Annonce
Debat

Minksagen: Ungdommens tillid til demokratiet undergraves

"Vi må ikke miste tilliden til vores politikere, og især de unge førstegangsvælgere må simpelthen ikke få indtrykket af, at det kan være ligegyldigt at engagere sig i demokratiet, fordi de alligevel ikke bliver hørt. I stedet skal de da have indtrykket af, at de netop bliver hørt, ellers står demokratiet overfor en svær udfordring i fremtiden med at bestå som den ultimative styreform", skriver Tenna Røberg. Privatfoto
Annonce

DEBAT: Danmark har siden Grundlovens indførelse i 1849 været et demokratisk land. Vi er et land, der er internationalt anerkendt for netop dette demokrati.

Men da statsminister Mette Frederiksen (S) 4. november 2020 beordrede alle mink i Danmark slået ned uden at have den korrekte lovhjemmel og næstefter ikke vil høre befolkningen i en så vigtig sag, så sættes demokratiet under pres. En ting er at udstede en ulovlig instruks uden at være bevidst om manglen på lovhjemmel og så stoppe, så snart dette opdages. Men uden anger og undskyldninger at negligere et grundlovsbrud til en "fejl" er forkasteligt.

Vi unge er opvokset og opdraget i demokratiets ånd, men det, der sker i disse dage, synes jeg er skræmmende for den demokratiske udvikling. Vi lærer fra barnsben om demokrati, og det er et af de faste indslag i folkeskolen. Men for at den demokratiske proces skal fungere, kræver det også, at politikerne tager befolkningen i hånden specielt i en sådan krise, som vi ser lige nu.


Ideen om folkestyret, hvor folket styrer, skal på fode igen. Lad os sammen få demokratiet tilbage, så ungdommen på lige fod med tidligere generationer kan se frem til et demokratisk Danmark.


En minister og ultimativt en statsminister skal være et forbillede for folkestyret. Man skal være ydmyg over for den magt, man er blevet givet af folket. Man skal lytte til befolkningen.

Er det virkelig denne enerådige opfattelse af demokrati, man ønsker at videregive til kommende generationer?

Demokrati er bygget på præmissen om samtale og den frie debat. Men bliver denne samtale og hermed også demokratiet ikke undergravet, når der tages beslutninger, der er direkte grundlovsstridende, hen over hovedet på befolkningen?

Tilliden til politikerne i starten af coronaforløbet var høj. Desværre er denne tillid faldet markant, siden minkskandalen har fået fat. Vi må ikke miste tilliden til vores politikere, og især de unge førstegangsvælgere må simpelthen ikke få indtrykket af, at det kan være ligegyldigt at engagere sig i demokratiet, fordi de alligevel ikke bliver hørt. I stedet skal de da have indtrykket af, at de netop bliver hørt, ellers står demokratiet overfor en svær udfordring i fremtiden med at bestå som den ultimative styreform.

Ideen om folkestyret, hvor folket styrer, skal på fode igen. Lad os sammen få demokratiet tilbage, så ungdommen på lige fod med tidligere generationer kan se frem til et demokratisk Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce