Annonce
Indland

Minister vil sikre forskere bedre mod lobbypres

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter fund af fejl i forskningsrapporter vil minister beskytte forskere yderligere mod indblanding udefra.

Danske forskere skal sikres bedre rygdækning i tilfælde, hvor de bliver presset af udefrakommende, der ønsker indflydelse på konklusioner i forskningen.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i kølvandet på en omfattende gennemgang af forskning fra Aarhus Universitet.

55 rapporter er blevet tjekket. Alle er lavet i fællesskab med eksterne samarbejdspartnere, og i en række rapporter er der fundet fejl.

- Dansk forskning er i verdensklasse, og vi kan grundlæggende stole på de konklusioner, der kommer fra danske forskere og danske universiteter.

- Men vi kan altid blive bedre til at sikre, at den enkelte forsker har frihed til at forske, at konklusionerne er uafhængige, og at der ikke er et unødigt pres udefra for at få lov til at ændre i konklusionerne, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Der er fundet alvorlige fejl i tre rapporter fra Aarhus Universitet.

I de pågældende tilfælde har det ikke været deklareret tydeligt nok, at forskerne har samarbejdet med private aktører.

I 34 rapporter er der opdaget mindre fejl. Det handler blandt andet om, at finansieringen er nævnt, men ikke er beskrevet grundigt nok.

Kulegravningen omfatter forskning fra de seneste fem år og blev sat i værk, efter at en rapport om oksekøds klimapåvirkning fik hård kritik.

Kritikken gik blandt andet på, at Landbrug & Fødevarer og Danish Crown havde blandet sig i formidlingen af forskningen.

Ane Halsboe-Jørgensen og Uddannelses- og Forskningsministeriet vil i samarbejde med landets universiteter nedsætte et udvalg, der skal undersøge, hvordan lignende sager kan undgås fremover.

- Det afgørende for mig er, at der er gennemsigtighed omkring, hvem der har betalt for forskningen, og hvem der har haft adgang til at skrive konklusionerne, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

- Men også at danske forskere ikke skal befinde sig i situationer, hvor de på grund af økonomi skal gå på kompromis med det, de synes er forskningsintegritet, og det, de tror på.

Det er uvist, hvornår udvalgets arbejde er afsluttet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce