Annonce
Debat

Minksagen: En tragedie med fordele

"Produktionsstop er en tragedie for minkavlerne. En fornuftig erstatning vil forhåbentlig lette på byrden. Også for regeringen er det et problem.Men for det danske samfund er der fordele", skriver Niels Jørgen Sørensen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Produktionsstop er en tragedie for minkavlerne. En fornuftig erstatning vil forhåbentlig lette på byrden. Også for regeringen er det et problem.

Men for det danske samfund er der fordele:

Vores ammoniakudledning mindskes mærkbart. Det betyder, at Danmark i 2021 kan leve op til EU-kravet om at nedbringe ammoniakudledning fra landbruget med 24 procent.

Luftforurening, der medfører 4000 for tidlige dødsfald pr. år i Danmark, formindskes.


Mange europæiske lande har allerede forbudt minkavl. Et rigt land som Danmark med stort overskud på betalingsbalancen kan også undvære denne eksportindtægt.


Med mindre ammoniak i luften forbedres biodiversitet, så orkidéer og sjældne arter nemmere kan overleve.

Risikoen for coronasmitte til vilde dyr i naturen og mutation forsvinder. Risiko for mutation blandt mink med smitte af nye – måske - farlige typer til mennesker forsvinder.

Et stort fiskeri af industrifisk undgås. Havets ressourcer bør bruges med omtanke.

Og sidst, men ikke mindst: Den uetiske mishandling af et vildt dyr stoppes. Et dyr, hvis pels blot bruges til fornøjelse for kineserne. Mange europæiske lande har allerede forbudt minkavl. Et rigt land som Danmark med stort overskud på betalingsbalancen kan også undvære denne eksportindtægt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Corona ændrer hverdagen for 87-årig: - Det er mærkeligt, at jeg må undvære bridge og samværet med vennerne

Annonce