x
Annonce
Danmark

Minister om regnefejl om klima: Ingen skjult dagsorden

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Fødevareminister Mogens Jensen afviser, hans ministerium har haft intentioner om at tilbageholde oplysninger.

En regnefejl begået af Aarhus Universitet er skyld i, at fødevareminister Mogens Jensen (S) torsdag er i åbent samråd om de såkaldte lavbundsjorde, som kan belaste klimaet.

Ministeren var indkaldt af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

De borgerlige partier mener, at Mogens Jensen har tilbageholdt sin viden om regnefejlen.

Men det afviser ministeren.

- Der har ikke været nogen skjult dagsorden med hensyn til det her. Vi har ikke haft intentioner om at tilbageholde oplysninger over for Folketinget.

- Vores intention har været, at vi fik oplyst det korrekte arealtal, men også konsekvenserne af dem, så det kunne bruges til det videre arbejde. Blandt andet til klimaindsatsen, siger Morgens Jensen.

Regnefejlen blev opdaget tilbage i august sidste år af Landbrugsstyrelsen. Mens lavbundsjorde belaster klimaet, når de bliver dyrket og drænet, så gavner de til gengæld klimaet, hvis de taget ud af drift, så de bliver våde og sået til med græs.

- Det er stadigvæk effektivt at udtage lavbundsjorde. Vi skal bare udtage de rigtige lavbundsjorde, siger Mogens Jensen.

Han erkender, at der er tale om "en stor regnefejl".

Indtil fejlen blev opdaget, gik Det Nationale Center for Miljø og Energi ud fra, at der var 108.000 hektar lavbundsjorde i Danmark.

Men det rigtige tal er 171.000 hektar, viste det sig. Og det har enorm betydning for landsbrugets udledning af klimagasser.

I et folketingssvar til De Radikales Zenia Stampe oplyste ministeren 16. december sidste år, at regnefejlen betyder, at udledningen fra landbruget stiger med 1,6 millioner ton drivhusgasser.

På samrådet siger Mogens Jensen dog, at de endelige konsekvenser ikke kendes endnu. Heller ikke økonomisk.

/ritzau/

Se samrådet på Folketingets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce