Annonce
Indland

Minister om gemte cigaretter: Kom nu i gang Coop

- Hvis Coop mener, at cigaretterne skal gemmes væk, som de har talt om i lang tid, så er det bare at gøre det, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det undrer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at Coop tøver med at gemme cigaretterne væk i Fakta og Kvickly og brugserne. - Det virker dobbeltmoralsk, siger hun.

Cigaretter: Mens kæderne Netto, Føtex og Bilka har gemt cigaretterne for deres kunder, så tøver Coop med at gøre det samme i sine butikker. Coop, der står bag landets brugser, mener, at der bør være ens regler for alle.

Det bliver der ikke foreløbig, fastslår sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nu fast. Til gengæld slår hun tilbage mod Coop, der råder over butikskæder som Fakta, Kvickly og brugserne:

- Coop har længe talt om alt det gode, de vil gøre, men de har ikke handlet endnu, så jeg kan da kun opfordre Coop til at komme i gang. Hvis Coop mener, at cigaretterne skal gemmes væk, som de har talt om i lang tid, så er det bare at gøre det, siger ministeren og glæder sig over den del af detailhandlen, som er i gang med at gemme tobakken væk fra kundernes synsfelt, mens hun mener, at Coops holdning er dobbeltmoralsk:

- Coop vil godt smide buræg ud af Kvickly, for det har man en holdning om. Man vil også gerne bekæmpe mikroplast i vandet, og derfor vil man ikke sælge plasticbestik. Når det så kommer til cigaretter, har Coop også en holdning, men handler bare ikke derefter. Jeg kan kun opfordre dem til at handle, hvis de mener noget med det ansvar, de også har, siger Ellen Trane Nørby.

Annonce

Tøver og tøver og tøver

Coops kommunikationsdirektør, Jens Juul Nielsen, sagde i avisen Danmark tirsdag, at man ikke tror på en sundhedsmæssig effekt, hvis Fakta og de andre butikker gemmer tobakken. Rygerne går bare i kiosken eller på tankstationen efter smøger i stedet for, så derfor tøver Coop for at lægge pres politikerne, så der kan komme fælles regler for alle først.

Det giver sundhedsministeren ikke meget for:

- Coop har tøvet og tøvet og tøvet. Det har jo betydet, at first moveren blev OK Tanken i Roskilde efterfulgt af Magasin Mad & Vin. Nu har Salling Group også nået at overhale Coop, og jeg kan forstå, at Coop stadig tøver, og det må vel betyde, at man ikke har en holdning på området, der er klar nok. Hvis det sociale ansvar var stort nok, kunne Coop bare komme i gang, siger Ellen Trane Nørby.

Salling Group regner med, at manøvren med at gemme cigaretterne væk vil koste virksomheden en indtjening på et tocifret millionbeløb.

Nogen holder op med at ryge

Synes ministeren mon så, at det er rimeligt at tobakssalget flytter andre steder hen, fordi der ikke er ens regler for alle?

- På en god dag betyder det, at der er nogen, der holder op med at ryge eller ryger mindre, siger Ellen Trane Nørby (V) om at gemme søgerne under disken.

- Men dit parti, Venstre vil vel også gerne hjælpe dem, der driver forretning? Bør der ikke være ens regler for alle, der sælger cigaretter?

- Jeg kommer ikke fra et parti, der tror på, at der skal lovgives om alting i detaljer. Overhovedet ikke faktisk. Man kan nå rigtig langt uden detailregulering fra nationalt hold. Vi har heller ikke lovgivet om buræg eller plasticbestik, siger ministeren.

Hun udelukker dog ikke, at der kan komme ens regler, hvis detailhandlen ikke selv løfter opgaven med at begrænse adgangen til tobak:

- Vi følger udviklingen tæt for at nå vores ambition om en røgfri generation i 2030. Vi er på vej med stramninger på tobaksområdet i forhold til salg af tobak til børn, fordi det har vist sig, at nogle ikke var deres kontrolopgave voksen. Vi følger udviklingen tæt, men jeg synes faktisk, at detailhandlen bevæger sig i den rigtige retning, siger Ellen Trane Nørby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];