Annonce
Aarhus

Mistanke om unfair konkurrence ved udbud: Aarhus Byråd afviser en kulegravning

Aarhus Byråd vil ikke lave en undersøgelse af kommunens evne til at ramme de rigtige resultater i beregninger af egne udgifter til eksempelvis hjemmepleje. Resultaterne er afgørende for, om private leverandører kan komme ind på markedet. Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
Aarhus Byråd giver ikke efter for presset fra erhvervsforeninger. Politikerne stoler på de beregninger, der i egne rækker laves af kommunens udgifter til eksempelvis hjemmepleje. Tallene er afgørende for, om private leverandører har en reel chance ved eksempelvis udbud.

AARHUS: Der bliver ikke gravet mere i Aarhus Kommunes evne til at undgå urent trav ved eksempelvis udbud af opgaver i ældreplejen.

Aarhus Byråd lukkede fornylig sagen, hvor blandt andre Dansk Erhverv og arbejdsgiverforeningen KA Pleje har presset kommunen.

- Jeg har fortsat tillid til, at forvaltningens beregninger af udgifterne til at drive den kommunale hjemmepleje er korrekte. Dansk Erhverv og andre aktører er altid velkomne til at kontakte Aarhus Kommune for at stille spørgsmål og få en dialog om tallene. Det er meget mere konstruktivt end at lade konsulenter lave store undersøgelser, sagde ældre og sundhedsrådmand Jette Skive (DF) ved byrådets behandling af sagen.

Aarhus Kommune beregninger af egne udgifter er afsæt for en såkaldt afregningspris, som private firmaer måles på ved blandt andet udbud.

I bund og grund skal firmaerne være i stand til at levere varen billigere end kommunen. Ellers får de ikke opgaven.

Annonce

Private leverandører

Aarhus Kommune ønsker, at borgerne kan vælge at benytte private leverandører af eksempelvis hjemmepleje, praktisk hjælp og mad.

De private leverandører skal leve op til forskellige krav. Et af dem er, at deres pris skal matche eller være under kommunens afregningspris. Det er den pris, som kommunen selv kan producere varen eller ydelsen til.

I flere år har der været fokus på danske kommuners beregninger af egne priser for at lave ældrepleje og andet. Det gælder eksempelvis i en rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet. Den viser markante variationer i timepriserne på tværs af kommunerne, og de ikke kan forklares med forskelle i serviceniveau.

Per 1. november har Aarhus Kommune tre private leverandører af hjemmepleje. Desuden er der en enkelt privat leverandør af mad, ligesom borgere kan vælge selv at indkøbe mad under den såkaldte fritvalgsordning.

Nye spørgsmål

Modellen ved blandt andet udbud betyder, at Aarhus Kommunes udregninger skal være meget nøjagtige.

Ellers risikerer private leverandører at blive målt og vejet i forhold til en forkert kommunal afregningspris.

Som tidligere fortalt i Århus Stiftstidende vil Dansk Erhverv og KA Pleje have Aarhus Kommune til at kulegrave beregningerne. Det samme gælder byrådsmedlem Almaz Mengesha (løsgænger), der de seneste uger har gransket blandt andet nøgletal for plejeområdet.

Almaz Mengehsa er forundret over, at resten af byrådet ikke ønsker at vende alle sten i sagen om afregningspriserne. Ifølge byrådsmedlemmet rejser nøgletallene nye spørgsmål.

- Jeg forstår ikke modstanden. Sagen burde igen behandles i udvalget for sundhed og omsorg, så vi sikres de rigtige tal, vurderer hun.

Byrådsmedlem Almaz Mengesha (løsgænger) er sammen med erhvervsorganisationer usikker på, om Aarhus Kommune opstiller de rigtige forudsætninger ved eksempelvis udbud på ældreområdet. Men resten af byrådet vil ikke forfølge sagen yderligere. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce