Annonce
Randers

Mogens Nyholm anklager DF for at gå langt over stregen i byrådssalen: - Jeg har aldrig før oplevet noget lignende

Forslaget om at sætte fokus på indholdet af racismeparagraffen i byrådet bliver mødt med hovedrysten af Frank Nørgaard (DF): "Jeg kan ikke tage det alvorligt. Sådan et forslag er med til at gøre konfliktniveauet højere." Det samme er den demonstration, som "Randers mod Racisme" arrangerede, mener han. Arkivfoto: Annelene Petersen
Politikerne i Randers Byråd bør belæres om indholdet af racismeparagraffen i straffeloven, mener radikale Mogens Nyholm. Han oplever, der er ved at ske et skred i en meget uheldig retning - i samfundet såvel som i byrådet.
Annonce

Randers: Det er med klar adresse til ét bestemt parti i byrådet, at radikale Mogens Nyholm nu sætter en sag på dagsordenen til byrådsmødet 2. marts. Nemlig Dansk Folkeparti.

Mogens Nyholm mener, at de ytringer, som medlemmerne af partiet kommer med i byrådssalen, på det seneste har været mere end på kant med ordlyden i racisme-paragraffen.

- Jeg har aldrig før oplevet noget lignende i de år, jeg har været medlem af byrådet. Derfor mener jeg, det er vigtigt, at vi får en gennemgang af paragraffen og betydningen af den, siger Mogens Nyholm om sit forslag.

Han foreslår, at byrådet beslutter at holde et temamøde før sommerferien, hvor en jurist gennemgår og fortolker straffelovens racismeparagraf.

- Vi kan ikke have, at racistiske ytringer høres eller kommer snigende ind i Randers Byråds mødevirksomhed. Derfor er det vigtigt, at der er klarhed og bevidsthed om denne straffebestemmelses ord og betydning. Det er vigtigt, at borgmesteren, der er mødeleder, kender og benytter paragraffen i sin mødeledelse, så den ikke overtrædes af byrådets medlemmer. Det er vigtigt, at byrådets medlemmer kender paragraffen, så de ikke ubevidst overtræder denne, siger Mogens Nyholm om baggrunden for forslaget.

- Der er gode grunde til, at byrådet tager dette alvorlige emne op, så ondt ikke bliver værre. Enhver fobi er utålelig. I byrådssalen skal der slås hårdt ned på dette ækle væsen i enhver henseende. Kommunens borgmester har et stort ansvar i så henseende, siger Mogens Nyholm.

Vi kan ikke have, at racistiske ytringer høres eller kommer snigende ind i Randers Byråds mødevirksomhed.

Mogens Nyholm (R), byrådsmedlem

Annonce

Tryk avler modtryk

- Jeg er helt sikker på, at hvis jeg havde overtrådt den paragraf, så ville der sidde nogen derude ved skærmene, der straks havde anmeldt det, siger Frank Nørgaard, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti. Han har, sammen med partifællen Nick Zimmermann, været en del fremme i medierne på det seneste i forbindelse med "bedekjortel-sagen".

De to politikeres ytringer især på Facebook førte blandt andet til, at "Randers mod Racisme" demonstrerede imod dem forud for byrådsmødet tidligere på måneden.

Frank Nørgaard erkender, at kommunikationen er blevet mere konfrontatorisk, men mener, at det gælder fra begge sider af det politiske spektrum. I forhold til tonen i byrådet og Mogens Nyholms forslag, så siger Frank Nørgaard:

- Jeg kan ikke tage det alvorligt. Sådan et forslag er også med til at gøre konfliktniveauet højere.

Det samme er den demonstration, som "Randers mod Racisme" arrangerede, mener han.

- Hvis det skulle ske, at vi i kampens hede kom til at gå lidt for langt, så er der med garanti nogen, der vil anmelde det. Der sidder også nogen på Christiansborg og holder øje med os.

- Jeg er ikke interesseret i at få en dom for overtrædelse af racismeparagraffen, eller for noget andet.

Frank Nørgaard har oplevet ét tilfælde, hvor han fik en henvendelse.

- Jeg havde skrevet noget på Facebook lige efter angrebet på Krudttønden, som nok var lige på kanten eller helt faldet ned i småt brændbart, siger han med henvisning til, at hans kommentarer var i konflikt med racismeparagraffen.

- Jeg fik en opringning fra Dansk Folkepartis partisekretær Poul Lindholm, der foreslog, at jeg omformulerede det.

Frank Nørgaard så gerne, at der slet ikke var nogle sager, som de seneste omkring undervisningen i kristendomskundskab på skolerne i Randers. For de tager meget tid og mange kræfter.

- Men tryk avler modtryk, siger han.

Det siger racisme-paragraffen

Straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racisme-paragraf, siger:

"Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce