Annonce
Kultur

Moesgaard forventer 200.000 vintergæster til Pompeji: Ændrer plan for særudstillinger

Fremover vil Moesgaard Museum vise særudstillinger i vinterhalvåret for at fordele antallet af publikummer. Særudstillingen om Pompeji og Herkulanum åbnede onsdag og vises til 10. maj. Da Italien har begrænsninger på, hvor længe genstandene må være udlånt, vises udstillingen i en kortere periode end ellers. Foto: Flemming Krogh
Onsdag åbnede særudstillingen "På vej mod katastrofen" på Moesgaard. Fremover skal de stort anlagte særudstillinger trække publikum ind på museet i vinterhalvåret.

AARHUS: Moesgaard Museum slog onsdag dørene op til sin femte særudstilling, siden de nye rammer blev indviet i efteråret 2014.

Det er syv måneder siden, at Moesgaard kunne pakke særudstillingen, "På Djengis Khans Stepper" ned. At der er gået så forholdsvis lang tid mellem de to udstillinger, er der en naturlig forklaring på, fortæller museumsdirektør Mads Kähler Holst.

- Det sker, fordi vi rykker særudstillingen frem til vintersæsonen for at få spredt de besøgende mere bredt ud over året, siger han.

Hvor de tidligere særudstillinger er blevet vist i forårs- og sommersæsonen, har museet denne gang valgt at vise særudstillingen i årets mørke tid. Sådan regner Mads Kähler Holst også med, at det bliver for fremtiden.

- Om sommeren har vi hele det store turist-rykind, så for at give en bedre publikumsoplevelse, vil vi om sommeren fokusere på de permanente udstillinger og gemme særudstillingerne til vinterhalvåret, siger han.

Særudstillingen om tragedien i Pompeji og Herkulanum vises frem til 10. maj 2020. Museet har sideløbende lagt et stort arbejde i at få lavet en udstillingsplan, som rækker tre år frem i tiden.

- Vi skal have omkring tre år til at planlægge en særudstilling. Der ligger et kæmpe arbejde bag også i forhold til at skaffe finansiering. Nu har vi efterhånden fået fondene med på den lange planlægningshorisont, og det giver mulighed for at arbejde målrettet med at forberede de kommende særudstillinger, forklarer Mads Kähler Holst, der ikke på nuværende tidspunkt vil løfte sløret for, hvad museets næste særudstilling handler om.

Museet forventer, at "På vej mod katastrofen - Pompeji og Herkulanum" vil blive besøgt af over 200.000 gæster.

Annonce

Særudstillinger

Moesgaard Museum har siden åbningen i efteråret 2014 haft fem særudstillinger. Museet har ikke tæller på de enkelte udstillingslokaler, så derfor er tallene antal indløste billetter til hele museet i perioden og ikke kun til særudstillingen:

2015: "Den Første Kejser", 1. april til 30. september, 340.000 gæster.
2016: "Gladiator", 22. april til 11. september, 243.000 gæster.
2017/2018: "Rejsen", 25. april til 18. september, 262.141 gæster.
2018/2019: "På Djengis Khans Stepper", 18. juni til 7. april, 244.150 gæster.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce