Annonce
Sport

Motivationen var væk, skaderne var mange: Lørdag hopper Aarhus-svømmer i det olympiske bassin og lægger et mareridt bag sig

Tobias Bjerg under pressedag med de mulige danske deltagere til De Olympiske Lege (OL) og Paralympiske Lege (PL) på Experimentarium i Hellerup i december 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
23-årige Tobias Bjerg er klar til sit første OL. Legene var hans eneste mål, og nu er det opnået. Men forud for hans konkurrence i Tokyo var et mareridt fyldt med negative tanker og mindre gode svømmetider.

SVØMNING: Tobias Bjerg kan mærke, at der er et eller andet galt. Det var ellers gået så godt. Det er januar, og han er i gang med at træne op til det første OL-kvalifikationsstævne i Vejle.

Han har haft en maxpas, givet den fuld smæk. Og han vil lige snuppe 50 meters ekstra brystsvømning i vandet.

Dér mærker han et smæld i inderlåret.

Annonce

Det smæld kom på det værst tænkelige tidspunkt. På vejen mod OL. Og det kom lige efter den sorteste sæson i Tobias Bjergs svømmekarriere.

Smældet i inderlåret viser sig at være forstrækning i lysken. Det er den første af tre lyskeskader i foråret 2021 for Tobias Bjerg. Men han er kommet forbi dem, og lørdag deltager han ved sit første OL. Et OL, som for et år siden virkede meget langt væk.

Ingen lyst til at svømme

For at forstå historien om Tobias Bjergs tre lyskeskader i træk er det nødvendigt at gå lidt længere tilbage i tiden.

For knap halvandet år siden strømmede corona-bølgen ind over Danmark og resten af verden. I starten af 2020 havde Tobias Bjerg givet den alt, hvad den kunne trække. Han var blevet kåret til Årets Olympiske Håb ved DR's årlige store sportsshow, og foran ham lå et OL, som i virkeligheden var det eneste mål.

100 meter brystsvømning ved OL

  • Lørdag klokken 13:25 skal 100 meter brystsvømmerne svømme deres indledende heats. Der er i alt syv heats. Tobias Bjerg skal i aktion i det femte heat. 
  • De 16 hurtigste tider, uafhængig af placeringen i heatet, går videre til semifinalen, som svømmes 04:33 natten til søndag dansk tid. Det vil sige, at man i princippet kan ende som nummer otte i sit heat men stadig gå videre. 
  • De otte hurtigste svømmere i semifinalen avancerer til finalen, som svømmes 04:12 natten til mandag. 
  • Gigantfavoritten til guld er britiske Adam Peaty, som også er verdensrekordindehaver og forsvarende verdensmester, europamester og OL-guldvinder på distancen. Han har desuden sat de 18 hurtigste tider nogensinde på distancen.

Og så blev alt sort.

- Coronaen smadrede min motivation. Den var fuldkommen væk, og på et tidspunkt overvejede jeg at stoppe med at svømme. Jeg havde lagt alt til side og endda tilsidesat et skoleforløb, for at jeg kunne være klar til sommeren 2020, og lige pludseligt var det hele bare væk.

- Det fjernede meget af min dag. Det var det eneste, jeg har lavet i mange år. På det tidspunkt vidste vi ikke, om OL ville blive aflyst helt, og så når man at tænke: "Hvorfor fanden laver jeg det her, når jeg ikke ved, hvornår jeg kommer til et stævne igen?". Det var rigtig mange tanker i mit hoved, og jeg havde slet ikke lyst til at svømme på det tidspunkt, siger Tobias Bjerg.

Annonce

Færre træninger

Og en ulykke kommer jo sjældent alene.

Den manglende motivation gjorde, at det var sværere at komme i vandet. Han magtede ikke sine træningspas, og i en periode havde han kun fire træningspas om ugen modsat de 10, han har i dag.


Jeg tror ikke, at titlen i sig selv er et pres, men jeg opfattede det som et pres, da det begyndte at gå dårligt for mig.

Tobias Bjerg om titlen som Årets Olympiske Håb


Hans meget lange nedtrapning medførte, at hans muskler simpelthen ikke var stærke nok til hans meget eksplosive benspark. Så først blev det til en forstrækning i den ene lyske, så en ny forstrækning i den anden, og til sidst et tilbagefald i den første lyske.

Konklusionen var, at hans meget eksplosive benspark simpelthen var for eksplosive, når han havde så få svømmede meter i banken. Også selvom han egentlig var på vej tilbage til sin almindelige træningsmængde.

- Konklusionen var, at jeg simpelthen var ufatteligt god til at presse mig selv og mit inderlår, når jeg sparkede, men jeg manglede en ordentlig base fra sæsonen før, og det er først for en måned siden, at jeg kunne mærke, at jeg igen kunne sparke helt igennem.

- I Japan har vi både en massør og en fysioterapeut med, så jeg sørger for at få behandling næsten hver dag, så jeg også ved, at mine muskler er løsnet nok op til, at de kan holde til træning og stævner. Og så har vi opbygget en ny opvarmningsstrategi, så med mindre vi når ud i en katastrofal situation, hvor jeg ikke når min opvarmning, så har vi godt styr på, hvad vi laver, siger Tobias Bjerg.

Annonce

Kom til OL uden at klare kravet

Han kom tilbage og fandt motivationen, da det blev bekræftet, at OL ville blive afholdt. Men han nåede aldrig at klare kvalifikationskravet.

Det satte skaderne nemlig en stopper for. Heldigvis for Tobias Bjerg valgte Dansk Idræts Forbund (DIF) at udtage ham på baggrund af hans resultater.

Lad os forklare. For at komme med i 100 meter brystsvømnings-konkurrencen til OL, skal man med via enten et A-krav eller et B-krav.

Tobias Bjergs meritter

  • Blev kåret til Årets Olympiske Håb 2019
  • Er dansk rekordholder på 100 meter brystsvømning i tiden 59.17. 
  • Er dansk og nordisk rekordholder i 50 meter brystsvømning i tiden 27.08. Det er dog ikke en OL-disciplin. 

A-krav er, at man klarer den konkrete tidskrav i et kvalifikationsstævne. For 100 meter bryst-konkurrencen er tidskravet 59:93. Det krav har Tobias Bjerg klaret tidligere, men han har ikke klaret det i de officielle kvalifikationsperioder. Han var dog umanerligt tæt på ved EM i maj, hvor han bare var to hundrededele over kravet, men blev derefter udtaget af DIF, fordi man kunne se hans fremgang.

Annonce

Et kæmpe pres

På yderste mandat. Ikke det, man nødvendigvis havde regnet med af en mand, der blev kåret til Årets Olympiske Håb.

- Jeg tror ikke, at titlen som Årets Olympiske Håb i sig selv er et pres, men jeg opfattede det som et pres, da det begyndte at gå dårligt for mig. Da det gik godt, var det en motivation for mig, at mange troede og stolede på mig. Men da det gik dårligt, vendte mine tanker til "hvad nu hvis det går galt". Og det var først omkring vinter, da jeg fik styr på mig selv, at jeg vendte tankerne om igen.

- I den dårlige periode var det et kæmpe pres, og det var ikke en titel, der gjorde det lettere for mig før nu, hvor jeg er rigtig glad for, at jeg har modtaget den. Men når man har det skidt, kan man godt opfatte det hele lidt forkert. Det gjorde jeg i hvert fald, og jeg havde mange negative tanker omkring det, siger Tobias Bjerg.

Han skal i vandet for første gang lørdag klokken 13:25 dansk tid. Hvis han kvalificerer sig til semifinalen, skal han i vandet natten til søndag klokken 04:33, mens der er finale natten til mandag.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce