Annonce
forside

Mistænkt hovedmand i terrornetværk anholdt i Danmark

Fra en lejlighed i det østlige Sverige skal en mand i 40'erne have orkestreret et netværk af menneskesmuglere.

En terrormistænkt mand, der siden 2012 har boet i Sverige med sin familie, er ifølge flere svenske medier blevet anholdt i Danmark.

Manden, der stammer fra Syrien, er mistænkt for at være hovedmanden bag et netværk af menneskesmuglere, som angiveligt bruger fortjenesten til at finansiere terror, skriver Dagens Nyheter.

Det ulovlige terrornetværk har base i Italien, og det er angiveligt italiensk politi, der har afsløret foretagendet.

Hovedmanden, der er i midten af 40'erne, blev allerede anholdt og fængslet tilbage i januar. Ifølge Dagens Nyheter blev han pågrebet under en mellemlanding i Københavns Lufthavn.

Mandens danske advokat, Finn Bachmann, oplyser til det svenske medie, at den mistænkte nægter sig skyldig, men at en dommer i Københavns Byret mandag i denne uge besluttede, at han skal udleveres til Italien.

- Min klient afviser at have gjort noget ulovligt, siger advokaten til Dagens Nyheter. Beslutningen om udlevering har han kæret til Østre Landsret.

- Sagen skal nu prøves i landsretten. Men jeg tror, at han er i Italien i løbet af nogle uger, siger advokaten.

Ifølge det svenske medie Expressen skal manden have orkesteret netværket af menneskesmuglere fra en lejlighed i byen Finspång i det østlige Sverige.

Sidste år blev manden og hans bror stoppet i en trafikkontrol i Sverige. I den forbindelse fandt politiet 700.000 svenske kroner.

Tilsyneladende mener politiet, at disse penge skulle fragtes fra Europa til Syrien, hvor de skulle finansiere terrorisme.

Københavns Politi bekræfter fredag eftermiddag, at man har anholdt en mand på begæring af de italienske myndigheder.

Pågribelsen fandt sted i slutningen af januar, men først i denne uge er spørgsmålet om udlevering altså blevet behandlet i retten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce