sådan tror jeg de fleste har det. Derfor har jeg straks sat i værk, at Folketingets partier er blevet indkaldt til en orientering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forskerne bag undersøgelsen har oplyst ministeriet, at resultaterne, som er foreløbige, er forbundet med usikkerhed.

Ministeren vil vente på en mere sikker konklusion før et eventuelt forbud.

- Forskerne bag undersøgelsen siger, at der ikke er grundlag for at reagere på det her endnu. Det tager vi for gode varer, når det er forskerne selv, der siger det, fortæller Ellemann-Jensen.

- Det er klart, at hvis der er en sammenhæng, og undersøgelsen, der kommer i løbet af efteråret, viser den sammenhæng, så kommer jeg ud og forbyder stofferne med det samme.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at undersøgelsens foreløbige resultater er meget foruroligende.

- Med udgangspunkt i de foreløbige resultater er det vores anbefaling til ministeren, at man sætter et straksforbud mod de pågældende pesticider, indtil rapporten ligger færdig, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Enhedslisten, SF og De Radikale vil også have stofferne forbudt.

De foreløbige resultater tyder på, at børn kan have øget risiko for at udvikle leukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af marker, der bliver sprøjtet med visse pesticider.

Undersøgelsen er lavet af National Cancer Institute i samarbejde med Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og National Institute of Health.

Resultaterne baseres på data fra danske kvinder og børn i dansk undersøgelse.

Det er fire pesticider, der er blevet undersøgt. Ét er allerede forbudt, det hedder ioxynil. Bromoxynil er under mistanke for at være hormonforstyrrende og skadelig for fostre.

Pendimethalin og flouxypyr er de to andre, der er blevet undersøgt.

Tre af de undersøgte stoffer bruges i landbruget. Ifølge professor fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet Per Kudsk er kun to af dem godkendt til efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce