Annonce
Indland

Minister kræver forklaring i sag om oksekødsrapport

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Aarhus Universitet skal redegøre for sagen om omstridt rapport om oksekøds klimapåvirkning.

En rapport om oksekøds klimaaftryk udarbejdet af Aarhus Universitet har affødt omfattende kritik, og nu beder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) universitetet om en forklaring.

Det skriver Information.

Avisen har afdækket, hvordan Aarhus Universitet har tilladt interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer at skrive hele afsnit i rapporten og desuden komme med rettelser.

Desuden har Landbrug & Fødevarer samt Danish Crown haft indflydelse på rapportens titel og forsidefoto og spillet en central rolle hele projektet.

Begge organisationer har været en del af projektets styregruppe.

- Universitetet skal værne om universitetets og den enkeltes forskningsfrihed og videnskabsetikken, skriver Ane Halsboe-Jørgensen i et brev, som hun fredag har sendt til Aarhus Universitets rektor, Brian Bech Nielsen.

- Det er en afgørende forudsætning for, at forskerne kan bevare deres integritet og troværdighed i den samfundsmæssige debat, at der ikke kan rejses tvivl om forskningens uafhængighed.

Information har fået lov til at læse brevet fra ministeren.

Rapporten fra Aarhus Universitet er lavet i samarbejde med en forsker fra DTU. Adskillige forskere har i Information kritiseret forskningen for at være uvildig på grund af Landbrug & Fødevarers samt Danish Crowns indflydelse.

Desuden er rapportens metode og konklusioner blevet kritiseret for at være så fejlbehæftede, at den reelt er ubrugelig.

Rektor Brian Bech Nielsen lægger ikke skjul på, at Aarhus Universitets egne retningslinjer er blevet brudt.

- Der er ingen grund til at være stolt af den sag her på vores vegne. Forløbet er simpelthen kritisabelt, siger Brian Bech Nielsen til Information.

- Det giver slet ikke nogen mening at tale om uafhængighed her.

Rapporten er finansieret af Kvægafgiftsfonden og Landbrug & Fødevarer.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce