Annonce
Debat

Moralsk skred i behandlingen af de ældre

Bjarne Hilmersson. Arkivfoto


Annonce

Der er sket et moralsk skred i måden vi behandler vores ældre på. Politikerne har på det nærmeste en maskinmæssig tilgang til de ældre. Omsorg og næstekærlighed er erstattet med regneark.

Et lille eksempel, er regeringens pengeregn af gaver, som de kalder de 1000 kroner, de nu sender ud til de ældre. Det er et lille dryp i pytten af den hjælp de ældre var lovet tidligere. Pensionistservicen, der forsvandt, til hjælp i haven og rengøring i boligen. Hvor meget hjælper 1000 kroner, når hækken skal klippes? Eller en medicinregning betales.

Respekten for de svageste ældre og omsorgen er blevet det største svigt i vores velfærdssamfund. Hvorfor skal der altid spares og skæres ned, for hjælp til de svageste på ældreområdet? Gennem årene er der ganske vist blevet bygget plejehjem, renoveret og effektiviseret, men ældreomsorgen er kun gået en vej. Nedad.

Politikerne har kunnet kommet af sted med næsten alt. Minuttælling, kontrol og velfærdsteknologi, der kunne erstatte de vigtige varme hænder. Ikke engang en dårlig smag i munden fik politikerne, da de vedtog de gamle skulle have leveret vakuumpakket smørrebrød og opvarmet mad hver eneste dag. I starten lavet op til tre uger før maden blev spist. Hvor maden blev gasset for at kunne holde sig, Fremskridtet på området er kortere produktionstid, men stadig skal maden opvarmes. Hvor mange af læserne af dette indlæg, kan forestille sig at leve udelukkende af opvarmet mad ? Blive lagt tidlig i seng, eller nøjes med et eller to bad om ugen. Men det er sådan vi behandler de gamle.De ældre hører ikke til i fællesskabet. De bliver gemt væk på institutioner, centre eller plejehjem, mange ingen forhold har til. Det har gjort det nemmere for politikerne at fraskrive sig ansvaret ad den vej. Men nu har vi fået covid-19. Den gør lige opmærksom på dette. Ikke hos politikerne, de ved ingenting, men de pårørende. De der trods alt besøger deres forældre. Eller som de der er hårdest ramt. Ægtefællerne. De, hvis ægtefælle måske er på plejehjem, grundet demens. Borgere der ofte har kort tid at leve i, når først de er kommet på plejehjemmet. De har nu i måneder ikke kunnet se deres ægtefælle. Et kæmpesvigt af politikerne på Christiansborg og samtlige kommunalpolitikere. For de sidstnævnte har et medansvar, de ikke står ved. De lovede alle som en ved sidste valg, at nu var det, de ældre det drejede sig om. Men hvor er hjælpen og omsorgen.

For mange politikere gælder, de har et bedre forhold til deres kæledyr eller Facebook-venner, end til de ældre. Vil I være det bekendt. Åbenbart. Dette gælder ikke mindst på området af ældre med anden etnisk herkomst. Hvorfor gør i politikere med anden etnisk baggrund selv ikke en større indsats. I svigter som mennesker og ikke mindst som kommunalpolitikere på ældreområdet. Så er det sagt.

Det er ned ad bakke på ældreområdet. Det har stået på i al for lang tid. I politikere må nu stoppe op, og gennemtænke hele ældreområdet på ny. Det løses ikke med besparelser, lappeløsninger, nedskæringer og effektiviseringer. Den vej er ikke mere farbar. Der er det gået galt. Og det er ikke, alene, grundet coronaen. Mange ældre, får ikke lov at opleve endnu en valgperiode. Nogen gør. Og der nytter det ikke at i politikere, de af jer der måske bliver valgt igen, tror de ældre skal domineres af management og økonomi. Nej tværtimod. Men af omsorg og næstekærlighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce