Annonce
Udland

Minister: Lækkede brexit-papirer viser værst tænkelige scenarie

Peter Nicholls/Reuters
Lækkede papirer advarer om konsekvenser brexit uden aftale. Meget er sket de seneste tre uger, siger minister.

De lækkede dokumenter, der belyser effekterne ved, at briterne træder ud af EU uden en aftale 31. oktober, er baseret på "det værst tænkelige scenarie".

Sådan lyder det fra Michael Gove, der som minister har fået ansvar for at forberede vejen mod, at briterne skal forlade det europæiske samarbejde.

- Der er taget vigtige skridt de seneste tre uger for at fremskynde brexit-planlægningen, skriver ministeren på Twitter.

En intern analyse fra den britiske regeringen er blevet lækket til The Sunday Times. Dokumenterne belyser en række praktiske konsekvenser, som borgerne i Storbritannien vil blive ramt af, såfremt det ender i et hårdt brud med EU.

Ifølge avisen kan brexit uden aftale muligvis både betyde mangel på fødevarer, medicin og benzin. Derudover kan det blive nødvendigt at indføre fuld kontrol ved grænsen mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland, står der.

I dokumenterne forsøger regeringen ifølge Sunday Times angiveligt at opridse nogle af de mest sandsynlige "efterskælv" ved en såkaldt no-deal brexit. Men det afviser Michael Gove i sit tweet.

- Normalt kommenterer vi ikke læk, men her er lidt fakta. Yellohammer (dokumenterne, red.) er det værst tænkelige scenarie, står der.

Dokumenterne skal angiveligt være udarbejdet i denne måned af the Cabinet Office, der skal støtte regeringen i at opnå sine målsætninger.

Heri frem går det eksempelvis, at den britiske import af varer ventes at blive voldsomt påvirket i tilfælde af et hårdt brexit sidst i oktober.

Op mod 85 procent af lastbilerne, der kører med varer via Den Engelske Kanal, er ikke forberedt på at skulle gennem toldkontrol i Frankrig.

Det kan betyde, at de må vente i franske havne.

/ritzau/

Annonce
https://twitter.com/michaelgove/status/1163042724972511232
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce