Annonce
Kultur

Mohamed gjorde alt rigtigt, men blev udvist: Den spildte kærlighed

Kirsten Brun bor i Risskov og går tur langs stranden her hver dag. Foto: Hans Petersen
Kirsten Brun og hendes mand kæmpede for en ung somaliers liv i Danmark. Nu er han en del af den århusianske forfatters nye roman.
Annonce

AARHUS: Det er en hel roman og meget længere siden, Kirsten Brun sagde farvel til Mohamed. Alligevel lyser det ud af hende, hvor ærgerlig hun er over, at den somaliske dreng ikke længere er i Danmark.

Kirsten Brun og hendes mand Lars har i flere år taget sig af den dreng, der flygtede alene hertil som 15-årig og blev rigtig godt integreret. Ægteparret bor i Risskov, og hun blev værge for drengen, som de i fællesskab hjalp rigtig godt på vej.

Men fra det ene øjeblik til det andet måtte han ikke være her mere. Han skulle sendes hjem til et land, der har været i krig i 30 år. Hvor hans bror er blevet skudt og dræbt af myndighederne, og hvor hans far blev skudt på, da han ønskede at se sønnens lig.

- Mohamed skulle hjem til et land, som ikke er sikkert for ham og hans familie, siger Kirsten Brun.

Annonce

Reddet af coronaen

Mohamed er ikke i Danmark mere. Han blev reddet af coronaen. Nu er han i Tyskland og i gang med at søge opholdstilladelse.

- Han klarer sig godt, ligesom han gjorde her, siger Kirsten Brun, der jævnligt har kontakt med Mohamed på telefonen.

Hun havde svært ved at forstå det, da Danmark ikke ville vide af Mohamed mere. Hun og hendes mand havde hjulpet ham på Onsild Idrætsefterskole.

- Det var fantastisk for ham, han fik nye venner og lærte at tale dansk helt flydende. Romanen skrev jeg i afmagt over, at han ikke måtte blive her, siger Kirsten Brun, mens hun viser billedet af en sød, smilende ung mand, som er bagest i "Den fugl der ikke flyver bliver stegt", som romanen hedder.

Brevet fra Udlændingestyrelsen kom i 2019 med den uventede besked, at Mohamed skulle ud af Danmark. De tre år op til det havde Kirsten Brun været værge for ham.

Annonce

Romanen er fiktion

Romanen bygger på frustrationer over systemets udvisning af en integreret dansker, men det er ikke Mohameds historie.

- Romanen er fiktion. Mohamed er med i en tredjedel, de to tredjedele handler om Anna, der bor ude på landet og møder Mohamed, der havde indtaget hendes haveskur. I romanen har jeg lavet ham om, men jeg har fået lov af ham til både at bruge hans navn og hans historie, siger Kirsten Brun.

Hun er pensioneret ligesom sin mand, har arbejdet i Dansk Flygtningehjælp, og de har begge været i det krigshærgede Bosnien.

At skrive romanen har været en måde for mig at bearbejde det hele på, forklarer Kirsten Brun. Det var den eneste måde, jeg kunne holde ud at være i det på.

Annonce

Spild af ressourcer

Da Mohamed blev udvist fra Danmark, havde han været her i fem år. Han havde gået på dansk efterskole, talte sproget og var lige flyttet på kollegium. Med en måneds varsel måtte han opgive alt.

- Det er sådan et spild af ressourcer. Mohamed har gjort alt, hvad han fik at vide, at han skulle. Han har fulgt alle råd og alle vejledninger om integration. Han trivedes i Danmark, siger Kirsten Brun.

Den uretfærdige behandling af mennesker som Mohamed har påvirket Kirsten Brun.

- Vi er mange, som har investeret store dele af os selv i ham. Vi har brugt vores tid og givet vores kærlighed til den 15-årige dreng. Vi har støttet ham og hjulpet ham med at finde sig til rette her i Danmark. Og så bliver det hele tabt på et splitsekund. Det er dybt frustrerende, siger hun.

Kirsten Brun har igennem Mohamed oplevet, hvordan mødet med det danske system er, når man er flygtning.

- Man føler sig så magtesløs og søger desperat efter en mening med galskaben. Jeg blev nødt til at fortælle Mohameds historie, for på en måde er det ikke kun hans historie. Det er alles, siger hun.

Annonce

Handlingen

I romanen lader Anna livet gå sin gang og bor nu for sig selv ude på landet, efter at hun er blevet forladt. Eller sådan tror hun i hvert fald.

Et enkelt billede af Mohamed er kommet med i slutningen af bogen. Og en tak til ham.

15-årige Mohamed, der alene har taget flugten fra Somalia til Danmark, er i al hemmelighed rykket ind i Annas haveskur, og i mødet mellem de to bliver Anna pludselig klar over, at hun er nødt til aktivt at tage del i sit eget liv.

Romanen handler om to mennesker med vidt forskellige baggrunde, som begge står ved et skelsættende vendepunkt i livet.

Bogen, forfatteren og forlaget

"Den fugl der ikke flyver bliver stegt". Roman af Kirsten Brun. 320 sider. Pris: 299 kr. Byens Forlag. Er udkommet.

Kirsten Brun, der er født i 1955, bor i Risskov og har arbejdet med flygtninge i en årrække, blandt andet som udsendt for Red Barnet under krigen på Balkan. Hun har i flere år været leder af et asylcenter. I 2014 blev hun værge for Mohamed på 15, som helt alene havde taget flugten fra Somalia til Danmark.

Kirsten Brun har skrevet tre romaner: "Udsendt" (Gyldendal, 2006), "Natten er deres" og "Efter branden" (Byens Forlag, hhv. 2018 og 2019).

Byens Forlag driver kaffebarer i Århus, Vejle og København som udadvendte kontorer. Her kan man drikke kaffe, blade i nye bøger fra forlaget eller få personlig oplæsning af et digt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce