Annonce
Erhverv

Minus til plus: Kohberg kommer ud med overskud efter tre års tab

Med en omsætning, der nærmer sig en milliard, er det på inden måde tilfredsstillende med et overskud på 2,6 millioner kroner. "En dråbe i havet", som administrende direktør René Normann Christensen selv udtrykker det, men det går den rigtige vej, og selv om coronakrisen kom på tværs, er der tro på overskud i Kohberg-koncernen også i 2020. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det er lykkedes René Normann Christensen at holde, hvad han lovede, da han for et år siden blev headhuntet som ny direktør for Kohberg Bakery Group A/S. Tre års underskud er vendt til overskud - omend et beskedent et.
Annonce

Bageri: 60 millioner kroner satte Kohberg Bakery Group A/S samlet til i årene 2016, 2017 og 2018.

Det fik sidste forår bestyrelsen for den familieejede, sønderjyske brødgigant til at reagere. 1. marts blev René Normann Christensen ansat som administrerende direktør. Og den 49-årige østjyde har gjort, hvad han i tidligere job har vist, han evner - at vende minus til plus.

Ganske vist er overskuddet i det netop offentliggjorte regnskab for 2019 ikke imponerende - 2,6 millioner kroner efter skat af en omsætning på 940 millioner - men nu går det den rigtige vej, og René Normann Christensen er trods coronakrisen sikker på, at dén udvikling fortsætter.

- Men det kræver, at Danmark snart kommer i gang igen, for vi har tabt penge - mange penge - i både april og maj, forklarer den administrerende direktør, der bortset fra, at knap 20 af de godt 500 medarbejdere har været sendt hjem på dagpenge, ikke har fået del i regeringens hjælpepakker.

Formand fra Lagkagehuset

  • På fredagens generalforsamling skiftede bestyrelsen for Kohberg Bakery Group A/S formand. Den hidtidige formand, Erik Sandberg, der er direktør for Orifarm, har valgt at trække sig i kølvandet på, at det fynske medicinalfirma har opkøbt en andel af den japanske konkurrent Takeda.
  • Ny bestyrelsesformand er Jesper Friis, der i den grad kender brødbranchen, da han indtil august sidste år var administrerende direktør i Lagkagehuset. Han står i dag i spidsen for det britiske restaurationsselskab The New World Trading Company.
  • Kobherg Bakery Group A/S ejes af holdingselskabet KOFF A/S, der har brødrene Jesper og Per Fogtmann som enejeere. KOFF-koncernen står også bag blandt andet selskaberne Easis, Crispy Food International og Nakskov Mill Foods.

Annonce

Ting gøres smartere

Da René Normann Christensen trådte til, var det med en utvetydig melding om, at han var klar til at tage også de upopulære beslutninger. Fik det nogen til at frygte for deres job, har det vist sig ubegrundet. Fyringer har ikke været en del af strategien.

- Fyringsrunder havde været midlet i årene inden, men jeg syntes ikke, koncernen kunne klare flere, så det så vi hurtigt bort fra, forklarer den administrerende direktør, der i stedet har forhandlet sig frem til bedre aftaler med leverandørerne og supermarkedskæder, ligesom ting internt bliver gjort smartere.

- Vi har eksempelvis ikke egne sælgere mere, der kører rundt til butikkerne. Dem har vi overdraget til firmaer, der har specialiseret sig i at have flere mærker med ud, så vi kun skal betale en andel af, hvad det tidligere har kostet os. Samtidig slipper butikkerne for at have alt for mange forskellige sælgere rendende, beskriver René Normann Christensen ét af de mange nye tiltag.

Et andet er, at chaufførerne ikke kører med tomme brødbiler, hvis det kan undgås. Når brødet er afleveret, er der jo plads til at tage eksempelvis sække med mel med retur til bagerierne i Bolderslev, Haderslev og Høje Taastrup.

Annonce

Fokus på indtjening

Næste skridt bliver investeringer i nye maskiner og øget automatisering. Samtidig arbejder brødkoncernen på at få en større andel af det marked, der hedder bake-off-stationer i butikkerne. For forbrugerne er gennem de senere år søgt fra det indpakkede brød over mod det friske bake-off-brød, og Kohberg forsøger naturligvis at få sin del af kagen dér.

Det vil dog ikke ske for enhver pris. Hvor fokus i koncernen tidligere har været på at skaffe så stor omsætning som muligt, gælder det nu om kun at øge væksten, hvis det giver mening på bundlinjen.

- Ellers ender man bare som a busy fool, som direktøren siger med et udtryk lånt fra engelsk.

Og det er jo ikke hans mission i det sønderjyske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce