Annonce
Debat

Mona Juul tænker på fremtiden: Når jeg bliver gammel, vil jeg selv bestemme

"Der er nogle år til endnu, men når jeg bliver gammel, skal vi for længst have fået styr på ældreplejen. Ja, vi skylder faktisk de ældre at få styr på den nu. For der er fortsat meget, vi mangler at gøre for dem, der har været her længst", skriver Mona Juul. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Der er nogle år til endnu, men når jeg bliver gammel, skal vi for længst have fået styr på ældreplejen. Ja, vi skylder faktisk de ældre at få styr på den nu. For der er fortsat meget, vi mangler at gøre for dem, der har været her længst.

Som andre ældre vil jeg også behandles godt, når den tid kommer. Med respekt, værdighed og frihed til at vælge, hvad der er bedst for mig. Ingen holder op med at ville træffe sine egne valg og bestemme over sit eget liv bare, fordi man er blevet gammel. Det skal ældrepolitikken også afspejle.

Derfor er jeg særlig stolt af vores store udspil til fremtidens ældrepleje. Det har fokus solidt rettet mod frihed, tryghed og omsorg.

Annonce

Først og fremmest vil vi have flere friplejehjem, så ældre har et reelt alternativt til det offentlige. Det findes allerede nogle steder, men mange ældre ved det bare ikke - og langt de fleste kommuner glemmer dælme også at fortælle det. Det går bare ikke. Valgfrihed skal også gælde, når man er blevet gammel.

Det handler om, at trygheden, værdigheden og friheden skal tilbage, så vi alle kan være sikre på vores egen og de nærmestes behandling i seniorlivet.

Af samme årsag vil vi også fordoble klippekortsordningen, så alle sårbare ældre frit kan disponere over en time om ugen til, hvad de ønsker. Det lyder ikke af meget, men er en verden til forskel i forhold til i dag.

Jeg kan f.eks. godt forestille mig, at jeg hellere vil have hjælp til at læse avisen end til at få gjort rent. Men andre ældre kan have andre behov, og det skal vi som samfund respektere.

Jeg kunne også godt forestille mig, at jeg gerne vil arbejde i så lang tid som muligt, for jeg kan godt lide at holde mig i gang. I dag er det dog sådan, at ældre, der arbejder, bliver modregnet i deres pension. Det er helt skørt at straffe ældre for at bidrage, så den modregning skal naturligvis bare væk.

Og så har vi med gru set dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", hvor 90-årige og dementsyge Else Larsen blev behandlet fuldstændig umenneskeligt her i Aarhus. Det må bare ikke ske - hverken i Aarhus eller nogen andre steder.

Jeg vil gerne være sikker på, at de mennesker, der skal tage sig af mig, yder den omsorg, som jeg har brug for. At de kender mig og vil mig. Og jeg vil endda gerne have, at de gør det med et smil. Er det for meget at forlange? Det synes jeg ikke. Slet ikke for dem, som er gamle i dag og har ydet en indsats for samfundet.

Måden, vi gør det på, er ved at sikre, at sosu-hjælpere kan miste retten til at arbejde med ældre, når de har svigtet dem på groveste vis som i Else-sagen. De skal ikke bare kunne få job i andre kommuner.

Jeg er helt på det rene med, at ældreplejen er fyldt med superdygtige medarbejdere, der brænder for deres arbejde og hver dag tager sig kærligt af ældre. Men vi har desværre også set eksempler på det modsatte, som ødelægger det for alle andre. Det duer ikke, og det skal stoppe. Både for de ældre og de ansattes skyld.

Det her var bare nogle af elementerne fra den plan, vi gerne ser gennemført for ældreplejen. Det handler om, at trygheden, værdigheden og friheden skal tilbage, så vi alle kan være sikre på vores egen og de nærmestes behandling i seniorlivet.Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv

Annonce