Annonce
Debat

Minister svarer lederskribent: Vores skattekroner til udsatte skal ikke ende i private lommer

"Vi har intet imod private tilbud. De fleste ikke-offentlige tilbud gør det godt og leverer en høj kvalitet – og langt de fleste gør det faktisk som non-profit-organisationer. Men vi mener ikke, at man skal kunne tjene penge på socialt udsatte. Hvis man først som sidst er optaget af store profitter, bør man finde sig en anden branche", skriver social- og Indenrigsminister Astrid Krag. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Vores mest sårbare medmennesker fortjener den bedste hjælp i vores velfærdssamfund. Derfor er det ikke i orden, når vi ser direktører trække store millionoverskud ud af skattebetalte institutioner, der skal hjælpe omsorgssvigtede børn eller mennesker med handicap. Pengene kunne nemlig være gået til bedre social hjælp.

Regeringen stopper, at man kan trække profit ud af sociale tilbud på socialområdet, og derfor skal de fremover være drevet som selvejende institutioner for at blive godkendt af socialtilsynet. Modellen med selveje kender vi fra friskoleområdet, og med den sikrer vi, at vi fortsat har private tilbud, men at overskud bliver i tilbuddet og kommer sårbare mennesker til gode.

Vores forslag får hård kritik her i avisen af redaktionschef Daniel Bach Nielsen - Århus Stiftstidende 27. september. Hans primære argument drejer sig om tonen i debatten. Jeg har nemlig udtalt, at socialt udsatte ikke skal være "hæveautomater for private firmaer". Jeg kan da godt bruge et andet ordvalg, men det ændrer ikke på sagens substans. Hvorfor bliver redaktionschefen så provokeret af, at vi vil stoppe profit på sociale tilbud? Hvad er det gode argument for at trække overskud ud?

Vi foreslår præcis samme model, som man har på friskoleområdet, hvor man skal være en selvejende institution.


Hvordan kan man egentlig forsvare, at børn, der efter omsorgssvigt er blevet anbragt, eller mennesker med omfattende handicap går glip af de penge til en bedre hjælp? Penge, der er betalt af alle os skatteydere.


Hvorfor skal de samme regler egentlig ikke gælde for de socialt udsatte? Hvorfor er det rimeligt at tjene millioner på socialt udsatte, men ikke på skolebørn? Hvordan kan en redaktionschef ikke se det problematiske i, at tocifrede millionbeløb ender i private lommer fremfor i hjælp til de mest udsatte?

Vi har intet imod private tilbud. De fleste ikke-offentlige tilbud gør det godt og leverer en høj kvalitet – og langt de fleste gør det faktisk som non-profit-organisationer. Men vi mener ikke, at man skal kunne tjene penge på socialt udsatte. Hvis man først som sidst er optaget af store profitter, bør man finde sig en anden branche.

Og problemet handler om mere end konkrete enkeltsager. Vi kan se, at der generelt bliver trukket overskud ud af sociale tilbud. En gennemgang viser, at der i 2019 blev foreslået trukket 28 millioner kroner ud i overskud fra 45 virksomheder. Det svarer til mere end 600.000 kroner i gennemsnit pr. virksomhed. De penge kunne have været brugt på f.eks. efteruddannelse af personalet, ansættelse af mere uddannet personale eller bedre fysiske rammer.

Hvordan kan man egentlig forsvare, at børn, der efter omsorgssvigt er blevet anbragt, eller mennesker med omfattende handicap går glip af de penge til en bedre hjælp? Penge, der er betalt af alle os skatteydere.

Men muligheden for at trække overskud ud er kun én mulighed ud af flere for at trække penge ud af driften af tilbuddene. Urimeligt høje huslejeomkostninger, udgifter til indkøb af dyre designmøbler og unaturligt høje lønninger til ledelsen er andre måder – også hvis man er et selvejende tilbud.

Derfor foreslår regeringen også, at socialtilsynet styrkes – både det økonomiske tilsyn og helt generelt - så vi sikrer, at pengene bruges rigtigt. Vi vil bl.a. skærpe kravene til revisors rolle og sætte større fokus på tilbuddenes regnskaber.

Det handler om, at velfærdskronerne bruges til dét, der er formålet – nemlig velfærd til socialt udsatte - og ikke havner i privates lommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce