Annonce
Aarhus

Mors dag på Kvindemuseet: Opfattelsen af mor er i konstant forandring

Hanne Roed (til højre) havde taget sine døtre, Sonia og Xenia, med til bruch på Kvindemuseet. Foto: Jens Thaysen.

Moderskabet blev fejret og debateret ved Kvindemuseets Mors dags-brunch søndag formiddag.

Kvinder i alle aldre var samlet på Kvindemuseet i anledning af mors dag, hvor moderskabet blev sat til debat.

Kvinder i alle aldre kom til brunch på Kvindemuseet. Foto: Jens Thaysen.

Museets leder Merete Ipsen bød alle velkomne og inviterede til, at man brugte lidt tid på at se den udstilling med broderier, der lige nu hænger på Kvindemuseet.

Udstillingen med broderier lavet af indiske rugemødre viser et arbejde, der har mange omkostninger. Foto: Jens Thaysen.

Udstillingen tæller over fyrre broderier, der er lavet af indiske rugemødre. Broderierne, der er lavet af 27 kvinder, fortæller historier om et usædvanligt arbejde og vidner om en verden, hvor goderne er fordelt skævt.

Annonce

»Der findes stadig mange moderskabsproblemer i verden. Der er stadig meget høj moderdødelighed, stadig mange meget unge mødre, helt ned til 12-13 år, og der er stadig mange kvinder, der ikke selv kan bestemme, hvem de vil have sex med og hvornår,« sagde Merete Ipsen.

Biologi vs kultur

Mors dags-brunchen bød på tre oplæg om moderskabet, og Hanne Roed, der er regionsrådsmedlem for Radikale Venstre, havde forberedt et sundhedspolitisk oplæg.

»Vores holdninger til moderskabet og faderskabet ændrer sig hele tiden, min mor var 20 år, da hun fik mig, og det blev ikke betragtet som specielt ungt. Men i dag synes man, at det er ret tidligt, at få børn,« sagde Hanne Roed, der gerne vil gøre op med den måde, vi taler om at være forældre på i dag. Hun mener, at der er for stort fokus på, hvor hårdt det er at være forældre.

»Vi taler så meget om, hvor stressende det er, og at man ikke har noget liv, efter man får børn, men vi glemmer at tale om glæderne ved at have børn« sagde Hanne Roed, der er mor til fire. Hun mener, at angsten for at gå glip af noget, får det moderne menneske til at udskyde børnene. Men vores biologi sætter en grænse for, hvor længe vi kan leve et ungdomsliv uden børn, og det gør at flere opsøger fertilitetsklinikker for at finde ud af, hvornår de senest kan gå i gang med forældreskabet.

Mors dags-arrangementet fik så meget interesse, at alt var udsolgt ved søndagens brunch, og man påtænker derfor at lave endnu en debat om moderskabet senere på året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce