Annonce
Debat

Moments of Ageing

Nønne Mai Svalholm, koreograf og kunstnerisk leder i Svalholm Dans
Annonce

Lige nu skulle jeg have været i Kairo, Egypten for at arbejde med et nyt koreografisk værk med lokale egyptere, som alle er ældre end 60 år. Jeg var inviteret af Danmarks Ambassade og D-CAF festivalen i Kairo, men af forskellige årsager blev projektet udskudt, i første omgang til efteråret 2018. Det nye værk skulle opføres under D-CAF festivalen i Kairo i 2018, efter min mening en af de vigtigste festivaler i Nordafrika/ Mellemøsten, som afholdes årligt og spreder sig ud over Down Town Kairo.

Jeg har tidligere samarbejdet med Danmarks Ambassade i Egypten og D-CAF festivalen med stor succes, blandt andet i 2013, hvor jeg optog kortfilmen CHEST, som vandt talentprisen under Aarhus Filmfestival i 2013. Derfor havde jeg virkelig set frem til samarbejdet denne gang, og mit skrivebord var helt ryddet og klart til at jeg kunne tage til Egypten og arbejde fokuseret.

Med ændringerne i mine rejseplaner fik jeg i stedet mulighed for at flytte ferniseringen på min første fotoudstilling nogensinde længere frem, og nyde at den kan opleves i længere tid. Fotoudstillingens titel er Moments of Ageing (Øjeblikke af Aldring), som viser nedslag i mit koreografiske arbejde med projektet Rethink Ageing (2016 - 2018), og giver et indblik i den kunstneriske udvikling.

De udvalgte fotografier viser mennesker (60+), som individer og gruppe, i forskellige grader af bevægelse. Bevægelsen i fotografierne spænder fra stor fysisk udfoldelse til bevægelse i meget mindre skala, som f.eks. at læne sin egen kropsvægt imod et andet menneske.

Moments of Ageing giver beskueren mulighed for at se og dvæle ved udvalgte øjeblikke fra prøverne på og opførelserne af mine to scenekunstværker Circuit - en refleksion over aldring (2016) og Ultima (2017). Fotograferne er Caroline Jessen (DK), Kaveer Rai (IND) og filmfotograf Michael Dinesen (DK), som har fulgt mit arbejde på forskellige tidspunkter over en periode på to år, og hver især gengiver deres blik på min kunst.

Formålet med netop at udstille på Godsbanen er at vise, hvordan en ny, sprød idé kan udvikle sig og blive til et færdigt produkt i Godsbanens regi. Det var på Godsbanen, at mine første tanker, idéer og klodsede forsøg med at skabe scenekunst med seniorer tog form igennem talrige forsøg og prøver, sammen med en hård kerne af seniorer, som endte med en færdig forestilling.

Jeg glæder mig meget til at se de forskellige fotografier samlet i samme udstilling, og jeg glæder mig til at høre folks reaktioner på billederne. Arbejdet med at udvælge og sammensætte fotografierne til udstillingen har jeg fået kompetent sparring til af Aarhus Billedkunstcenter og billedkunstner Trine Rytter.

Arbejdsprocessen med at trykke fotografierne og finde det rette format til dem har været fokuseret og nærmest meditativ - en total kontrast til mit arbejde de seneste 2 år, hvor jeg har koreograferet værker med store grupper af meget levende mennesker i alderen 60 - 81 år.

Samtidig har det været en god udfordring at evaluere og perspektivere mit arbejde inden for en anden kunstgenre, som giver andre perspektiver og ny inspiration.

Moments of Ageing er kurateret af Godsbanen og Aarhus Billedkunstcenter, og udstilles 13. marts - 28. april i Godsbanens Foyer i Godsbanens åbningstid. Der er gratis adgang.

Arbejdsprocessen med at trykke fotografierne og finde det rette format til dem har været fokuseret og nærmest meditativ

Nønne Mai Svalholm, Koreograf og kunstnerisk leder i Svalholm Dans
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Aarhus

Unge i Aarhus tager mundbind til sig: - Det føles ikke så usædvanligt mere

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce