Annonce
Debat

Mit familieliv har fået så meget mere mening

Mai My Humaidan
Annonce

Familieliv: Da jeg blev mor første gang for snart ti år siden, mødte jeg en kvinde i mit netværk, som gik hjemme med sin to-årige søn. Hun stod for mig som et næsten ubegribeligt menneske, og jeg tror nok, jeg følte en længsel efter at leve mere som hende, men også at jeg ikke kunne forestille mig hvordan: Hvad ville det sige at gå hjemme med sit barn, når alle andre sendte deres i vuggestue? Jeg vendte tilbage til mit studie, da min søn var et år, og fik nu daglige rapporter fra forskellige pædagoger, når jeg hentede ham. De fortalte, hvad min søn havde lavet, hvordan han havde haft det, og jeg mærkede et stik i brystet, som voksede sig større de efterfølgende syv år, hver gang jeg sendte ham hjemmefra. Jeg savnede min søn, når han var af sted, men følte på den anden side ikke, at jeg var egnet til at have ham hjemme, eller at det ville være godt for mig. Var jeg overhovedet i stand til at tage vare på et barn, som skulle lære en helt masse - og vigtigst af alt: Hvad ville være min identitet, hvis jeg tog ham hjem?

Jeg fortalte mig selv, at nogle mennesker måtte være bedre egnet til at have deres børn hjemme end andre. At de hjemmegående mødre havde nogle evner, som jeg manglede. Større tålmodighed, evnen til nærvær og til at være sammen med deres børn uden at blive skøre, ikke mindst. Jeg blev hurtigt frustreret i samværet med min søn, og kunne savne mandag morgen allerede lørdag eftermiddag, når jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle skabe overskud i mit nye familieliv. Jeg følte mig fremmed overfor moderskabet, og ønskede indimellem, at nogen ville komme forbi og vise mig en anden vej. En vej med mere omsorg, tillid og tro på mig selv.

Nu har jeg haft mine fire børn hjemme i knap to år, og uendeligt meget er sket på den tid. Særligt har min indstilling til familielivet ændret sig fra en form for frustration og utilstrækkelighed til en dyb meningsfuldhed og glæde. Jeg er blevet opmærksom på, at jo mere man er nærværende med sine børn, jo nemmere er de at være sammen med. Jeg har forstået, at moderskabet er den største og mest betydningsfulde opgave, jeg nogensinde vil komme til at stå overfor, og jo mere jeg investerer nu, jo mindre skal jeg bekymre mig senere. Jo mere jeg er sammen med mine børn, mens de er små, jo mindre behøver jeg fortryde, at jeg ikke var det, når de bliver store.

Alligevel synes jeg, der er mange svære dage her i hjemmelivet. Dage, hvor jeg ikke får plantet mine fødder solidt på jorden, men i stedet hvirvler rundt oppe i mine egne tanker, og ikke faciliterer de nærende aktiviteter, som jeg drømmer om, men selv på langt de fleste af de dage, er der momenter af nærvær, som jeg mener, er det bedste, mine børn kan få med sig videre i livet. Hvad er målet med dette livsvalg? For mig handler det ganske enkelt om at tilbringe tid med mine børn, støtte dem i at bibeholde kontakten til deres egen indre stemme, mens de bevarer troen på, at de har en betydning. Og når jeg stiller det sådan op, klarer jeg opgaven okay, trods alt.

Maj My Humaidan, 36, er uddannet journalist. Hun bor på Ærø med sin mand, musikeren Kristian Humaidan, og deres fire børn på 9, 6, 6 og 2 år, som alle er hjemmeunderviste. Sammen har parret virksomheden Horisont, der laver forløb for unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind i busser og letbane: Smilet er gemt af vejen i Smilets By

AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Annonce