x
Annonce
Aarhus

Mistede etårig datter på Storebælt: Far så lygter komme slingrende bagfra inden dødsulykke

Retten i Svendborg behandler en tragisk sag om en dødsulykke på Storebæltsbroens lavbro i november sidste år. En etårig pige døde tre-fire dage efter af sine skader. Fredag vidnede hendes far i retten. Foto: Jens Wognsen
I sagen om dødsulykken på Storebælt 17. november sidste år har den forurettede mand fredag vidnet ved Retten i Svendborg. Han brækkede ryggen, og hans etårige datter døde få dage senere. Kort før ulykken gik det op for manden, at familiens bil ville blive ramt. Begge tiltalte nægter sig skyldige.

Familiefaren fra Østfyn kørte med omkring 100-120 km/t og opdagede først bræmmen af minkfedt 50-70 meter før, dækkene på familiens bil fik kontakt med den fedtede masse, der tidligere på aftenen den 17. november 2018 var blevet spildt fra en lastbil på Storebæltsbroens lavbro.

Han havde ikke bemærket nogen advarsler på diodetavlerne på broen, men ved betalingsanlægget stod der, at der var glat. Det undrede ham, for så koldt var det ikke.

På lavbroen ved minkfedtet bremsede manden først hårdt, men mærkede bilen slingre og skiftede taktik til at pumpe med sin fod på bremsen, til det lykkedes ham at få køretøjet ned i fart. Så styrede han bilen hen til en forulykket bil foran og tændte katastrofeblinket.

Kort efter gik det op for familiefaren, at deres bil ville blive ramt. Det fortalte manden fredag formiddag, hvor han vidnede i retssagen mod to mænd, der er tiltalt for uagtsomt at have forvoldt vidnets datters død, og at vidnet brækkede ryggen.

- Jeg kiggede i spejlene og kunne se et par lygter komme slingrende bagfra. Jeg tænkte; hvorfor stopper den ikke? Jeg pumpede på bremsen, for at han skulle se bremselyset.

- Så sagde jeg til min kone: nu bliver vi ramt.

Annonce

Vidnet kunne ikke vurdere hastigheden på bilen, der ramte, men den var højere end de andre trafikanters. De andre biler med katastrofeblink holdt enten stille eller var meget nede i fart, forklarede han i retten.

Ved sammenstødet blev familiens bil, hvori også mandens kone og tre børn sad, skubbet rundt, så den vendte 180 grader med front i retning mod Sjælland. Alle i bilen var spændt fast forsvarligt fast.

Der lugtede af brændt elektronik, og han sagde til sin kone, at de skulle ud. Men dørene ville ikke åbne. De fik hjælp fra kvinden, der var kørt galt før dem og fra den 25-årige, som havde påkørt familiens bil, og dennes kammerat. Familiefaren fra Østfyn rakte sin etårige datter ud til den 25-årige, som gav barnet videre til moren.

Den knap halvandet år gamle pige døde få dage senere af sine kvæstelser.

Sygemelding og psykologhjælp

I retten fremsatte familiens bistandsadvokat erstatningskrav for familien. Faren har været langtidssygemeldt efter rygskaden og arbejder nu tre dage om ugen. Ifølge advokaten skal han have 210.000 kroner i erstatning, der også dækker svie og smerte og tort-godtgørelse.

For moren er kravet 108.000 kroner, og for hvert af de to overlevende børn knap 53.000 kroner. Alle har haft brug for psykologhjælp, som i hvert fald forsætter resten af 2019, fortalte bistandsadvokaten.

For den afdøde pige blev der fremsat krav om erstatning på knap 31.000 kroner for svie og smerte og og begravelsesudgifter.

Både den 33-årige lastbilchauffør fra Hedensted-området og den 25-årige bilist nægter sig skyldige.

Chaufføren forklarede i mandags, at han på lavbroen bremsede hårdt op for at undgå en bil med trailer foran ham. Bagefter talte han med føreren af denne bil og kørte kort efter derfra. Han opdagede ikke det spildte minkfedt og blev først klar over, hvad der var sket, da politiet opsøgte ham på en rasteplads ved Middelfart.

Den 25-årig bilist forklarede, at han allerede 200 meter før ulykkesstedet forsøgte at bremse, men mistede herredømmet over bilen på grund af den fedtede kørebane. Han kunne ikke standse bilen, men tog farten af og kørte efter eget udsagn omkring 70 km/t, da han ramte to andre biler, som han forsøgte at undvige ved at køre imellem dem.

- Pludselig bremser bilen foran lidt hårdt, og jeg gør det samme. Men bilen skrider, og jeg kæmper med at bevare herredømmet over den. Jeg knalder bremsen i, men bilen fortsætter bare, sagde han.

Der ventes dom i sagen på mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce