Annonce
Aarhus

Minister sætter Aarhus på plads i sag om angstplaget kvinde

Mia Lysdahl Fischer har gennem halvandet år været låst af på den ene side jobcenterets krav og sin egen voldsomme angstlidelse. Nu får hun hjælp af beskæftigelsesministeren, der slår fast, at det ikke er et lovkrav, at hun skal stille på jobcenteret i Aarhus til et såkaldt rehabiliteringsmøde. Det kan sagtens - som hun selv har foreslået - foregå hos hende selv i hjemmet i Malling.Foto: Kim Haugaard

Gennem halvandet år har kommunens jobcenter insisteret på, at Mia Lysdahl Fischer skal stille til et stort møde på jobcenteret, selv om hun på grund af sin angst har måttet melde afbud gang på gang. Nu skriver beskæftigelsesministeren til kommunen, at den type møder også kan holdes andre steder - for eksempel hjemme hos en angstplaget borger i Malling.

AARHUS: Husker du historien om den voldsomt angstplagede Mia Lysdahl Fischer fra Malling, der gennem halvandet år blev mødt med krav om, at hun skulle stille til et møde med en række fagpersoner på Jobcenteret på Spanien, selv om hun på grund af sin angst ikke en gang magtede at gå alene på indkøb i den lokale Fakta-butik.

Når hun foreslog, at mødet kunne foregå et sted, hun følte sig tryg - i hjemmet for eksempel - lød svaret, at netop den slags møde skal foregå på Jobcenteret.

Og når hun på grund af angsten måtte melde afbud til mødet i Aarhus, blev hun truet med, at kommunen ville stoppe hendes ydelse - hvad den også en enkelt gang gjorde.

Rask og tilbage på arbejdsmarkedet kom den 25-årige kvinde absolut ikke. Tværtimod blev hun fastholdt i sin angst.

- Det er vigtigt for mig at gøre det helt klart, at det er et kommunalt valg, hvor mødet i rehabiliteringsteamet afholdes, og at lovgivningen ikke forhindrer fx borgere med angst i at kunne deltage i møder i rehabiliteringsteamet ved at stille krav om, at møder i rehabiliteringsteamet kun kan afholdes i jobcenteret

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

Kommunens eget valg

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) læste også artiklen om Mia Lysdahl Fischer her i avisen i marts. I et brev til socialrådmand Kristian Würtz (S) skærer han nu igennem.

Her understreger ministeren, at hverken lovgivningen eller en principafgørelse fra Ankestyrelsen hindrer, at møde med det såkaldte rehabiliteringsteam kan foregå andre steder end på Jobcenteret

"Det er vigtigt for mig at gøre det helt klart, at det er et kommunalt valg, hvor mødet i rehabiliteringsteamet afholdes, og at lovgivningen ikke forhindrer fx borgere med angst i at kunne deltage i møder i rehabiliteringsteamet ved at stille krav om, at møder i rehabiliteringsteamet kun kan afholdes i jobcenteret", skriver Troels Lund Poulsen blandt andet.

Det afgørende er ikke, hvor mødet foregår, men at borgeren oplever at blive inddraget i sin egen sag, understreger han videre.

Annonce

Særlige hensyn

Det budskab erklærer Kristian Würtz sig i sit svar helt enig i.

"Det (har) gjort stort indtryk på mig, at den omtalte borger udtrykker så stor utilfredshed med jobcentrets tilrettelæggelse af sit møde i rehabiliteringsteamet, hvilket jeg har drøftet med min forvaltning," skriver rådmanden og fortsætter:

" Vi i Aarhus er helt enige i det du skriver om, at møder i rehabiliteringsteamet kan gennemføres udenfor Jobcentret, såfremt særlige hensyn taler for det. Det er altid en konkret og individuel vurdering, hvordan de enkelte møder i rehabiliteringsteamet bedst tilrettelægges og gennemføres."

Annonce

En dybt beklagelig sag

Driftschef i Jobcenter Sundhed og Ydelsen, Anna Marie Mikkelsen, ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag men siger:

- Det gør et stort indtryk på os alle steder i organisationen, når vi oplever, at der er en borger, der har haft så store problemer, som det er tilfældet her. Det er dybt beklageligt, at det er sket, og vi skal blive bedre til at håndtere sager som denne. Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvad der er af andre muligheder, så en sag ikke går i hårdknude, som det er sket her.

Og hun fortsætter:

- Det er ikke afgørende, at rehabiliteringsmødet holdes på Jobcenteret. Det afgørende er, at borgeren er til stede og deltager i samtalen. Vi er rigtig kede af, at sagen gik så meget i hårdknude. Nu bruger vi den til at blive klogere på, hvordan vi griber lignende sager an i fremtiden.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce