Annonce
Kultur

Modsætninger mødes og sød musik opstår: Rapper og organist står bag ny fællessang

Den gyldne port i Gellerup har inspireret til en ny fællessang til området skrevet af rapper Chadi Alderbas og organist i Gellerup Kirke, Martin Hornstrup. PR-foto
'Åbn din gyldne port' er titlen på en ny fællessang til Gellerup. Rapper Chadi Alderbas og organist Martin Hornstup håber, at den kan være med til at give fællesskab i bydelen.

AARHUS: "Et sted at kalde dit, hvor både godt og skidt, væves sammen som tæpper i et virkeligt hjem".

Sådan lyder teksten i sangen "Åbn din gyldne port", der er skrevet som en fællessang til Gellerup og dens beboere.

Fællessangens tekst og melodi er skrevet af lokale kræfter - rapper Chadi Alderbas og organist i Gellerup Kirke, Martin Hornstrup, på initiativ af Alsang og Grundtvig-Akademiet, der ønsker at skabe mere fællessang i området.

Annonce

- Jeg arbejder rigtig meget med musik og fællessang her i Gellerup. Der er stærk tradition for at gøre det her i kirken, men vi har i flere år også haft fællessang som et fyraftenstilbud ude i området, hvor vi dykker ned i den danske sangskat, fortæller Martin Hornstrup.

Men hvilke sange kan man synge sammen i et område med så mange forskellige nationaliteter? Hvilke sange vinder genklang?

- Vi kan ikke forudsætte, at folk kender "I østen stiger solen op" eller "Mariehønen Evigglad". Ud af den tanke voksede ideen om at lave en sang, som er designet til vores område, fortæller Martin Hornstrup.

Dynamisk benspænd

Han tog kontakt til rapper Chadi Alderbas, der er opvokset i Gellerup og kender bydelen som sin egen bukselomme. Han var med det samme var med på ideen.

- Jeg kan godt lide en udfordring, siger den alsidige rapper, der blandt andet har lavet musik til Svalegangens forestilling "Bygning 4-7-12" og til Opgang 2 Turnéteaters forestilling "Habibi".


Det er det fede ved at lave musik. Der er ingen grænser eller regler for, hvordan det skal lyde og hvilke genrer, man kan arbejde med.

Chadi Alderbas, rapper og sangskriver


Selv om de på papiret kommer fra to forskellige musikalske verdener, har samarbejdet været meget lige til.

- Det har været helt vildt sjovt og dynamisk. Vi synes begge, det er et sjovt benspænd at arbejde sammen med nogen, som har en anden tilgang. Det er meget tydeligt, at selv om vi har forskellige indgange til musikken, så er vi begge glade for musik, og vi har 'jammet' meget i processen og siddet en del sammen for at få sangen stykket sammen. Så vi deler det kreative drive, selv om vi har forskellige traditioner, siger Martin Hornstrup.

34-årige Chadi Alderbas er helt enig.

- Vi klikkede sammen og var hurtigt enige om, hvordan melodien skulle være, siger han og fortsætter:

- For mig er musik bare musik. Det er det fede ved at lave musik, at der er ingen grænser eller regler for, hvordan det skal lyde, og hvilke genrer man kan arbejde med. Alle kan arbejde sammen på kryds og tværs. Musik binder uden tvivl folk sammen, siger Chadi Alderbas, der til daglig er underviser på Rapakademiet.

Annonce

Mangfoldighed

- Sangen handler om Gellerup og mangfoldigheden her i bydelen. Den handler også om at kunne stå sammen uanset farve, etnicitet og religion. Pointen med sangen var, at folk kunne synge sammen om noget, alle kunne relatere til, forklarer Chadi Alderbas.

Fællessangen har fået titlen "Åbn din gyldne port", en reference til den enorme port, der er blevet lavet i en af boligblokkene som et led i byfornyelsen i området.

- Men der er også en poetisk kraft i det at bryde hul og skabe en forbindelse mellem Gellerup og resten af byen. At åbne ud mod horisonten. Udover stærk ingeniørkunst, er det også et stærkt billede, siger Martin Hornstrup.

- Teksten repræsenterer nogle værdier, og noget af det, som er godt ved Gellerup. Noget af det vi længes efter og har til fælles. Teksten betyder rigtig meget, og på samme måde har man jo også i rap-traditionen et stort fokus på formidling, så på en måde er der flere referencer, siger Martin Hornstrup, der fortætter at forfatter, oversætter og sangskriver Niels Brunse har været tilknyttet som mentor på sangen og har givet feedback på sangteksten.

Annonce

Genklang

Rapperen og organisten håber, at området vi tage sangen til sig som en form for 'nationalsang' i Gellerup, der bliver sunget ved festlige eller fælles lejligheder. Men de drømmer også om at den får et liv uden for Aarhus V.

- Det er en balance, vi har forsøgt at operere med. Den skal vække genklang i området, men må også gerne indeholde noget generelt, som vi allesammen oplever, når vi skal prøve at mødes som naboer og skabe lokale fællesskaber, forklarer Martin Hornstrup.

Der bliver nu arbejdet på at lave en professionel indspilning af sangen. Men indtil da kan man høre Martin Hornstrup synge den til virtuel alsang hjemme i sin stue her:

Den nye fællessang skal allerede nu bruges og synges, men får endnu mere luft under sangvingerne til en stor anlagt "Alsangsdag" 19. maj på Fredspladsen i Gellerup.

Åbn din gyldne port

Af Chadi Alderbas og Martin Hornstrup, 2020

1 . Bagved dine øjne kan jeg skimte en drøm
bag din rå facade er du varsom og øm
Håbet om at lande og slå vingerne ind
har en ganske særlig plads i dit sind.
Et sted at kalde dit
hvor både godt og skidt
væves sammen som tæpper i et virkeligt hjem
gir dig et sted at stå en sang at nynne på
som kan løfte dit blik og kalde farverne frem
Åbn din gyldne port mod verden
luk mig ind til det sted
hvor dine drømme stadig lever
hvor du finder din fred
og lad os sammen være den slags bløde mennesker som
man bygger fremtidens byer med

2. Gennem dine mure kan der brydes en vej
ud i åbent land - vil du følges med mig?
Større end at se om vejen ender et sted
er at se, hvem vi kan gå sammen med
Vi er her for hinanden
fra jul til ramadan
bygger fremtid og fællesskab af mere end sten
og hvert et krydderi
gør byen stærk fordi
vi er smukke alene, men er smukkest som én
Åbn din gyldne port...

3. Lille spejl af verden, vis mig vejen derhen
hvor alt det vi gir, det skal komme igen
mød mig i din opgang, lad mig se at du tror
på at smil kan sige mere end ord.
Det sprog vi smiler på
det sprog vi hviler på
det kan nynnes så let som vores hjerter kan slå
det sprog vi sanser på
det sprog vi danser på
det kan tales af alle – det kan alle forstå
Åbn din gyldne port...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce