Annonce
forside

Minister kræver schweizisk hjælp til at inddrive gæld

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have Schweiz til at hjælpe med at inddrive skattegæld.

Den schweiziske ambassadør er inviteret til samtale hos skatteministeren, fordi milliarder ender i skattely.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) indkalder den schweiziske ambassadør i Danmark til samtale, fordi Danmark skal ikke regne med hjælp fra Schweiz til at inddrive skattegæld.

- Vi skal have en venlig, formel og bestemt snak om, hvordan vi sikrer, at de mennesker, som gemmer sig i Schweiz med meget store skattegæld til den danske stat, får betalt det, de skal.

- Vi skal sikre, at Schweiz kan hjælpe med at få inddrevet de penge, siger Karsten Lauritzen.

926 personer er ifølge TV2 rejst til udlandet med en skattegæld på over fire milliarder kroner.

I et folketingssvar til skatteordfører Jesper Petersen (S) skriver skatteministeren, at man blot regner med at kunne inddrive 82 millioner kroner af de i alt fire milliarder kroner. Det svarer til to procent.

Til TV2 har den schweiziske ambassadør, Benedikt Wechsler, udtalt, at Danmark ikke skal regne med hjælp fra Schweiz til at inddrive skattegæld.

- Vi har ikke det problem, siger han.

Danmark og Schweiz har ikke underskrevet aftaler om inddrivelse af skat. Det er derfor praktisk umuligt at få hjælp fra den schweiziske stat til at inddrive gæld hos de udlandsdanskere, som bor i landet.

Nogle af de personer, som ifølge Skat skylder enorme beløb til den danske stat, er netop rejst til Schweiz.

Derfor kræver Karsten Lauritzen handling.

- Jeg kan ikke forstå, at et stolt land som Schweiz vil være et sted, hvor man kan være i ly, fordi man har en gæld for mange hundrede millioner kroner.

- Der er regler for det her blandt EU-landene, og der er også en lang række lande, som Danmark har aftaler med, hvor det fungerer godt. Men Schweiz er ikke et af de lande, siger skatteministeren.

Danmark har aftaler om inddrivelse med en række lande indgået enten via EU eller gennem den internationale konvention for skattesamarbejde.

Schweiz har faktisk underskrevet den konvention. Men schweizerne har taget forbehold for netop den del af konventionen, som omhandler at hjælpe andre lande med skatteinddrivelse.

Schweiz er dermed i selskab med lande som Albanien, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Gibraltar, Isle of Man, Guernsey og Jersey.

Europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), der er ordfører for parlamentets særlige skattesnydsudvalg, vil tage sagen op i EU.

- Vi har før brugt EU som løftestang til at presse skattely som Schweiz, Liechtenstein og Monaco til at indgå aftaler om udveksling af skatteinformationer, siger Kofod i en skriftlig kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se listen og prisen: Kommunen har solgt 32 ejendomme siden 2007

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce