Annonce
Aarhus

Mistanke om unfair konkurrence ved udbud: Aarhus Byråd afviser en kulegravning

Aarhus Byråd vil ikke lave en undersøgelse af kommunens evne til at ramme de rigtige resultater i beregninger af egne udgifter til eksempelvis hjemmepleje. Resultaterne er afgørende for, om private leverandører kan komme ind på markedet. Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
Aarhus Byråd giver ikke efter for presset fra erhvervsforeninger. Politikerne stoler på de beregninger, der i egne rækker laves af kommunens udgifter til eksempelvis hjemmepleje. Tallene er afgørende for, om private leverandører har en reel chance ved eksempelvis udbud.

AARHUS: Der bliver ikke gravet mere i Aarhus Kommunes evne til at undgå urent trav ved eksempelvis udbud af opgaver i ældreplejen.

Aarhus Byråd lukkede fornylig sagen, hvor blandt andre Dansk Erhverv og arbejdsgiverforeningen KA Pleje har presset kommunen.

- Jeg har fortsat tillid til, at forvaltningens beregninger af udgifterne til at drive den kommunale hjemmepleje er korrekte. Dansk Erhverv og andre aktører er altid velkomne til at kontakte Aarhus Kommune for at stille spørgsmål og få en dialog om tallene. Det er meget mere konstruktivt end at lade konsulenter lave store undersøgelser, sagde ældre og sundhedsrådmand Jette Skive (DF) ved byrådets behandling af sagen.

Aarhus Kommune beregninger af egne udgifter er afsæt for en såkaldt afregningspris, som private firmaer måles på ved blandt andet udbud.

I bund og grund skal firmaerne være i stand til at levere varen billigere end kommunen. Ellers får de ikke opgaven.

Annonce

Private leverandører

Aarhus Kommune ønsker, at borgerne kan vælge at benytte private leverandører af eksempelvis hjemmepleje, praktisk hjælp og mad.

De private leverandører skal leve op til forskellige krav. Et af dem er, at deres pris skal matche eller være under kommunens afregningspris. Det er den pris, som kommunen selv kan producere varen eller ydelsen til.

I flere år har der været fokus på danske kommuners beregninger af egne priser for at lave ældrepleje og andet. Det gælder eksempelvis i en rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet. Den viser markante variationer i timepriserne på tværs af kommunerne, og de ikke kan forklares med forskelle i serviceniveau.

Per 1. november har Aarhus Kommune tre private leverandører af hjemmepleje. Desuden er der en enkelt privat leverandør af mad, ligesom borgere kan vælge selv at indkøbe mad under den såkaldte fritvalgsordning.

Nye spørgsmål

Modellen ved blandt andet udbud betyder, at Aarhus Kommunes udregninger skal være meget nøjagtige.

Ellers risikerer private leverandører at blive målt og vejet i forhold til en forkert kommunal afregningspris.

Som tidligere fortalt i Århus Stiftstidende vil Dansk Erhverv og KA Pleje have Aarhus Kommune til at kulegrave beregningerne. Det samme gælder byrådsmedlem Almaz Mengesha (løsgænger), der de seneste uger har gransket blandt andet nøgletal for plejeområdet.

Almaz Mengehsa er forundret over, at resten af byrådet ikke ønsker at vende alle sten i sagen om afregningspriserne. Ifølge byrådsmedlemmet rejser nøgletallene nye spørgsmål.

- Jeg forstår ikke modstanden. Sagen burde igen behandles i udvalget for sundhed og omsorg, så vi sikres de rigtige tal, vurderer hun.

Byrådsmedlem Almaz Mengesha (løsgænger) er sammen med erhvervsorganisationer usikker på, om Aarhus Kommune opstiller de rigtige forudsætninger ved eksempelvis udbud på ældreområdet. Men resten af byrådet vil ikke forfølge sagen yderligere. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce