Annonce
Navne

Mr. Informatik fylder 60

Michael E. Caspersen, Aarhus, direktør for It-vest – samarbejdende universiteter, fylder 60 år søndag 22. november 2020. Foto: Roar Paaske
Annonce

60 år: Michael E. Caspersen, direktør for It-vest-samarbejdet mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet og adjungeret professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, fylder 60 år søndag 22. november.

Michael E. Caspersen er en internationalt anerkendt – og Danmarks førende – forsker inden for informatikundervisning og har sat sit aftryk på undervisning i digitale kompetencer på alle niveauer lige fra folkeskolen til universitet, fra uddannelse til erhvervsliv.

På folkeskoleniveau var han – sammen med professor Ole Sejer Iversen, Aarhus Universitet – formand for den ekspertskrivegruppe, der i 2018 udviklede forsøgsfaget teknologiforståelse og skrev fagets læseplan og mål. Han er fortsat medlem af Børne- og Undervisningsministeriets ekspertfølgegruppe for forsøgsfaget.

På gymnasieniveau var Michael E. Caspersen forfatter til faglige mål og indhold i faget informatik, der blev gjort permanent i 2017 efter en seksårig forsøgsperiode. Han var sideløbende initiativtager til at udvikle efteruddannelsestilbud til gymnasielærerne. Efter nogle år med ad hoc-tilbud er det i 2020 resulteret i masteruddannelsen i informatikundervisning, der udbydes i et samarbejde mellem seks af landets universiteter.

På efteruddannelsesområdet er han også arkitekten bag masteruddannelsen i it, der netop i oktober 2020 har modtaget den europæiske pris Best Practices in Education Award.

Han grundlagde Center for Computational Thinking på Aarhus Universitet, nu Center for Computational Thinking and Design.

Annonce

Informatik er som sprog og matematik

Michael E. Caspersen er uddannet datalog og har, siden han som nyuddannet i 1986 blev ansat som underviser på datamatikeruddannelsen på Aarhus Købmandsskole, arbejdet for at udbrede datalogiske og computationelle kompetencer til flest muligt.

Han var allerede i slutningen af 1980'erne involveret i udvikling af datanomuddannelsen, ligesom han to gange i 1990'erne havde en central rolle i revision af datamatikeruddannelsen. Her var han endvidere initiativtager til og første formand for Datamatikerlærerforeningen.

Sideløbende har han taget en ph.d. i datalogi med fokus på programmeringsundervisning for begyndere, og han er Danmarks førende og en internationalt anerkendt forsker i informatikundervisning med mere end 60 videnskabelige artikler inden for ’computing education’ på publiceringslisten.

Aktiviteterne har affødt en række poster og opgaver i internationalt, videnskabeligt samarbejde. P.t. er Michael E. Caspersen f.eks. via den europæiske koalition Informatics for All involveret i et samarbejde med EU-kommissionen om Digital Education Action Plan 2021-2027.

Michael E. Caspersens tilgang til informatik er, at det i en digitaliseret verden er en fundamental kompetence på linje med sprog og matematik, du skal have, for at kunne mestre de fleste andre fag.

Han er født og opvokset i Svendborg, men rejste som 19-årig sammen med sin Susanne til Aarhus for at studere og er siden blevet boende i det østjyske, mens familien er vokset med to børn, to svigerbørn og fire børnebørn.

Michael E. Caspersen

  • Direktør for It-vest – samarbejdende universiteter
  • Adjungeret professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet • Medlem af ATV’s Digitale Vismandsråd
  • Udvikler af fagligheden for såvel forsøgsfaget teknologiforståelse (grundskolen) som faget informatik (ungdomsuddannelserne)
  • Initiativtager til såvel masteruddannelsen i it som masteruddannelsen i informatikundervisning og masteruddannelsen i scienceundervisning
  • Grundlægger af Center for Computational Thinking ved Aarhus Universitet – nu Center for Computational Thinking & Design
  • Medstifter af den europæiske koalition Informatics for All
  • Bestyrelsesmedlem i Informatics Europe • Anerkendt som fremtrædende medlem af ACM – Association for Computing Machinery
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce