Annonce
Horsens

Mug shots, sirener og mudrede cykelben: 1000 mand flygtede fra Fængslet på to hjul

Selvom nogle tog det mere roligt end andre, måtte deltagerne sande, at de ikke kunne slippe umærkede gennem strabadserne. Langt størstedelen vendte tilbage fra rundstrækningerne med mudder op ad arme og cykelben. Foto: Yilmaz Polat
Trods et voldsomt regnskyld undervejs var der brede smil at spore i de muddertilsølede ansigter, da 1000 mountainbikere igen i år flygtede fra Fængslet.

Horsens: Kort før klokken 10 lød der sirener og helikopterlyde over Fængslet, alt imens himlen åbnede sig, signalet lød og årets masseflugt på to hjul blev givet fri.

1000 cyklister i alle aldre tog søndag del i det tilbagevende mountainbikeløb, MTB Prison Break, der - med ruter på henholdvis 20 og 46 kilometer - både er for begyndere og øvede. Også selvom navnet kan lyde ganske hæsblæsende.

- Der er mange, der kører deres første mountainbikeløb her, og det siger vel det hele. Niveauet er, så alle kan være med, og det er faktisk hovedsageligt motionisterne, vi gerne vil henvende os til, siger stævnechef Rico Busk.

Løbet, der efterhånden har udviklet sig til et større show ved siden af det sportslige, startede i 2012 som en del af Giro d'Italia-starten i Danmark samme år.

- Første gang jeg besøgte Fængslet, kunne jeg se hele temaet for mig. Det her var lige rammerne, for det må gerne være lidt råt. Det gjorde slet heller ikke noget, at vejrguderne gav os et ordentligt regnskyld i dag, fortæller svendborgensiske Rico Busk, der har arrangeret mountainbikeløb flere steder i landet siden 90'erne.

Som en del af Prison Break-teamaet får alle løbsdeltagerne blandt andet taget mug shots - forbryderbilleder, man kender fra amerikanske fængsler - så de med rette kan kalde sig "inmates" for en dag.

Annonce
Det er planen, at vi fortsætter med et deltagerloft på 1000. I stedet vil vi lægge kræfterne i at gøre endnu mere ud af rammerne og vores storytelling.

Rico Busk, stævnechef for MTB Prison Break

Ikke et teknisk svært løb

Ved middagstid vendte rytterne så småt retur fra rundstrækningerne. De hurtigste efter cirka 50 minutter i sadlen på den korte rute og omkring en time og 45 minutter på den korte.

Regnvåde og med mudderet malet i ansigtet susede de ind over målstregen til lyden af D-A-D og "Sleeping My Day Away", der gjaldede ud af højttalerne. Dét var dog så langt fra dagens program for de prøvede mountainbikere, der i mange tilfælde fremhævede kammeratskab og det atypiske løbskoncept som det bedste ved MTB Prison Break.

- Hvis man gerne vil køre teknisk, er det her ikke løbet, du skal stille op i. Til gengæld er det er sjovt med flugttemaet, siger René Thagaard, 35, fra Hobro, der havde taget turen til Horsens med et par cykelkammerater.

En anden deltager, der var mere udfordret af ruten, var 15-årige Carl Dippel Bausager, der til daglig cykler i Horsens Amatør Cykelklub. Han havde dristigt valgt at tage turen på en crosscykel - med gedebukkestyr, smallere dæk og uden affjedring.

- Jeg bandede det godt nok langt væk, da vi kørte på bakkerne ude i Hansted. Men det var god træning, sagde han grinende.

Nyder godt af cykelboom

Ved de seneste udgaver af MTB Prison Break har deltagertallet ligget stabilt på lige i underkanten af 1000. En betydelig fremgang siden 2012, da der var knap 500 mountainbikere til start.

- Udfordringen er at undgå flaskehalse, så der ikke opstår farlige situationer på vejene. Det første år havde vi nok taget munden for fuld, da vi lagde ruten inde i byen, fordi vi ville have så meget af Horsens med, som muligt, siger Rico Busk.

Derfor er det heller ikke meningen, at løbet skal vokse yderligere, selvom interessen er der, og cykelsporten boomer i Danmark.

- Det er planen, at vi fortsætter med et deltagerloft på 1000. I stedet vil vi lægge kræfterne i at gøre endnu mere ud af rammerne og vores storytelling, fortæller stævnechefen.

Foruden Rico Busk og et tre mand stort arrangørteam bliver MTB Prison Break holdt med hjælp fra cirka 150 frivillige fra det lokale foreningsliv.

De to ruter bestod af en henholdsvis 20 og 46 kilometer lang rundstrækning. Blandt andet forbi Egebjerg, Serridslev og Hansted. Foto: Yilmaz Polat
Nogle ryttere tog fængselstemaet mere bogstaveligt end andre. Foto: Yilmaz Polat
Klar, parat.. start! Klokken 10 lød sirenerne over Fængslet, da fængselsflugten blev skudt i gang. Foto: Yilmaz Polat
Den første udgave af MTB Prison Break blev holdt i 2012 i forbindelse med den danske Giro d'Italia-start. Siden har løbet - og særligt rammerne - udviklet sig år for år. Foto: Yilmaz Polat
De hurtigste ryttere tilbagelagde den 20 kilometer lange rute på cirka 50 minutter og den 46 kilometer lange på omkring en time og 45 minutter. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce